24 березня 2024 08:02

РФ атакувала Україну "шахедами" і ракетами: на Львівщині є влучання в обʼєкт критичної інфраструктури, на Дніпропетровщині осколки пошкодили тепломережі

Фото - ua.depositphotos.com


Ввечері суботи, 23 березня, росіяни запустили ударні БПЛА і крилаті ракети для обстрілу України. У результаті падіння осколків зафіксували у Київській і Дніпропетровській областях, на Львівщині атаковано обʼєкт критичної інфраструктури.



Рух "шахедів"

Про загрозу "шахедів" Повітряні Сили спершу, о 21:52, повідомили на Полтавщині, після цього було зафіксовано нові БПЛА на Харківщині.


Росіяни також запустили "шахеди" з південного напрямку. Після 22:00 ударні безпілотники зафіксували на Херсонщині. Далі - в районі Кривого Рогу.

Після 23:00 "шахеди" зафіксували над Чорним морем - у напрямку Одеської області. Про небезпеку також попередили жителів Миколаївщини та Кіровоградщини. Після 00:00 - Черкащини.

"Шахеди" з Кіровоградщини та Черкащини рухаються у напрямку Вінниччини!", - йдеться у повідомленні о 00:35.

О 01:21 жителів Житомирщини попередили про загрозу ударних БПЛА. Ближче до 2:00 також Хмельницької та Вінницької областей.

О 02:40 Рух ударних "шахедів" виглядав так:
1. Хмельниччина - БПЛА у західному напрямку.
2. Вінниччина - БПЛА північно-західним курсом.
3. БПЛА з Миколаївської області у напрямку Дніпропетровської.

Пізніше "шахеди" рухалися у напрямку Кривого Рогу, Тернопільщини, Львівщини, Івано-Франківщини, Нікополя.

О 04:00 Повітряні сили повідомили, що атака ворожих БПЛА на Львівщину триває.

Пуски крилатих ракет


"Зафіксовано активність 4-х бортів Ту-95МС з аеродрому "Оленья" (Мурманська область), що здійснюють політ у південно-східному напрямку", - написали Повітряні сили.

О 01:44 стало відомо, що йдеться про 14 бомбардувальників.

Близько 04:10 крилаті ракети рухалися через Сумщину в напрямку Полтавщини, а пізніше - з Полтавщини у напрямку на Канів та Київщину.

Групу крилатих ракет з Київщини у південно-західному напрямку зафіксували близько 04:30.

Потім 2 групи ракет на Вінниччині рухалися в західному напрямку, група на Хмельниччині курсом на захід, ще група з Чернігівщини - у південному напрямку.

О 5 ранку ракети через Житомирську область летіли в напрямку Рівненщини, а на Вінниччині цілі знову змінили курс на Житомирщину.

О 05:19 ПС ЗСУ попередили про ракети на Стрий.

Лише ближче до 06:00 було оголошено відбій ракетної небезпеки та загрози ударних БПЛА по областях.

Наслідки атаки на Київщині


Як повідомили у КМВА, цієї ночі стався третій масований ракетний удар по Україні за останні чотири доби і другий – по Києву. Росіяни вкотре застосували крилаті ракети Х-101/Х-555/Х-55 із бортів стратегічних бомбардувальників Ту-95МС. Пуски відбулися з району Енгельса, Саратовської області.

Повітряна тривога в столиці тривала понад 2 години. На Київ ракети заходили групами, з північного напрямку. Силами та засобами протиповітряної оборони над Києвом та в районі столиці було уражено приблизно 10 ворожих ракет.

За попередніми даними, в столиці минулося без постраждалих та руйнувань.

Водночас зафіксовано падіння уламків в лісовому масиві Деснянського району. У Шевченківському районі осколки також впали на територію паркової зони та житлової забудови - зафіксовано пошкодження фасаду багатоповерхового житлового будинку. На місці працюють екстрені служби.

Падіння уламків дронів на Дніпропетровщині


За даними очільника Дніпропетровської ОВА Сергія Лисака, вночі російські війська атакували область ударними БПЛА. Унаслідок падіння осколків у Кривому Розі пошкоджені тепломережі та лінія електропередач.

Через перепад напруги у місті відключені декілька котелень. Без тепла залишились 6 лікарень, понад півтори сотні навчальних закладів, а ще 3 тисячі будинків, де загалом мешкають 76 тисяч людей. В одному з медзакладів були перебої з електропостачанням. Його відновили.

Крім того, цілив агресор по критичній інфраструктурі і на Нікопольщині. Уламки збитого безпілотника пошкодили енергообʼєкт. Без світла залишились понад 3 тисячі абонентів у Нікополі та більш ніж 6,4 тисячі у районі. Електропостачання вже відновили.

Обстріл Львівщини


Про роботу ППО у Львівській області спершу повідомив очільник ОВА Максим Козицький о 05:20. Пізніше він додав, що ще одна група ракет заходить з Волині у напрямку Стрийщини.

Уже вранці мер Львова Андрій Садовий заявив, що Львівщину вночі атакувало близько 20 ракет і 7 "шахедів". За його словами, ціллю росіян були обʼєкти критичної інфраструктури.

"У Львові прильотів не зафіксовано. Відомо про обстріли на Львівщині. Про наслідки повідомить обласна влада", — написав міський голова.

Згодом голова Львівської ОВА зазначив, що уночі ворожі "шахеди" та ракети атакували обʼєкт критичної інфраструктури у регіоні. Там виникла пожежа.

"На місці працюють вогнеборці. Станом на цю годину інформації про постраждалих не надходило", - наголосив Козицький .