31 травня 2021 13:29
3

Дмитрий ХЛЕБАС: "Шанса в "Динамо" у меня не было"

На “Брутальному Футболі” знову гравець ковалівського “Колоса”. Цього разу на відверту розмову з Ігорем Шевчуком завітав Дмитро Хльобас. Він є вихованцем київського “Динамо”, але розкритися в українському гранді так і не вдалося. Зараз за його спиною матчі за ужгородську “Говерлу”, полтавську “Ворсклу”, мінське “Динамо” і чернігівську “Десну”. Наразі Діма є футболістом “Колоса” та пробився разом із командою у Лігу Конференцій. У інтерв’ю ви дізнаєтесь: чому Хльобас не заграв у київському “Динамо”, чи давали йому насправді шанс у столичній команді, чи хотів би Дмитро продовжити свою кар’єру в Європі та чи зможе гравець написати трек для “Брутального Футболу”.


– Привіт! Як проводиш відпустку?

– Привіт! Та нічого, відпочиваю максимально, трішки роблю пробіжки та підтримую форму. Намагаюся відпочити від футболу, не думати про нього, встигнути засумувати. У більшості часу відпочиваю, проводжу час із сім’єю, тому що рідко бачимось, коли тренування, коли матчі. На моря ще не їздив, але думаю, що на початку червня можу ще полетіти на відпочинок, напевно у Туреччину.

– Яка найбільш топова відпустка у тебе була і де?

– Я був тільки в Туреччині на відпочинку по суті. Мається на увазі що це не командою ми були, а літати відпочивати, то тільки в Туреччину. З командами були багато де, зараз не пригадаю. У Туреччині мені сподобалося те, що там хороше харчування, більш менш чисте море, погода класна, ось це подобається.

– Коли збирається команда та які подальші плани з підготовки до наступного сезону?

– Ми збираємось попередньо 10-го червня, будуть збори й підготовка до наступного сезону. Не знаю, де будуть збори, можуть бути і в Україні.

– Як оціниш минулий сезон за десятибальною шкалою?

– Якщо говорити про команду, то думаю, що можна оцінити на 9 із 10. Тому що в принципі зайняли четверте місце, хороший результат, далі тільки третє. В Україні напевно не можна зайняти, ну за рідкісним виключенням можна зайняти друге місце, тому що “Динамо” й “Шахтар” завжди займають першу і другу сходинку в турнірній таблиці, а ми посіли четверте місце, тому можна рости лише до третього. Тому я оцінив на 9 із 10. Особисто для себе сезон я оціню на 6 із 10. Я міг набагато більше принести користі команді, ніж це зробив.

– “Колос” вийшов у Лігу Конференцій. Євген Волинець нам в інтерв’ю говорив, що по ходу буде розбиратися, що це за турнір. Ти також чи щось можеш сказати про Лігу Конференцій?

– Я не знаю також, що це за турнір, не знаю, що про нього сказати. Будемо розбиратися по ходу. Думаю, що ми можемо вийти в групу, у нас дуже хороші шанси, щоб туди пробитися.

– Ти вихованець київського “Динамо”, Євген Волинець казав, що важко було пробитися до основи через легіонерів, підтримаєш його думку?

– Ну в років 19, коли я був під першою командою, то було практично нереально взагалі пробитися в першу команду “Динамо”, щоб саме грати, а не просто там бути, на заміні там. Саме пробитися в “основу” і стати гравцем основного складу, то це було нереально просто. Тому що постійно куплялися футболісти, іноземці, з великими контрактами та трансферною вартістю, тому це було нереально, не те, що важко, ніхто цього не робив, ні в кого це не вдавалося. По-перше, саме “Динамо” не ставило собі таких завдань, щоб у них грали вихованці, тому ніхто туди не доходив. Спочатку футболісти просто куплялися. Зараз у “Динамо” інша тематика, розрахунок йде на власних гравців. Напевно, такий час, що вони не можуть собі дозволити купляти дорогих футболістів. Колись робили ставку на легіонерів, бували випадки, коли один-два хтось випадково потрапляв у першу команду, грав у стартовому складі, якось так сходилися зірки, але тоді на власних вихованців не розраховували, не робили ставки.

