28 квітня 2024 17:34

Адвокат Кузьмін: "Агент Довбика може втратити статус агента ФІФА"

Адвокат Євген Кузьмін, який займається скандалом пов’язаним з трансфером Артема Довбика до Жирони, розповів, у чому суть справи і які факти переходу форварда в іспанський клуб можуть стати предметом розслідування фінансового фейр-плей УЄФА.


– Євгенію, в чому полягає суть претензій?

– Як адвокат я повідомляв про ці факти електронною поштою як самого Олексія Люндовського, так і ФК Жирона.

Все підкріплено паперами. Впевнений, що компетентні футбольні органи УЄФА, куди я підготував позов, розберуться у цих порушеннях та ухвалять справедливе відповідне рішення. Сподіваюся, на цю справу звернуть увагу і в українській асоціації футболу.

Повертаючись до вашого питання, зазначу, що, як і за інших трансферів, ФК Жирона мав виплатити за трансфер Артема Довбика СК Дніпро-1 і Люндовському належну суму. Так і сталося.

У цьому випадку оподаткування має відбуватись виключно за українським законодавством. Це природно, коли продавець – український клуб, Довбик – український футболіст і Люндовський – український агент. Усі платежі мають надходити на рахунки лише українських банків. Якщо говорити про спортивне право, футболіст зареєстрований клієнтом української компанії Люндовського. І лише ця організація має право приймати будь-які платежі щодо Артема Довбика.

В даному випадку незрозуміло, за якими документами здійснювалася оплата за агентські послуги на естонську компанію, зареєстровану на українського агента. Це вже є предметом досудового розслідування.

– Але мати закордонну компанію не заборонено. В Україні існують навіть податкові норми для КІКів (контрольованих іноземних компаній).

– Люндовський оформив також особисту резиденцію в республіці Естонія, постійно (більше 183 днів у кожному календарному році) проживаючи та маючи основну та єдину резиденцію виключно в Україні.


За інформацією Комерційного Реєстру Естонії, інших угод крім агентських виплат за Довбика його компанія не здійснювала. Хоча оплата мала бути здійснена на користь української компанії на рахунки українських банків, чого не сталося, як і найімовірніше не було сплачено податки в Україні. За мінімальними підрахунками, від цього трансферу Україна могла втратити дуже пристойну суму надходжень до бюджету.

Артем Довбик є не лише гравцем національної збірної України, а й громадянином України, тому такі дії Олексія Люндовського можуть містити ознаки економічної агресії проти нашої держави.

– Якими можуть бути санкції з боку УЄФА до Жирони та агента у разі неналежного трансферу Артема Довбика з Дніпра-1 до Жирони?

– У цьому випадку на іспанський клуб ФК Жирона, український СК Дніпро-1 та агента Олексія Люндовського з боку УЄФА можуть бути накладені санкції. Для клубів – це великий грошовий штраф, позбавлення ліцензії та усунення від участі у національній першості та у європейських клубних турнірах. Самому футбольному агенту Олексію Люндовському загрожує позбавлення ліцензії на діяльність агентства.