22 листопада 2023 16:53

Офіцер поліції Бразилії - про заворушеня на матчі з Аргентиною: "Небезпека була в змішаних секторах"

Офіцер поліції Бразилії прокоментував заворушення на "Маракані". Нагадаємо, матч кваліфікації ЧС-2026 між командами Бразилії та Аргентини розпочався з 27-хвилинною затримкою через сутички фанатів із поліцією.


Перед стартовим свистком, коли виконувалися національні гімни країн, на одній із трибун "Маракани", де не було поділу між фанатами господарів і гостей, розгорілася сутичка. Поліція відреагувала жорстко і застосувала кийки проти вболівальників. Аргентинські фанати, які перебували на трибуні, зіткнулися зі служителями правопорядку і глядачами-бразильцями. У поліцейських кидалися різними предметами, були виламані деякі крісла.

- Ми зрозуміли, що організатори заходу продавали квитки на всі сектори змішаним чином. Це ускладнювало забезпечення безпеки на "Маракані". По ходу розвитку подій ми звернулися за підтримкою до військової поліції. На сьогодні затримано 8 осіб, і нам вдалося придушити заворушення шляхом ізоляції груп уболівальників на трибунах. Це було дуже складно - зазвичай бувають місця для гостей і для господарів. Змішаний продаж квитків на "Маракані" становив небезпеку.

Я вважаю, що реакція поліції пропорційна. Є групи фанатів, у яких більше проблем з органами правопорядку - думаю, причина була в цьому. Застосувати сили було необхідно. Спочатку ми діяли вербальними методами, а потім довелося застосувати кийки. Не використовувалися такі нелетальні засоби, як гумові кулі та сльозогінний газ. Ми діяли дуже технічно, поліція з охорони стадіонів знає, що робити, - сказав Вагнер Феррейра Насіменто, підполковник особливого поліцейського батальйону для роботи на стадіонах (BEPE).