– Тобі давали шанс закріпитися в основній команді, чому не вдалося його реалізувати?

– Ну, а який шанс мені давали? Те, що я дебютував, то це я не думаю, що був шанс, був якийсь показовий момент, а не якийсь шанс. Шансу в мене у “Динамо” не було.

– У теперішній час молодим хлопцям легше потрапити в основну команду, ніж раніше?

– Так, зараз дуже хороші шанси в хлопців, щоб пробиватися в першу команду. Тому що така ситуація, що не можуть собі клуби дозволити, навіть такі, як “Динамо” та “Шахтар” купляти футболістів за кордоном по 10 мільйонів, навіть по 5, тому ставка робиться на власних гравцях. Зараз хороші шанси у молодих, щоб потрапити в першу команду, не така конкуренція, як була у всій Вищій лізі ще років десять тому.

– Чи хотів би ти продовжити свою кар’єру в Європі?

– Так-так, звісно. Я дуже хочу і завжди хотів поїхати у Європу. Можна сказати, що були в мене можливості для цього, були запити від клубів, і в оренду, але не все залежало від мене в цих моментах. Коли я був на контракті в “Динамо”, то це все залежало від них, постійно були проблеми, що вони мене не відпускали. Можна сказати, що втручалися якісь інші сторони, вони вплинули на те, що не могло вийти так, щоб я поїхав, тому що не все залежало від мене, інші люди не давали такого, щоб це вийшло. Хоча я сам завжди дуже хотів і хочу далі, спробувати себе у якомусь іншому європейському чемпіонаті, все попереду.

– Ти пішов з “Десни” агрументувавши це тим, що хочеш мати більше ігрової практики. Цього сезону за “Колос” в УПЛ ти не провів жодного повноцінного матчу. Загалом лише 12 раз виходив на поле. Чого не вдалося стати основним гравцем команди?

– Я думаю, що травма так вплинула. У першому матчі за “Колос” я отримав ушкодження та пропустив можна сказати половину чемпіонату, думаю, що ось цей момент вплинув на це все, саме він став ключовим на мою думку.

– Хто твій найбільший конкурент в “Колосі”?

– Я не знаю навіть, я не дивлюся ні на кого, що це мій конкурент, просто намагаюся робити свою справу добре та не дивитися на те, хто в мене конкурент, а просто покращувати свою гру та ставати кращим. Просто треба гнути свою лінію, головне, робити те, що ти робиш і якісно, а хто сильніший вже має вирішувати тренер, кого він бачить, хто має грати.

– Станом на січень цього року ти говорив, що “Десна” з тобою не повністю розрахувалась, яка ситуація зараз?

– Зараз ситуація особливо не змінилась. Тобто частину боргу погасили, але більша частина ще залишається, наразі нічого не відбувається, все так, як було. Я вже давно відправив лист у суд, ще взимку. Виходить, що палата, яка розглядає справу, то вони були закриті пів року і тільки зараз відновлюють свою роботу, тобто взагалі ніякі справи не розглядалися. Я не знаю, чи мені повернуть гроші, сума там нормальна, але ж можуть і не повернути я думаю. Дивлячись, які санкції будуть застосовані, якщо взагалі будуть.

– У ЗМІ пишуть, що в “Десни” є проблеми з атестацією на наступний сезон через проблеми з інфраструктурою. Як вважаєш, правильно взагалі пускати в УПЛ клуби без сучасних стадіонів у своїх містах?

– Зараз бачите не у всіх є можливість мати свої стадіони, якісь красиві стадіони. Якщо так не пускати, то взагалі тоді мало хто зможе грати у Вищій лізі, тому що мало в кого є стадіони, більшість їх орендує. Я не думаю, що це якась така проблема через яку не пускати в УПЛ.

– Станом на сьогодні, виступи у якому клубі і який сезон вважаєш найуспішнішим?

– Поки що ніякий сезон не вважаю успішним, взагалі жодного. Ще все попереду сподіваюся.

– Твоя угода з “Колосом” розрахована на 1,5 року. Тобто можна стверджувати, що наступний сезон ти проведеш у Ковалівці?

