19 травня 2021 16:53
3

Геллер о будущем Скрипника, инвестициях в "Зарю", роли Шаблия и звонке Павелко

Президент «Зорі» Євген Геллер рідко дає інтерв’ю. Хоча його клуб постійно знаходиться в топі інформаційного поля українського футболу.

Ми зустрілись випадково на баскетболі. БК Дніпро переміг київський Будівельник. На камеру Геллер говорити відмовився, сказав розпочнемо з аудіоформату.


Євгене Борисовичу, як вам фінал Кубка України («Зоря» поступилась «Динамо»)?

Негативно. Гра була непогана, але підсумок… Дійшли до фіналу – уже показник, але хотілося потримати в руках Кубок.


Ви розчаровані цим фіналом? Бо ми всі очікували більше від команди Скрипника…

Що змогли, те і показали, я теж чекав більшого, але тренер обрав таку тактику. Вона не спрацювала, наступний раз, можливо, іншу буде обирати.


Ви спілкуєтеся з тренером, постійно на прямому зв’язку? Багато футбольних людей не розуміють, навіщо вам цей футбол

А навіщо комусь знати, далеко я від команди чи ні? Головне, що команда дає результат, усі скептики можуть заспокоїтися. Все інше наша справа з командою.


«Зоря» – приклад того, як в українському футболі побудувати бізнес модель. Ви раніше інвестували в Зорю. Зараз, наскільки я розумію, клуб сам на себе заробляє. Це правда?

На 90% це правда.


Чому виник конфлікт з колишнім генеральним директором Сергій Рафаїловим? Він багато зробив для розвитку клубу.

Я не знаю.


Чому він пішов?

Це його особиста справа, я не буду це обговорювати. І не звертаю увагу на його заяви в інтерв’ю.


Зараз у багатьох гравців «Зорі» закінчуються контракти: Іванісеня, Абу Ханна, Васіль, Юрченко. Є переживання, як же буде «Зоря» виглядати наступного сезону…

Я хочу сказати вболівальникам, що «Зорю» неодноразово залишали футболісти і вона все одно ставала сильнішою. Тому не треба переживати. Знаєте, це як у Змія-Горинича, одну голову зрубали, дві з’явилося.


Ви задоволені співпрацею з Віктором Скрипником?

Я вважаю, що він один з найкращих тренерів в України. І сподіваюсь, у майбутньому він здивує мене гарним досягненням. Поки він повторив своє минулорічне і став бронзовим призером. Тепер чекаю на медалі іншого кольору чи Кубок. Чи це все разом.


У Скрипника рік контракту ще не говорили про продовження?

Так, я йому сказав, щоб до кінця травня він визначився.


Наступний сезон він працюватиме із Зорею?

Звичайно, а куди він дінеться?


Рік тому була ситуація коли Скрипник міг перейти в СК-Дніпро-1?

У нього в контракті чітко прописано, що в разі переходу треба заплатити певну суму відступних і він може йти будь-куди. Або це все чутки, або хтось не захотів платити, я ж не знаю.


А у вас розмова з кимось з Дніпра була?

Ні з ким не було. Якби я хотів, щоб він пішов, я б сказав, що ось журналісти підхопили ці чутки, будемо прощатися. Якщо я так не зробив, значить не хотів.


Наскільки правдива інформація, що Вадим Шаблій – неофіційний спортивний директор клубу?

У нас є генеральний директор Оганов. Є тренер! І є я! Усі інші навколо клубу допомагають комусь із нас або всім нам. Я Шаблія знаю 12 років, якщо б мені було з ним некомфортно, я б з ним не спілкувався.


Багато трансферів проходить за безпосередньої участі Шаблія. Як правило, клуби беруть спортивного директора, який працює на клуб

Це справа клубу, Шаблія і футболістів. Шаблій представляє інтереси своєї компанії, але іноді його інтереси збігаються з інтересами футбольного клубу «Зоря». Коли збігаються інтереси – працюємо разом.


Багато хто каже, що в «Зорю» нові футболісти можуть прийти лише через Шаблія…

У Зорю можна зайти лише тільки через мене і якщо це погодить головний тренер.


В кулуарах активно говорять про те, що Скрипнику не дуже подобається узгоджувати кандидатури гравців з Шаблієм.

Скрипнику все подобається.


Шахаб Захеді єдиний футболіст нинішньої «Зорі» з ким ви фотографувались перед підписанням. Чому так?

Я дуже хотів бачити Шахаба у «Зорі». Тренер так само хотів Шахаба, тому ми сфотографувалися. Я з усіма футболістами готовий фотографуватися. Наприклад , Микита Каменюка залишився в системі клубу, ось він досі для мене капітан і він має право в будь-який момент мені подзвонити. Це просто особисті стосунки. Мені захотілося, щоб Шахаб грав у нас.


