4 листопада 2010 11:36
45

Виктор ЛЕОНЕНКО: "Ожидаю игру не в пользу "Динамо"

Сьогодні в Києві відбудеться основне протистояння в групі "Е". За словами Віктора Леоненка, нинішнє "Динамо" – найслабкіше за всі роки. "Тут уже хоч і мене повертай до команди..." – сумно мовив співрозмовник.

Шева – він і в Африці Шева

– Як ви гадаєте, чи стане домашня гра проти АЗ вирішальною в групі для "Динамо"? Чи, можливо, вирішальною була гра в Голландії?
– Вирішальною стане саме київська гра. І відчуваю: складеться вона не на користь "Динамо". До такої думки мене наштовхують два фактори. Перший: у Голландії киянам просто пощастило не програти. І другий: як правило (боюся наврочити), коли команда забиває стільки м'ячів (маю на увазі гру з "Іллічівцем"), часто трапляється, що це і є всі голи, які мають статися і в наступній грі. Тож із забитими м'ячами можуть виникнути проблеми. І справа тут не в тому, що, скажімо, Лужний хворіє чи нападники не вміють забивати, просто у футболі чомусь у вісімдесяти відсотках випадків трапляється саме так. Це я вам кажу не як експерт чи колишній футболіст. Це – звичайне спостереження.
До того ж, АЗ – далеко не слабка команда, як виявилося... Добре хоч, що голландці дають грати, але кияни щось не дуже цим скористалися в першій грі... Натомість самі голландці мали цілу купу моментів, перегравши киян повністю. Хто цього не помітив, нехай подивиться ще раз запис тієї гри, а то всі почали відразу ж говорити про силу "Динамо". Це смішно, хоч вони й молодці, – старалися в Алкмаарі до останнього. Мені залишається лише вболівати за "своїх", але легко не буде. Це ж я можу сказати про домашню гру проти "Шерифа", хоча нідерландський клуб, вважаю, сильніший за молдовський.

– Судячи з ваших слів, можна проводити аналогії з протистоянням молодіжних збірних Голландії та України. Гадаєте, на нас очікує схожий сценарій?
– Насправді тут зовсім інша ситуація. Там українці практично виконали завдання у першому матчі. Вони мали певні "пільги" як молоді гравці. Тим паче, юнь налаштувати на гру важко. Хоча, нині й на досвідчених гравців потрібно кричати та готувати їх морально до боротьби – у них же нині все є, тому й гроші потрібні далеко не всім. Так насправді виходить, адже моє покоління заробляло за рахунок преміальних за перемоги. А тепер у гравців є солідні зарплати. їм менше потрібно для життя, тому тут важлива психологічна стійкість.

– У плані турнірної боротьби нічия для киян стане невдалим результатом?
– Якщо вони потім усіх обіграють, то, звісно, вдалим (сміється).

– А які ж тоді шанси обіграти в Білорусі БАТЕ та в Києві – "Шериф"?
– Упевнений, що переграти БАТЕ киянам до снаги. Вони ж (кияни) перші дві гри в групі програли з власної провини. Нонсенс, але в Голландії, навпаки, не лише "відскочили", а привезли ще й три очки! А мало би бути, за логікою, все навпаки – дві стартові перемоги та поразка в Голландії.

– Після перемоги над "Іллічівцем" усі почали говорити про прогрес у динамівській грі, мовляв, "прорвало". Ви його побачили?
– Більш того: гадаю, Ігорю Михайловичу вже час мені телефонувати та вносити в заявку мене, Хацкевича, Радченка, Дмитруліна. Гадаю, ми хоч би повний стадіон зібрали! Розслаблятися не можна. Адже? ну що "Іллічівець"? Команда "перегоріла", я її навіть і не впізнав. Чому тут радіти? Ви подивіться на повтори із забитими м'ячами, і все буде зрозуміло! Там же в кожному епізоді можна було прийняти м'яч, підкурити сигаретку. У ворота залетіло все, що летіло в стулку, – 9 ударів у площину воріт – 9 м'ячів у сітку!

