14 грудня 2021 23:24
2

Роман МАКСИМЮК: "Циганик зіпсував мою тренерську кар'єру"

Колишній півзахисник "Дніпра" і "Волині" Роман Максимюк розповів, чому підозрювався в організації договірних матчів.


- Деякі футболісти вирішили прикритися моїм ім'ям, обмовити мене, ніби я змушував їх грати конторські матчі. Я їздив в Генеральну прокуратуру в Київ, надавав всю інформацію. В результаті проти мене закрили справу, тому що ніяких офіційних доказів не було.


- Генпрокуратурі не було чим займатися, крім футболу, чи це футбол у нас дожився до того, що його доводилося розгрібати генпрокурору?


- Там створили відділ, який повинен займатися цією справою. Одна справа, коли вони займаються юридичними або господарськими справами, а є спортивна тематика - і вона трохи інша. Ця структура повинна розбиратися в спорті, у всіх нюансах. Коли мене прокурор запитує: "Подивіться цей матч, ось ці футболісти сказали, То-то і те-то", А я сиджу і показую за документами, що я тоді вже в клубі не працював.


- Хто вас зрадив?


- Прізвищ вже називати не буду. Навести приклад. Був матч між дублями "Дніпра" та "Волині". Мені кажуть, що я в перерві матчу підійшов до футболіста Малика, центрального захисника, і запропонував йому здати матч.


"По-перше, - я кажу, - шановні, Ви знаєте, що таке стадіон? Де сидять всі люди і команда йде з поля? Це скільки мені потрібно часу, щоб зупинити футболіста, пояснити йому ситуацію і поговорити з ним? "Плюс очевидні нестиковки за фактами. Я нібито Малика просив здати матч, так чому цей гравець забиває "Дніпру" з центру поля в матчі, який нібито повинен програти, а потім пише заяву, що я його попросив здати матч? Якщо я тебе попросив здати матч, то навіщо ти забиваєш голи, скажи мені?


Я кажу тим, хто на допиті: "Ви візьміть протокол матчу, знаєте, що це таке? "Вони відповідають, що не знають. Кажу прокурору: "Заходимо на сайт Федерації футболу України, відкриваємо матч U-21 між "Дніпром" і "Волинню", дивимося стартовий склад, Малик прізвище є?" "Був". "Тепер подивіться його статистику за матч". "А чого там м'яч намальований?" Відповідаю: "Це означає, що він забив гол. Якби я сказав центральному захиснику здати матч, він би забивав голи?" Прокурор відповідає: "Дійсно, нелогічно".


Я просив, щоб вони вирішили щось і дали будь-яку офіційну заяву про розслідування, що це була помилкова інформація: "Якось допоможіть моє ім'я обілити". Вони так і нічого не представили. Я ж не можу щодня дзвонити в Генеральну прокуратуру і вимагати від них будь-яких пояснень.


- Страшно було йти на допит до Генеральної прокуратури?


- Ні, чому страшно? Я знав, що я правий, чому повинно бути страшно. Я їм сказав, що можу піти на детектор брехні: "Перевіряйте мене, як хочете. Обелите трохи моє ім'я". На цьому тема і закінчилася, але моє ім'я і репутація підмочена. Що поробиш, так в житті вийшло.


- Що це була за ситуація, коли ви очолили "Тернопіль" і через десять днів вас звільнили?


- Це якраз було перед допитом у Генеральній прокуратурі. Мене запросив "Тернопіль", ми з ними домовилися про все. Наступного дня Ігор Циганик виставляє цей лист Малика з моїми звинуваченнями. Це що значить, Циганик стежив за моєю кар'єрою в чемпіонаті дублерів? Я був рік без роботи. Влаштовуюся в клуб першої ліги через рік - і на наступний день виходить ось стаття в Інтернеті. Що, не замовна? Звідси все і почалося. Мені телефонують з Тернополя і запитують, що це за ситуація. Я говорю: "Не знаю".


Я не став воювати з Цигаником. Так, він мені зіпсував мою тренерську кар'єру, очорнив мене. Я не хотів з ним судитися, щоб з'ясувати, звідки у нього ця інформація є, звідки цей лист взявся. Малику ледь додзвонився, бо він не хотів трубки від мене брати. Він натякнув, що йому продиктували, що йому написати. Чому я став крайнім? Що я, такий великий тренер або що я зробив? Чому так вийшло?


Звичайно, "Тернопіль" не захотів зі мною співпрацювати, тому що у них до того були тренери, яких звинувачували в договірних матчах. Це все Циганик зрадив розголосу. І як збіглося-то: "Тернопіль" дає інформацію, що головним тренером призначений Максимюк, і наступного дня ось такий лист.


Генеральна прокуратура три-чотири години після мене розмовляла з Цигаником, звідки у нього ця інформація. Мені говорили юристи, що я можу за наклеп судитися, але я не захотів вести війну. У Циганика що не програма, все не про футбол, а про договірні матчі. Цим повинні займатися інші люди, доводити до судових рішень, а він просто видавав інформацію і потім хвалився, що розкривав купу всього. Молодець, немає питань, але ти спочатку з'ясуй до кінця ситуацію, перш ніж звинувачувати. Таке враження, що він почав з мене, а закінчив "Олімпіком" і всіма іншими клубами, – сказав Максимюк.

Все с Максимюком понятно.
Если ты просишь сдать матч, то кто тебе сказал, что игрок сдаст матч?)
Сховати
Ватель, достеменно невідомо, але виглядає не на користь Максимюка