5 березня 2024 13:14
2

Костянтин ВИХРОВ: "Два невірні рішення рефері змінили психологічний фон гри "Шахтар" – "Кривбас"

Екс-делегат УЄФА, суддя міжнародної категорії, професор Костянтин Львович Вихров прокоментував для «Динамоманії» скандальні епізоди в матчі 19-го туру чемпіонату України «Шахтар» – «Кривбас» (5:2).


«Щодо самого матчу, з перших хвилин команди почали проводити швидкі атаки на ворота суперника, використовуючи короткі, середні та довгі передачі. Вже на 10-й хвилині «Шахтар» виходить уперед, забивши м’яч у ворота «Кривбаса», але за декілька хвилин «Кривбас» зрівнює рахунок – 1:1. Гра проходить інтенсивно з атаками на одні та інші ворота, інтерес до матчу зростає.


На 22-й хвилині порушення правил на половині поля «Кривбаса»: гравець «Шахтаря» Зубков падає, а гравець «Кривбаса» Дібанго перед ним вибачається. Футболіст «Шахтаря» Криськів не чекає, швидко розігрує м’яч і досягає успіху, забивши у ворота суперника. Арбітр зараховує взяття воріт, хоча він повинен був зупинити гру, поки Зубков залишався на газоні. Суддя мав підійти до футболіста, який лежить на газоні й спитати, як він, почекати поки той підведеться, поки інші футболісти розійдуться і вже дозволити виконати штрафний після свистка.


Тут явне порушення принципів чесної гри (Fair Play). У подібних епізодах арбітри, як правило, не дозволяють вводити м’яч в гру, дотримуючись важливого принципу чесної гри у футболі. Звичайно ж, цей епізод сильно вплинув на психологічний стан футболістів «Кривбаса», вони відчули несправедливість.


Другий момент – пов’язаний з вилученням. Гравець «Кривбаса» Ілич атакує футболіста «Шахтаря» Криськіва, намагаючись відібрати м’яч. Він робить це дуже незграбно, вдаряючи гравця ззаду по нозі. Це порушення, яке було зроблено, – йому характерне попередження. Замість удару по м’ячу, був удар по нозі, але тут не було навмисного порушення, щоб ще й була якась травма. Такого не було, був просто удар. Так і зробив правильно арбітр, коли показав жовту картку. Але порадившись з відеорефері, він з незрозумілих причин змінив своє рішення і вилучив Ілича.


Ось ці порушення, які зустрічаються у гравців у процесі гри… Гравці бачать несправедливий підхід в тих чи інших епізодах. Хоча були моменти, коли гравці «Шахтаря» таким самим чином порушували правила гри, б’ючи по ногах в намаганні відібрати м’яч. У футболі взагалі відбір м’яча часто робить неправильно, гравцям треба працювати на технікою відбору. Перехоплення виходять у них, але єдиноборстване дуже виходять. Напевно, можна було би багато роздавати таких карток. І це виявилася така ж помилка. Друга помилка рефері ускладнила психологічне ставлення гравців «Кривбаса» через несправедливість.


Ці дві помилки арбітра вплинули на психологічну форму гри, у футболістів зник інтерес до гри. Одна команда діяла вже розслаблено, не могла зібратися та грати в тому ключі й з тою підготовкою, якою вони підішли до матчу. І вийшов такий результат гри – 5:2. Багатьом здається, що арбітр не впливає на гравців психологічно, однак цими двома моментами він завдав такої психологічної шкоди гравцям «Кривбаса».


Рефері зіпсував матч, ці дві помилки вплинули. Глядачі багато очікували від цього поєдинку. Це дві команди, які сьогодні грають в сучасний європейський футбол, грають передачами, швидко просувають м’яч до воріт. Але через ці дії арбітра зник інтерес до матчу. Футболісти «Кривбаса» вже не робили з такою інтенсивністю ті дії на полі, які мали робити. Тому і такий результат. Матч був просто зіпсований», – сказав Вихров.


Фото - FootBoom

Хай прочитає це, рупор террікону - Вацько.
Сховати
RBaggio, Вацько не читач, Вацько оповідач