19 лютого 2022 08:33
1

Алекс ВЕЛИКИХ: "У Мудрика є шанс на "Золотий м'яч" у складі "Шахтаря", якщо той виграє Лігу чемпіонів, а збірна потрапить у фінал хоча б Євро"

Головний тренер "Шахтаря" Роберто Де Дзербі в одному зі своїх останніх інтерв'ю сказав, що півзахисник команди Михайло Мудрик в майбутньому може виграти "Золотий м'яч". Емоційною більшою мірою є ця заява або за цими словами стоїть реальний підтекст? Про це Footboom поспілкувався з відомим скаутом, директором італійського Департаменту міжнародного агентства Ultimate Sports Алексом Великих.


- Мудрик реально являє собою золото донецької команди. Ті слова, які виголосив італійський головний тренер донецького "Шахтаря" щодо молодого українського футболіста, є не просто компліментом, а свідчать про прогрес гравця і його новий статус в команді. Те, що Михайло талант, ми знали ще кілька років тому, особливо яскраво він виділявся своєю неабиякою технікою, швидкістю і незвично вільним спілкуванням в публічному просторі, яке дало можливість тисячам хлопчаків спостерігати за його трюками з м'ячем в Інтернеті.


Про "українського Неймара" говорили багато, але деякі, особливо представники так званої "старої школи", бурчали про такий ось його незвичайний як для українських широт відкритий спосіб життя. Не знаю, чи то це ось бурчання, чи то дійсно неготовність самого Михайла грати на дорослому рівні, але шлях хлопця в головну команду був дещо довшим, ніж хотілося б багатьом поціновувачам його таланту. Можливо, якби на його місці був би гравець з Бразилії, Португалії чи Іспанії, то для багатьох така ось поведінка гравця поза полем не здавалося б якимось дивним і його виступи за основну команду почалися б раніше.


Як би там не було, але саме при Де Дзербі Михайло отримав свій шанс, яким він зараз і скористався. Матчі першого кола чемпіонату, виступи в Лізі чемпіонів, ігри в контрольних матчах на зборах - це все приклади позитивного зростання українського таланту. Де Дзербі - тренер, який вміє шліфувати, доводити до топ рівня футболістів, приклади його роботи з гравцями в "Сассуоло" підтверджують це - Бога, Распадорі, Локателлі, Берарді, Траоре - в кожного з цих гравців вкладена іскра тренера. Не дивно, що і з Мудриком у них склався філінг.


- "Шахтар" нещодавно продовжив контракт з Мудриком. Чи реально йому рости в умовах чемпіонату України?


- З моєї точки зору "Шахтар" зробив дуже правильну і вигідну для клубу річ - перепідписав двох своїх талановитих молодих гравців (крім Мудрика, це ще Георгій Судаков – прим.), які на ряду з успішним Трубіним є тим продуктом роботи молодіжного департаменту, яким президенту варто пишатися.


- Багато було інформації про інтерес зарубіжних клубів, зокрема "Брентфорда", "Ланса". Мудрику пора вже йти в зарубіжний чемпіонат? І в якому він би краще себе проявив? Якщо буде пропозиція з топ-клубу, від якого не можна буде відмовитися, чи варто погоджуватися при вельми туманних перспективах не пропасти на "банку"? Чи не буде це повторення варіанту з умовним Луніним в "Реалі"?


- Знаю що за Мудриком довгий час стежать хороші європейські клуби, від "Роми" і "Ювентуса" в 2017 р, до "Баварії" в 2020 і англійськими командами в 2021 р не продовжити контракти з такими гравцями було б злочином для економіки клубу.