Президент «Олімпіка» Владислав Гельзін сказав, що «Зоря» заплатила за Шахаба 360 тисяч доларів. Багато хто не вірить в цю інформацію.

Я не знаю, яку там суму сказали, але якщо Гельзін сказав, то мабуть так.


Ви з футболістами команди майже не спілкуйтеся. Чому таку форму правління обрали? А не як наприклад Рінат Ахметов, який навіть на відстані, ближчий з командою

Я не знаю, як вчиняє Рінат Леонідович, наскільки я пам’ятаю, якщо він з кимось розмовляв, то тільки з Срною. Є декілька футболістів, з якими я спілкуюсь. Мені достатньо отримувати інформацію від Скрипника.


Могли б сказати, хто ці футболісти?

З Вернидубом, Хомченовським, Каменюкою. Перед Микитою поставлена задача зробити гарну команду, щоб вони поборолися за юнацьку ЛЧ. А по-друге, підготувати для Скрипника молодь. Він сказав, що буде підпускати молодь.


Які далі перспективи «Зорі»? Що ви хочете від цього проекту?

Колись я цей клуб взяв, а потім закохався, тому для мене це не проект. Для мене це більше ніж слово проект. Якщо дитину називати проектом, то батькам це не сподобається. Так і мені не подобається формулювання проект щодо «Зорі».


Що для вас цей клуб означає?

По-перше, він показує, що Луганськ – це Україна. По-друге, я хочу, щоб як і будь-яка дитина, Зоря досягала успіхів. Я хочу, щоб цей клуб заробляв гроші не лише на своє існування, а ще приносив прибуток. Але, на жаль, в українському футболі це поки важко. Я б сказав, що ми і «Шахтар» – два клуби, які на ринку успішно купуємо і продаємо.


Ви про «Шахтар» згадали, багато інформації навколо бразильського футболіста Вілліана Гомеса(перейшов у «Зорю» з «Металіста», не зіграв так жодного матчу і був проданий у «Крузейро»). «Зоря» не заплатила свою частину коштів людям, які організовували трансфер. Чому так?

Я не знаю, це не до мене питання. Є клуб – звертайтесь туди.


Наприкінці сезону, коли йшла боротьба за Лігу чемпіонів, судді частенько дивно судили вас. Ви звертали на це увагу?

Нічого страшного, потрібно забивати і ніхто не зможе вас засудити.


Я чув, що ви були злим і навіть дзвонили президенту УАФ Андрію Павелку після матчу з «Олімпіком»…

Так, я дзвонив йому і сказав: «Андрюш, треба ж щось робити, ми ж граємо в футбол не лише заради себе, ми ж демонструємо футбол, який потім хочемо показати в Європі. Коли футболісти виходять і бояться суддю, вони потім в Європі не продемонструють ніякий результат». Не треба лякати футболістів.


Ви теж чули про історію, що арбітр Балакін сказав вашим гравцям, , що йому прийшла вказівка зверху?

Я це не коментую. Якщо суддя так вважає, нехай подасть кудись, вийде на телебачення і розкаже як все відбувається насправді.


Як Павелко зреагував на ваш дзвінок?

Сказав, що буде розбиратися. Судячи по підсумках, не розібрались. Буває.


Вам подобається, як наше футбольне господарство розвивається?

Чесно, мене це не сильно хвилює. Мене хвилює моя команда, як вона прославляє місто. Усе інше мені нецікаве, все одно нічого не зміниться.


Ахметов завжди говорить, що хоче повернутися в Донецьк на «Донбас-Арену». У вас теж мрія знову грати на луганському «Авангарді»?

Я ж сам не луганський, а з Донецька. Але я хочу, щоб Луганськ і Донецьк був знову в Україні, щоб там було тихо. Спокійно. І стадіон в Луганську ми трішки відремонтували перед початком цієї агресії. Я приїжджав завжди заздалегідь, любив спілкуватися з людьми, хочу, щоб це знову було. У мене немає такого, як у Ріната, бо я не з Луганська, але я хочу, щоб він знову став українським і люди могли приходити і вболівати за свою команду. Але Слава Богу за «Зорю» і так всюди вболівають. Ми всім уболівальникам раді, але хотілося б грати вдома.


Фото: ФК "Заря"

Прочитав інтерв"ю Євгена Борисовича Геллера Я Не Знаю
Сховати
Буковина, Звучит именно так. Но на самом деле это означает: "я знаю, но вам не скажу".
Геллер в адеквате. Неплохое интервью.