19 вересня 2019 00:00
6

Таблица коэффициентов УЕФА. Станет ли "Динамо" мессией для Украины?

Напередодні були зіграні матчі 1-го туру групового етапу Ліги чемпіонів, а вже сьогодні і "Динамо" розпочне виступи у Лізі Європи. Тому саме зараз вдалий час поміркувати, що чекає Україну у таблиці коефіцієнтів УЄФА цього сезону і, як наслідок, упродовж наступних кількох років.


На жаль, уже п’ятий сезон поспіль лише три українські клуби представлені у групових етапах єврокубків. Інші вибувають у кваліфікації. Такий неприємний факт, звичайно ж, впливає і на таблицю коефіцієнтів. І якщо про втрату п’яти квот у європейських клубних турнірах поки що мова не йде, то пряма перепустка у групу Ліги чемпіонів уже починає вислизати з рук.


Зауважимо, що у наступному році чемпіон України точно потрапить напряму у Лігу чемпіонів, адже таблиця коефіцієнтів формує представництво команд від країн не на наступний рік, а через один. Тобто на сезон-2020/21 квоти розподілялися за підсумками сезону-2018/19 (Україна зайняла тоді 9-те місце), на сезон-2021/22 – за підсумками сезону-2019/20 і так далі.


Станом на сьогодні українські клуби набрали цього року 9 очок (по 4 "Шахтар" і "Зоря", по 0,5 "Динамо" і "Маріуполь", "Олександрія" ще не вступала у боротьбу), що перетворилося у 1,8 бала загалом для країни.



І такий перебіг подій повинен насторожувати, бо Україна вже опустилася на 10-ту сходинку, пропустивши вперед Нідерланди. Крім того, у спину дихає Туреччина. І обидві ці країни мають по 4 команди у групах, на відміну від нас.


А 10-те місце означає, що віце-чемпіон уже стартуватиме не з 3-го кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів, а з 2-го. Ба більше, за умови, що Україна пропустить ще й Туреччину, чемпіон нашої країни втратить право гарантованої участі у груповому етапі і гратиме у раунді плей-офф кваліфікації. Для віце-чемпіона нічого не зміниться – старт з 2-го раунду відбору.


Із вищесказаного чудово зрозуміло, що Україні потрібно підніматися на 9-ту позицію, щоб наші клуби мали у сезоні-2021/22 такі ж розклади, як і цього року, і не грали додаткові раунди кваліфікації.


Зробити це буде непросто, маючи на одну команду менше, ніж суперники. А враховуючи, яких суперників отримали "Шахтар" та "Олександрія", месією у боротьбі з Нідерландами та Туреччиною може стати київське "Динамо". Адже на папері "біло-сині" явні фаворити своєї групи. Залишається довести це на полі. Сьогодні у тому числі. Кожна перемога додаватиме у нашу скарбничку 0,4 бала. Тому тримаємо кулаки за "Динамо", а також сподіваємося на те, що бодай якісь очки спроможеться здобути й "Олександрія".



P.S. Розбирати детально майбутні сезони наразі не будемо. Зазначимо лише, що на старті сезону-2020/21 в України віднімуться 9,8 бала, які наші клуби здобули за підсумками 2016 року. А це означає, що наша країна, за умови невдалого виступу команд у цьому році, впаде на 13-те місце, пропустивши вперед навіть Кіпр. А там і до втрати двох квот у Лігу чемпіонів недалеко...

Подскажите с какого места мы теряем две команды в ЛЧ ?
Сховати
Алексей, з 16-го.
Я думаю, що Динамо не буде викладатися заради шахтьора. Після стількох років принижень. Думаю, не дочекаються. Нехай продеруть очі. Якщо там, звичайно є нормальні люди і в УФА-ФУФУ, і в суддівстві, і в КДК і т.д. Нехай люди подивляться, до чого павелко і К довели український футбол. Наскільки наші клуби конкурентноздатні на європейській арені завдяки цим негідникам.
У меня в связи с написанным возникли вопросы несколько крамольные. А почему и ради чего ДК должно становиться мессией? Чтобы кроты и дальше напрямую попадали в группу ЛЧ? Чтобы кротовские кАналы и дальше лили грязь на ДК? Чтобы УАФ и судьи и дальше делали нечто, чтобы чемпионами Украины становились только кроты? Может проще отойти в сторонку и решать свои проблемы с составом, с игрой, взаимоотношениями в коллективе?
Рівень нашого чемпу відверто впав, і на євро арені це відображається, інакше і не може бути
Майже не можливо воювати двома командами европейського рівня, якщо вони не рівня плей-офф ЛЧ, проти чотирьох у суперників. Очевидно, що УПЛ в нинішньому стані не місце у Топ-10. Нам треба дивитися нижче, у тих же чехів 3 команди для еврокубків, у греків - чотири. Поки ШД та ДК тримають свій рівень набору очок, але чи зможемо ми протистояти 4-м грецьким командам якщо ДК чи ШД, чи обидві разом, провалять 1-2 сезони?