28 липня 2022 13:07

Олег ШЕЛАЄВ: "У матчі з "Фенербахче" гравці "Динамо" дістали з себе всі 120% своїх можливостей"

Перемігши у другому матчі другого кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів Фенербахче, Динамо забезпечило собі участь у єврокубках восени. Цілі у біло-синіх незмінні – вихід до групового етапу Ліги чемпіонів. У третьому раунді кваліфікації турніру кияни зіграють із австрійським Штурмом. Про майбутнього суперника Динамо, а також переможного матчу з Фенербахче ми поговорили з екс-хавбеком збірної України Олегом Шелаєвим.


– Які в тебе були думки після першого матчу, зіграного у польському місті Лодзь?

– Перший матч показав, що сили команд приблизно рівні і пройти далі може будь-який із суперників. Єдине, що у турецької команди в атаці зібрано креативних футболістів, які можуть за рахунок своєї майстерності вирішити той чи інший епізод на свою користь.

– Початок матчу у відповідь у Стамбулі був дуже важким для динамівців…

– Так. Господарі одразу помчали в атаку. Так завжди буває в Туреччині, коли за своїх фанатів команди намагаються задавити супротивника. Звичайно, гра Фенербахче була цілісніша, але три чинники зіграли за Динамо: хороша гра Бущана, вилучення Юксека та самовіддана гра наших футболістів. Вони вичавили з себе всі 120% своїх можливостей. Наші гравці були агресивні і намагалися не поступитися в жодному єдиноборстві. На мій погляд, настрій на гру у киян був вищим, ніж у Фенербахче.

– Якщо говорити, тільки про головних тренерів, то хто виявився сильнішим – Луческу чи Жезуш?

– Тут, гадаю, не було переможця. Тренери грали на своїх козирях. Усі вирішували на футбольному полі гравці.

– У дебюті матчу турецькі гравці забили гол, але італійський арбітр вважав, що Валенсія вдарив по нозі Забарного. Як би ти оцінив цей епізод?

– Тут все на розсуд судді. На повторі видно, що рефері займав зручну позицію, і все бачив. Ми можемо знайти безліч причин, щось обговорювати, але є головний арбітр.

– Три тайми поспіль гравці Динамо не те, що не могли гол забити, але навіть і у ворота суперника влучити. Чому так сталося?

– Цьому є пояснення. Артем Бесєдін зовсім не має креативу. Загалом наша команда у матчі-відповіді була заточена на оборону. Хто попереду міг виправити ситуацію? Буяльський, Циганков та Шапаренко. Тільки вони можуть обіграти на швидкості противника, протягнути м’яч до чужого штрафного майданчика. Ми можемо стверджувати, що динамівці не домінували у грі з Фенербахче.

– А чому лідери – Циганков і Шапаренко поки що мало схожі на себе?

– Тут пригадаємо, що в нас іде війна. На кожного гравця вона впливає по-різному. Усі всі бачать і знають. Ми не знаємо, яка ситуація у їхніх родичів. Ситуація із зборами. Одна справа ти тренуєшся на базі, у звичній атмосфері, а інша річ роз’їжджаєш Європою. Але у матчі-відповіді Віктор і Микола вже діяли краще, ніж у першій грі. Радість своєю перемогою, українським уболівальникам наші футболісти доставили. Та й клуб тепер ще більше поважатимуть. Пройшовши до третього раунду кваліфікації Ліги чемпіонів, динамівці вже заробили собі єврокубкову осінь. Тепер можна поборотись за більше. Хтось скаже – грали непоказно, але у футболі найголовніше – результат.

– Ти погоджуєшся з думкою, що вилучення півзахисника Фенербахче Юксека – ключовий момент всього протистояння?


– Звісно. Але зверніть увагу, що суддя цієї зустрічі вже на 14-й хвилині почав показувати картки. Будь-яка затримка, груба гра – одразу жовта картка. Він нікого не вмовляв, не говорив, ось другого чи третього разу я покажу гірчичник. Тож упродовж усієї зустрічі усі футболісти, хто мав попередження, були у підвішеному стані. Це вилучення не одразу допомогло динамівцям. А ось в овертаймі гра була, як то кажуть, в одні ворота.