– Чи не дала ця перемога підґрунтя задуматися Лужному щодо ролі Шевченка в команді?
– Чого це раптом? Шевченко – він і в Африці Шевченко! Пропускає, на жаль, Андрій через травми багато – ось у чому "сіль". Чого б це Лужному над цим замислюватися? Шеві вчитися грати у футбол не треба – він уміє все. Просто ще не настав час, коли влітатиме після його ударів багато м'ячів у ворота. Поки що не щастить, але на полі він виконує величезний обсяг роботи.

– Адже, кажуть, тренери не надто люблять змінювати переможний склад...
– Справді, вони покладаються на фарт. Гадаю, на поле вийдуть ті ж гравці, що й у матчі проти "Іллічівця".

– Тобто, без Шеви в "старті"?
– Якщо Андрій буде цілком здоровим та добре почуватиметься, то, радше за все, він вийде в стартовому складі на позиції Єременка. А Роман, який на полі затуляє всі дірки, гратиме, мабуть, праворуч у захисті в такому разі. Але важко спрогнозувати такі речі. Вгадати склад неможливо, адже футболіст може й на розминці травмуватися. А пальцем у небо тикати не хочеться, тому я висловив свою думку, але вирішувати все одно Лужному. Втім, хто гратиме на вістрі, схоже, вже зрозуміло всім. І це не радує, адже здивувати суперника ми не зможемо.

Змінив би півкоманди

– Чого очікуєте в грі проти АЗ саме від рекордсмена Милевського?
– Від кого? "Рекордсмена"? Ви так сказали, що я ледь не почав заїкатися! Ви згадайте, коли він робив востаннє хет-трик у кар'єрі?

– Поки що тричі в одному матчі він не забивав.
– Ось і я про те ж! За вісім років уперше забив більше, ніж двічі за гру! То що ж тепер, серенади йому співати? Його Гільєрме з першого ж разу випередив за цим показником, забивши "Карпатам" тричі ! А в Милевського було на це практично вісім років! Так, я вітаю Артема, але на його місці я б не розслаблявся.

– Ви згадали про Гільєрме. Як оціните його перспективи в "Динамо"? Лужний, здається, розраховує на нього.
– Я вам скажу так: у "Динамо" він так і не заграв, ЦСКА він теж виявився непотрібним. Питання: навіщо його купували? Та й як я можу оцінювати його гру, якщо він постійно з'являється на заміну? Поки що лише можу сказати: він не надто добре вливається на полі в колектив. Отже, йому чогось бракує, якщо протирає штани на лавці. Був би він на голову сильнішим за Милевського та Шеву, грав би.

– За відсутності Шеви капітанську пов'язку на руці носить Михалик. У вашому розумінні, справжній капітан має бути саме таким?
– Для мене капітанська пов'язка – що вона є, що її немає. Я ніколи не хотів бути капітаном і завжди до цього так ставився. У наш час, на мою думку, капітан мав постійно ходити до президента та "вибивати" все потрібне для команди. А потрібно тоді було дуже багато. Ось таким має бути капітан, як на мене. Нині... Ну, звісно, капітан має бути лідером на полі тощо. Але кому віддавати пов'язку і хто ухвалює таке рішення – у всіх по-різному. У "Динамо" за достатньо нетривалий період часу капітанами були всі, кому не ліньки: і бразильці, і серби... Чоловік двадцять, мабуть! Капітанство, одним словом, – це не так вже й важливо. Хоча, для Милевського, може, це й справді важливо. Він, пам'ятаю, переймався.

