Автор: Dynamo Kyiv Outside
Зареєстрований: 07.10.2020
Останній візит: 17.12.2021
Telegram-канал "Динамо Київ Outside". Приєднуйся до наших лав!
10 листопада 2020 19:26

Перша річниця справи північних плямистих сов

10 листопада 2019. Харків. ОСК Металіст. Динамо вкотре провалювало сезон і програш Шахтарю сприймався як належне (привіт керівництву столичного клубу), тому одразу перейдемо до головної події — вітчизняного BLM на мінімалках.

Поки чисельна група бразильців Шахтаря (учасником матчу був також гравець Динамо Родрігес) не надавала ніякої уваги трибунам та продовжувала грати, парочка Дентіньйо-Тайсон після своїх фолів падала на вухо арбітру матчу — Балакніу: «Було порушення правил з боку Дентіньйо проти Бущана. Показав бразильцю жовту картку. Коли ти на полі, то весь час у грі та не чуєш, що кричать трибуни, а Дентіньйо мені каже, щоб я прислухався до трибун, бо вони його ображають». Тайсон же пішов далі — крикнув щось гостьовому сектору киян (умовний другий ярус, на секундочку), показав середній палець та вибив у його бік м’яч. «У будь-якій незрозумілій ситуації починай плакати» — вирішили Дентіньйо та Тайсон і потрапили у чуйні обійми Віктора Циганкова та Миколи Шапаренка, у той час як Денис Гармаш був готовим спитати Дентіньйо за його поведінку. Щоб вгамувати емоції, матч зупинили на кілька хвилин, а по його продовженню Тайсона вилучили за неспортивну поведінку.

Цікавіше стало після матчу. Скандал роздули на всю країну: Динамо, Шахтар, Уаф, футбольна і не тільки спільнота, слідуючи модним трендам, кинулись навипередки засуджувати висмоктаний з пальця інцидент. Навіть найгуманніша та найтолерантніша у світі держава, в особі РФ, засудила «фашиствуюшіх бендеравцев» (відеонаркотики).

Проте відмітимо Динамо, яке зазначило «надзвичайно важливу роль вітчизняної Асоціації футболу, боротьба якої з футбольним хуліганством зводиться лише до визначення розмірів грошових штрафів. Натомість, за всі роки не ініційовано жодного діалогу з лідерами вболівальницьких рухів» та просило донеччан не квапитись з твердженням «про заздалегідь визначену провину вболівальників, тоді як розслідування обставин цієї справи ще навіть не розпочалось».

Генеральне управління Національної поліції у Харківській області одразу відкрило кримінальне провадження за фактом проявів расизму вболівальниками на трибунах. Провадження було відкрито за ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України «Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками». Правоохоронці встановили, що близько 20 фанатів Динамо вигукували образи на адресу гравців Шахтаря. Покарання за даною статтею передбачає штраф 200-500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до 5 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років або без такого. Поліцією, відповідно до їх слів, приймалися всі необхідні заходи по встановленню та розшуку осіб, причетних до злочину.

Уаф могло оштрафувати Динамо за прояви расизму на 250-500 тис. грн, а його вболівальники в разі ідентифікації та звинуваченні у расизмі могли бути дискваліфіковані на відвідування футбольних матчів на строк від двох років.

Слава ображеного перейшла до вилученого Тайсона, який приміряв корону борця з расизмом в Instagram.

Вболівальники київського Динамо спростували звинувачення у расизмі, заявивши, що це була спланована акція на підтримку північних плямистих сов та здивувались, яким чином імітація звуків сов була сприйнята за мавпячі та повідомили, що служба безпеки Шахтаря не дозволила пронести на стадіон відповідну текстівку, яка мала б звернути увагу суспільства на вимираючий вид птахів. Проте суспільство знехтувало фактом вимирання сов та почуттями мавп, яких знову порівняли з якимись футболістами, та вирішило, що боротьба з расизмом принесе більше хайпу та лайків, а правами тварин хай займаються зоозахисні організації.

Погодьтесь, ймовірність значимості проблеми расизму в Україні, як і великих статків у жебрака - близька до нуля. Але якщо вам так зручно, то процитуємо головного героя фільму The Guard (2011), який на чергове зауваження щодо його почуття гумору від афроамериканського колеги, заявив: "Я ж ірландець, расизм - частина нашої культури".

21 листопада 2019 було винесено вирок. Донецький Шахтар отримав грошовий штраф у розмірі 20 тис. грн через оголошення диктором стадіону російською мовою заяви щодо неприпустимості проявів расизму, що суперечить чинному законодавству про функціонування та сфери використання мов національних меншин. Тайсону за неспортивну поведінку загрожувала 3-матчева дискваліфікація, натомість він отримав один матч та два умовно (FIFPro навіть зверталось до Уаф, щоб цю червону картку скасували). А от Динамо мало сплатити штраф у розмірі 500 тис. грн та... провести один домашній матч чемпіонату без глядачів і ще один умовно з випробувальним терміном до кінця року. На секундочку, це був гостьовий матч і за порядком на трибунах мала слідкувати приймаюча сторона. Динамо подало апеляцію, розгляд якої дозволив до кінця року зіграти з глядачами матчі проти Маріуполя та Зорі.

Через пару тижнів, на врученні українського Золотого м’яча, Тайсона до сліз довів вже Андрій Шевченко, але тепер то були сльози через спіч про тяжку легіонерську долю.

16 грудня 2019 на затвердженні Регламенту інфраструктури стадіонів та заходів безпеки проведення змагань з футболу Андрій Павелко наполіг, щоб до регламенту було включено норму uefa про те, що матчі, які вирішено проводити без глядачів, можуть відвідувати діти до 14-ти років у належному супроводі дорослих. Ця норма не є обов'язковою і її використання uefa покладає на розсуд національних асоціацій.

6 лютого 2020 року апеляційний комітет Уаф, проігнорувавши всі аргументи Динамо, відхилив у повному обсязі апеляцію киян. Столичний клуб зберігав можливість оскаржити дане рішення в Спортивному арбітражному суді у Лозанні, але, мабуть, обпікшись один раз через маріупольський виїзд у 2017, вирішили не випробовувати долю.

Втім, крапку не було поставлено і 14 лютого Динамо спрямувало офіційний лист, в якому Уаф ставилося до відома про реалізацію клубом права на застосування норми, яка дозволяє вихованцям футбольних шкіл міста Києва, віком до 14 років, у супроводі батьків і педагогів відвідати "закритий" матч (хоча в Уаф не були проти й учнів загальноосвітніх шкіл). Подальші незрозумілі дії з обидвох сторін зупинив очільник Уаф - Андрій Павелко, який, ймовірно, прорахувавши такий розвиток подій двома місяцями раніше, великодушно дозволив дітям відвідати матч.

Так, 22 лютого 2020 року матч Динамо - Ворскла відвідали лише діти, а 24 лютого після проведення поліцією всіх необхідних слідчих (розшукових дій) було прийнято рішення про закриття кримінального провадження. Чи оголошували комусь підозру в рамках цього провадження - невідомо.

Окремо додамо, що про рішення поліції широкому загалу стало відомо напередодні червневого протистояння Динамо з Шахтарем, у якому іграшкові сови за порожніх трибун, спричинених заходами запобігання поширенню COVID-19, "напали" на футболістів.

Справа, яка тягнулась майже пів року, змінюючи свою форму та формальні сторони суперечки, ймовірно, завершилась, але це не точно...