Виникає питання, а скільки можуть ще рости в умовах УПЛ гравці типу Мудрика, Судакова, Трубіна дасть час, але, з моєї точки зору, стабільний виступ в єврокубках, особливо в Лізі чемпіонів, розширення і у вдосконалення знань і умінь під керівництвом такого фахівця як Де Дзербі, однозначно підуть гравцям на користь, та й досвід гри на дорослому рівні в щоглах УПЛ, яка з поверненням "Металіста" і "Кривбасу", зміцненням "Чорноморця", "Дніпра-1" і деяких інших команд буде підвищувати градус внутрішнього опору "Шахтарю", піде на користь молодим гравцям. А той момент, коли потрібно переходити в топ чемпіонат - він для кожного випадку індивідуальний. Та й куди переходити, також буде вирішуватися, виходячи з безлічі факторів. А зараз головне щоб гравець не зупинявся і ріс у своїй майстерності зайнявши своє місце в стартовому складі посиленого якісними легіонерами в цьому сезоні донецького "Шахтаря".


- Мудрик визнаний кращим гравцем "Шахтаря" в 2021-му році, обійшовши, зокрема, таких конкурентів, як П'ятов, Степаненко, Трубін. Михайло реально виріс або просто конкуренти здали?


- Те, що Михайло Мудрик став переможцем у голосуванні на звання кращого гравця "Шахтаря" в 2021 році, думаю якраз і підкреслює, який прогрес може досягти молодий гравець, якщо буде відчувати довіру тренера. Саме віра в талановитого молодого українського футболіста з боку Де Дзербі стала вирішальним елементом у ривку Мудрика.


Що стосується конкурентів, то вони все ще сильні, не менше зростання показав і Трубін, але можливо отримана травма, (так само і для Степаненко) не дала йому виграти цю премію. Що стосується П'ятова, то цей футболіст дійсно здивував багатьох: коли здавалося, що воротареві уготований плавний перехід на тренерську роботу, він довів, що ще не сказав свого останнього слова і виручив не тільки свій клуб, а й збірну України. Вважаю, що в прогресі того ж Трубіна велика заслуга Пятова, який не просто передає свій досвід, але і становить здорову конкуренцію молодому колезі по амплуа.


- Минулого місяця була інформація, що оформляється віза для Мудрика на поїздку на матч плей-офф ЧС-2022 проти Шотландії, плюс Петраков раніше підтвердив наявність гравця в розширеному списку. Чи не затягнули з викликом Михайла в збірну?


- Можливий виклик Мудрика в національну збірну-це логічний крок з боку Петракова. Не побачити прогрес Михайла неможливо. Якщо говорити про те, що цей виклик може бути зроблений рано чи пізніше, то тут дуже багато факторів - і готовність самого гравця, і завдання які стояли перед молодіжною збірною України. Звичайно, дочекаємося офіційного підтвердження і будемо сподіватися що гравець допоможе національній команді вирішити питання кваліфікації на ЧС 2022.


- З часів Блохіна і Бєланова ніхто, граючи в чемпіонатах пострадянських країн, не вигравав "Золотий м'яч". Чи є ознаки того, що ця традиція зміниться і чи реально це зробити Мудрику? Або для "Золотого м'яча" йому необхідно перебиратися в зарубіжний чемпіонат?


– Як би не хотілося всім нам, але реалії європейського футболу зараз диктують нові правила, і те, що ви помітили, що навіть Шевченко свій "золотий м'яч" виграв, виступаючи в "Мілані", говорить багато про що - все-таки тільки виступи в топ чемпіонатах, досягнення в клубі - перемоги, кубки і результати в збірній на міжнародних фіналах дають ту необхідну вітрину для футболіста, яка його може привести до "Золотого м'яча".


Ну, звичайно, якщо "Шахтарю" вдасться виграти Лігу чемпіонів, збірній України потрапити у фінал хоча б Євро, а Михайлу Мудрику провести в цьому всьому свої найкращі матчі, тоді, звичайно, є шанс отримати "Золотий м'яч" і виступаючи в УПЛ.


Євген Савчук

У алекса великих ще є шанс не потрапити до дурки і вилікуватися самому