– Чого, на вашу думку, "Динамо" нині бракує в грі найбільше, аби спокійно обігрувати середньостатистичні європейські команди, на кшталт АЗ?
– Дуже й дуже багато чого. Нинішнє "Динамо" – найслабкіше за всі роки. Так вважаю не лише я, а й мої футбольні друзі, колишні гравці клубу, його ветерани, спеціалісти й інші.

– Якщо говорити конкретніше, що спадає вам на думку, в першу чергу?
– Я значно підсилив би склад, це однозначно, – змінив би півкоманди. У кожну лінію киян потрібно мінімум ще по одному гравцю. Ну от візьмемо за приклад Андре: не розумію, що це за підсилення? Таке відчуття, що людина навіть і не бачила жодного разу, що таке футбол і де розташовані зелені поля, стадіони, не знає, навіщо "підсилення перед стартом у Лізі чемпіонів"... Ось це мені справді незрозуміло.

– А як же бути з тим фактом, що Андре грає за збірну Бразилії?
– Та не грає він, а викликався всього лиш на одну чи дві гри проти якихось "чайників", типу "островів". Ми можемо проаналізувати його дії на полі, і стане чітко зрозуміло, що він за Бразилію не гратиме.

– Хто ще зі складу киян не відповідає рівню "Динамо"?
– Прізвищ не називатиму, але, повторюсь, у кожну лінію киянам необхідно по одному гравцю серйозного рівня. До слова, проблеми є не лише в "Динамо", а й у "Шахтаря", хоч і не такі серйозні. А відзначив би я "Металіст". Хвалити команду поки що зарано, але саме після таких перемог, як у домашній грі проти "Сампдорії", люди починають ходити на стадіон.

Анатолій ВОЛКОВ, «Український футбол» від 04.11.2010 (с.3)