– Так. Якщо будуть пропозиції з інших клубів, то будемо розглядати звісно ж. Далі вже по ситуації, щоб усіх задовільнило.

– Збірна України залишилась без Коваленка і Коноплянки. В коментарях вболівальники святкують – мовляв, збірна позбулась пасажирів. Як ти гадаєш, це серйозні втрати?

– Я думаю, що в збірній зібрані хороші футболісти та навіть якщо будь-якого гравця забрати зі збірної, взяти якогось хлопця з Вищої ліги на цю позицію, то, я думаю, що картина сильно не зміниться. В УПЛ достатньо хороших футболістів, на всі позиції можна знайти. Якщо когось забрати, а інших взяти, то особливо нічого не зміниться.

– Кого б Дмитро Хльобас довикликав у збірну на місця Коваленка і Коноплянки?

– Навіть не знаю, кого б я викликав. З “Колоса”? Напевно, “Колос” сильний як команда в цілому, а не тому що є якісь особистості, які роблять результат. Якщо в збірну, то весь “Колос” (сміється – прим.).

– Чому в Інстаграмі ти записаний “dmitriymonakh”?

– Мені просто сподобалося, коли я це придумав і я так залишив. Тут немає ніякого підтексту, мені до вподоби така назва. В команді не травили, але деколи називають монахом.

– Ти підписаний на офіційний акаунт київського “Динамо”, а на ковалівський “Колос” ні, чому?

– Можливо не помітив просто, я ж також не сиджу там і не дивлюся на кого підписаний, а на кого ні, якось не помітив. Особливого значення я цьому не надаю, що на когось підписаний, а на когось ні.

– Як багато часу проводиш в соцмережах?

– Періодично протягом дня заходжу, хвилин 30-45 в день у загальному приділяю Інстаграму. В інших соціальних мережах я не сиджу.

– Бачив у тебе фото, де в тебе на вусі кульчик, давно захоплюєшся таким?

– Та ні, я взагалі не ношу цього. Просто в якийсь момент мені захотілося спробувати, одягнути, взагалі такого немає, щоб я це носив. Це було ще в молодості, можливо якась мода була така.

– Ти колись читав реп, напишеш трек для “Брутального Футболу”?

– Я вже дуже давно не писав трек, взагалі будь-який, це навіть не знаю, чи вийде.

– Ти не стежиш за нами в Інстаграмі, чому? Не подобається наш гумор?

– Я стежу, часто бачив якісь картинки. Мені подобається гумор такий, сарказм, доволі цікаво. Я просто не підписаний, але обов’язково це зроблю.

– Які твої улюблені реп-виконавці?

– Я слухаю багато чого, але дуже рідко це роблю. Тільки коли займаюся в спортивному залі або в машині. У мене загалом різні пісні, немає такого, що якийсь один виконавець. Останнім часом давно нічого не подобалося. Більше слухаю російськомовну музику, тому що не люблю, коли не розумію про що співають, не дуже це подобається. Натомість є багато пісень, які подобаються.

– За який вчинок тобі найбільше соромно в житті?

– Ці ситуації в мене забуваються, тому що коли я зробив щось погане, то я це розумію та відразу можу вибачитися і сказати людині, що я щось зробив погане. Швидко забуваються такі ситуації, якщо зробив щось погане, то відразу намагаюся це виправити.

Ігор Шевчук
Первый год в Десне играл неплохо,а потом иссяк. И совершенно стал незаметным.Выдохся!
Вот же нытик... Ну, то есть Кравец не заиграл, Гармаш не заиграл, Сидорчук не заиграл, Беседин твой одногодка сейчас не основной нап ДК.

Зато этому все не так - в Харькове ничего не показал, в Десне - даже не основной, сейчас вот в Колосе.

Дима, может надо на себя смотреть? Или ты думаешь, что в ДК идиоты и если бы ты показывал уровень первой команды они бы искали на твое место легионеров? Вон Яремчук не мог пробиться - ушел в Европу и сейчас блистает, а ты что?
Сховати
Дмитро Кудрявцев, таки согласен. С одной стороны ему правда шанса не дали, но дальнейшая его карьера показывает, что он не дотягивает до уровня основы ДК. Так что мог бы и не ныть.