19 квітня 2024 14:10

На Харківщині затримано інженерів-конструкторів, які хотіли продати в рф секретні українські розробки

Фото - https://depositphotos.com/ua/


Служба безпеки у взаємодії з урядом та керівництвом одного зі стратегічних заводів Харкова зірвала спробу росіян отримати новітні технологічні розробки України у галузі паливно-енергетичного комплексу.


Як повідомив прес-центр СБУ, в результаті спецоперації на Харківщині нейтралізовано ворожу агентурну групу, яка намагалась передати в Росію таємну документацію із місцевого стратегічного заводу.


Зазначається, що серед затриманих – очільник конструкторського бюро та заступник керівника цеху промислового підприємства.


За даними слідства, ворога цікавили схеми, креслення та інструкції з виробництва парових турбін, а також комплектуючих до них.


фото СБУ
фото СБУ


"Такі турбіни не виготовляються в РФ, а до початку російської агресії проти України вони безперебійно закуповувалися на Харківському підприємстві. Наявні в Росії агрегати майже вичерпали свій ресурс і гостро потребують заміни чи капітального ремонту. Тож науково-технічні досягнення нашої держави потрібні були агресору для забезпечення безперервної роботи парових установок на об’єктах "Росатома". Також – для модернізації російських ТЕС та ГЕС, щоб продовжити безперебійне постачання електрики, у тому числі на заводи військово-промислового комплексу РФ", - йдеться у повідомленні.


Як встановило розслідування, керівником агентурної групи російської розвідки був мешканець Харкова, колишній бізнес-партнер місцевого заводу.


В спецслужбі поінформували, що за вказівкою окупантів їхні поплічники мали викрасти "потрібні" документи, відцифрувати їх та в електронному вигляді передати до РФ.


Крім того в організатора агентурної групи виявлено понад 5 млн у гривневому еквіваленті, які він імовірно отримав за співпрацю з агресором.


Наразі слідчі Служби безпеки повідомили фігурантам про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу. Їм загрожує довічне позбавлення волі.