– Перший гол Динамо в нинішній Лізі чемпіонів був ефектним. Згоден?

– Безперечно. Тут троє динамівців чудово розіграли комбінацію. Циганков зробив зручну передачу на Кенджеру, а Томаш обіграв супротивника і з любов’ю до партнера прострілив на Буяльського. Віталій вбіг у зону і в дотик відправив м’яч у ворота.

– Але невдовзі Фенербехче отримав право на пенальті. Хотів би дізнатися в тебе, чому три динамівські захисники не розібралися з одним нападником Валенсією?

– Напевно, вони банально сподівалися один на одного. Пішов закид у штрафний майданчик, наші гравці дали прийняти м’яч супернику, і потім Попов його збив. Не розрахували наші гравці політ м’яча. А ось далі вступив у гру Бущан. Він і потім врятував нашу команду після виходу віч-на-віч з тим же Валенсією. Жора здорово вийшов із воріт і ліквідував небезпеку. І потім рятував, коли били головою із близької дистанції.

– Що відчуває футболіст, коли його команда пропускає гол на 89-й хвилині, граючи у більшості?

– Кожен гравець бачить табло, залишається кілька хвилин і тут… Спустошеність. Ти розумієш, що ще попереду 30 хвилин овертайму, перед тобою мотивований суперник та шалена публіка.

– В овертаймі Динамо зіграло просто зразково.

– Так. Динамівці повністю заволоділи м’ячем та постійно погрожували воротам суперника. Наша команда повністю домінувала на футбольному полі. У Іллі Забарного було два чудові моменти для взяття воріт. Було видно, як українська команда хоче виграти саме у овертаймі. Зазначу, що заміни, які зробив Мірча Луческу, допомогли команді виграти. Виходячи з цього, можна зробити висновок, що Караваєв, Вівчаренко та компанія готові грати в основному складі.

– Вирішальний гол зробили два крайні захисники – Вівчаренко та Караваєв. Щиро кажучи, давно такого не бачив.

– У цьому й полягає принадність футболу. Як би не грали за лекалами, можуть бути й винятки. Ми знаємо, що тренери завжди кажуть – якщо один крайній захисник підключився до атаки, то другий має залишитись в обороні. Якби так, не було б гола. Цю атаку розпочав Гармаш. Денис зробив передачу в такт на Вівчаренка, а вже молодий талант здорово прострілив на лінію воротарського майданчика. Захисник Фенербахче боявся зрізати м’яч у власні ворота. І Караваєв все виконав майстерно.

– Караваєв раніше грав у Фенербахче та забив своїй колишній команді. У футболі це буває часто.

– Це не аксіома, але так буває. Хтось десь раніше грав і з кимось перетинався.

– Хто MVP матчу Фенербахче – Динамо (Київ)?

– Назву трьох хлопців, хто зробив найбільший внесок у цю перемогу: Георгій Бущан, Віктор Циганков та Микола Шапаренка.

– У третьому раунді кваліфікації Ліги чемпіонів Динамо зіграє із австрійським Штурмом. Що ти можеш сказати про цей клуб?

– Мені потрібно два-три дні, щоб детально ознайомитись із нинішнім Штурмом. Знаю, що це віце-чемпіон Австрії. Загалом, австрійські команди схожі за манерою гри на німецькі клуби. Зазвичай вони добре готові фізично.

– Трохи більше ніж 10 років тому харківський Металіст, де ти грав, вже зустрічався зі Штурмом.

– Так. Запам’яталися їхні високорослі захисники та потужний центрфорвард. Загалом Штурм міцний суперник.

– Ці дві гри з Фенербахче допоможуть динамівцям краще вкотитись у сезон?

– Якщо до матчів із турецькою командою звучали відмовки про недостатню готовність команди, то зараз до групи Ліги чемпіонів потрібно пройти двох суперників. Перемога додала впевненості футболістам та тренерському штабу. Необхідну дозу адреналіну наші хлопці отримали і це найголовніше.


Фото - Footboom