Леон во многом прав, хотя говорит больше на фарт. Когда он ругается - ДИНАМО выигрывает. Должны укатать АЗ, хотя и не без трудаю.
Брюс 04 ноября 2010 14:28 -полностью согласен.У Леона комплекс неполноценности плюс пивной алкоголизм Сало еще такой же <аналитик> два лузера.
после первых строк перестал читать. дочитаю после игры:)
Леоненко очень хорошо анализирует игровые мометы, дает точную оценку игрокам с точки зрения их футбольного мастерства. Да, резок в оценках, но это лучше, чем политкорректность. Правда это касается того, что уже стало фактом. Его прогнозы чаще неудачные. Надеюсь, и в этот раз тоже)
Всё верно он сказал, чего вы взъелись? Милю обидел? :-) Абсолютно согласен с ним по всем вопросам, но надеюсь, что нашим игроком под силу победить АЗ, несмотря ни на что!!!
Сховати
нашим игрокам :-)
Сховати
"Игрокам"-)))))
Существует такая мудрость, что чем больше человек делает категорических утверждений, тем меньше он разбирается в вопросе. Клоуна этого я уже давно серьёзно не воспринимаю. А все острые заявления, которые он постоянно по жизни делает, наверное из-за недостатка внимания. Такое чувство, что единственная его цель - это нахамить,сострить, и показать этим какой он крутой мужик. Даже если Динамо сегодня выиграет 9:0 и все голы забьёт Милевский, то он скажет, что просто повезло, фарт обычный, и игры у Динамо нет.
Сховати
Категоричен как раз ты, называя Леона клоуном, а в вопросе он разбирается будь здоров, уж не меньше Миль и Ярмол так точно. Я был бы рад, если б Артем сделал хотя бы хет-трик, но это, мягко говоря, маловероятно, увы.
Сховати
– А як же бути з тим фактом, що Андре грає за збірну Бразилії? – Та не грає він, а викликався всього лиш на одну чи дві гри проти якихось "чайників", типу "островів". Ну, раз мы живём на островах и являемся "чайниками" в футбольном плане, то тогда ваш сверхадекватный знаток и на самом деле разбирается в вопросе )))
Леона всегда интересно читать, не расшаркивется ни перед кем. Во многом он прав, но мы будем надеятся на победу сегодня, но в самом крайнем случае нас устроит и ничья.
По-перше, "Український футбол" не газєтьонка, а газета! По-друга, "УФ" не є антидинамівською газетою. Вона є ОБ'ЄКТИВНОЮ газетою на відміну від явно продинамівських "СЭ" та "Команди".
Сховати
Поважаю!-)))
"Команда" по большей части уже с год только тем и занимается, что хвалит Шахтер. Политика ли это Суркиса или журналистского коллектива пока не понятно. Но тот же Гресь уже не первый год в открытую использует свою колонку с аналитикой для неприкрытого восхваления Шахтера.
Сховати
"Команда" взагалі не контактує з "Шахтарем", а якщо вона і хвалить його, то я б не сказав, що безпідставно. Варто лише проаналізувати, що вдалося зробити за останні 10 років "гірникам", і що вдалося зруйнувати ІМС (на жаль). Я не читаю "Команду", і мені, в принципі, однаково, але, скажімо, вчора "Шахтар" заслужив" похвалию чому б це не визнати? А коли востаннє "Динамо" заслуговувало аплодисментів стоячи? Я вболіваю за киян дуже давно, і "УФ" став для мене відкриттям, тому що він ніколи непишить на зразок Несенюка (чи Березняка, здається, якось так) в Спорт-Експресі", який під час останніх днів "роботи" Газзаєва написав, що "отримує справжню насолоду від гри киян, адже ми так давно хотіли конкуренції в нашому чемпіонаті". То яку газету запропонуєш мені читати?
Кто то должен рубить правду-матку. Леон это делает. Ну правда есть грешок - не может не удержаться что бы не похвалить себя любимого.
"Украинский футбол" давненько уже является антидинамовской газетенкой. Из всего того, что Виктор наговорил, верными являются только два тезиса: 1) За результат тревожно, АЗ сейчас весьма хорош и вполне может быть ничья 2) Команде нужно усиление опытными мастерами во все линии.
Сховати
"Газетенкой"? "УФ" я читаю років 6, і це єдине спортивне видання, якому не вказує що писати ГМС. І в об'єктивності матеріалів цієї газети я не сумніваюся, якою б скромною в очах уболівальників вона не була. Ти читай, Умник, і переконаєшся в цьому. І це єдина газета, яка є не "антидинамівською", а є просто не "ПРОдинамівською" (судячи із матеріалів).
Сховати
12 лет назад довелось побывать у них в редакции. Разница в отношении тогда и сейчас к Динамо разительная. Хотя, зная за какую тарелку супа там люди работают, не удивлюсь, что количество антидинамовских материалов выросло за этот период в десятки раз. Стоит это копейки.
Сховати
Знаєш, 12 років тому і наше "Динамо" в півфіналі ЛЧ грало, і що залишилося від нього нині?.. Вдумкайся: був ти там 12 років тому, а знаєш все, що там відбувається сьогодні. Скажи відверто, ти вважаєш "Команду" та "С-Е" непродажними газетами? Чи можливо ГМС не купував квартири одному дуже відомому редактору відомого футбольного видання та одному із "псевдопровідних" журналістів країни, прізвище якого починається на "не..."? Якщо ти такий знавець, то знаєш, що я кажу правду. І повторюся: я читаю газету із задоволенням, тому що вона єдина не "ПРОдинамівська". І я не розумію, як можна казати, що "УФ" антида-ка, судячи зі слів Леоненка. Невже ти вважаєш, що він не міг сказати саме так, як тут написано?
Сховати
1) ты перечислил далеко не всех. И что с того? Эти люди были ярыми болельщиками Динамо и будут ими при любой ситуации в клубе и стране. 2) я составлял свое мнение не по интервью Леоненко а количеству антидинамовских материалов в этом издании. Посмотри хотябы на ряд материалов Баняса в последние месяцы и попробуй сказать, что это не заказ.