3 декабря 2022 21:44
1

Павелко – почти невозможно. Шевченко – 50 на 50?

(публикуется на языке оригинала)


Експерт з питань державної безпеки, генерал-майор юстиції Василь Вовк у своєму блозі прокоментував справу президента УАФ Андрія Павелко та висловивсся про Андрія Шевченка:

- КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ АСПЕКТ

22 листопада 2022 року Президенту Української асоціації футболу (далі – УАФ) Андрію Павелку та генеральному секретарю УАФ Юрію Запісоцькому вручені повідомлення про підозру, складені старшим слідчим в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України, у кримінальному провадженні від 07.06.2018 року № 5201000000000589 (цифра 5 на початку номеру означає, що відомості в ЄРДР вносились НАБУ).

Павелко А.В. підозрюється:

- у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненим в особливо великих розмірах за попередньою змовою групою осіб (ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України – особливо тяжких злочин);

- у легалізації (відмиванні) майна, одержаного злочинним шляхом, за попередньою змовою групою осіб в особливо великому розмірі (ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України – особливо тяжкий злочин).

Кілька питань щодо обставин, які можуть свідчити про підводні камені у цій вже багаторічній історії:

1. Чому детективи НАБУ не повідомили про підозру А. Павелку і Ю. Запісоцькому ще у 2018 році та не завершили досудове розслідування?

Можливо, причина в тому, що на той час керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький «за сумісництвом» займав посаду першого віце-президента Федерації футболу України, на яку був обраний (читай – призначений футбольним керівництвом) у червні 2017 року?

А заступником Генерального секретаря УАФ Ю. Запісоцького працював Денис Сидоренко - кум очільника НАБУ Ситника А.С.

Як Вам такі розклади?

2. Де розгулювало вказане кримінальне провадження більше 4-х років, яким чином, за чиїм рішенням і на якій підставі опинилося у слідчих національної поліції?

3. Більш того. Відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу України слідчий, прокурор зобов’язані закрити кримінальне провадження щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину, якщо з моменту внесення відомостей до ЄРДР пройшло вісімнадцять місяців й жодній особі не було повідомлено про підозру.

Чому кримінальне провадження № 5201000000000589 від 07 червня 2018 року на виконання вимог закону не було закрито 07 січня 2020 року?

ОСОБИСНІСНИЙ АСПЕКТ

1. Зрозуміло, що за Андрія Павелка взялися серйозно і по повній після відмови звільнити місце Президента УАФ.

Підозра у вчиненні особливо тяжких злочинів, застосування міри запобіжного заходу (тримання під вартою) щодо публічної особи такого рівня - процесуальні дії, які зобов’язані мати логічне завершення: обвинувальний акт в суді або угода про визнання винуватості.

Хоча після можливого добровільного складення Андрієм Васильовичем повноважень керівника українського футболу напруга навколо вищезазначеного кримінального провадження значно спаде, що дозволить захисникам перевести процес в анемічний стан.

А в подальшому все може статися, адже чотирьохрічна бездіяльність та надзвичайна поспішність у справі останнім часом – не могли сприяти формуванню належної й достатньої доказової бази.

2. Нібито на посаду Президента УАФ претендує Андрій Шевченко.

Він користується підтримкою не лише влади, але й українського суспільства та футбольної спільноти – його обрання лише питання процедури.

Разом з тим журналіст Ігор Бурбас звертає увагу на один цікавий нюанс: «…Шевченко є резидентом Великої Британії, а цей статус зобов’язує його перебувати у цій країні мінімум 183 дні з 365 у календарному році. Керувати українським футболом дистанційно це не діло, тому на двох стільцях теж не всидиш. Тут або резидентом залишатись і забути про президентство, або навпаки. Цікаво, що обере Шевченко?...».

3. Впевнений, Шевченко А.М. зробить вибір на користь України!
"Ігор Бурбас: «…Шевченко є резидентом Великої Британії, а це зобов’язує його перебувати у цій країні 183 дні з 365 у році. Керувати українським футболом дистанційно це не діло, тому на двох стільцях теж не всидиш"
- А чому клоун-Бурбас не обурювався і не обурюється тим, як українськими суддями дистанційно керує італійська бабка???