19 березня 2024 23:38

Тарас МИХАЛИК: "У збірної є можливість зняти прокляття стикових матчів"

Національна збірна України з футболу 21 березня проведе з Боснією і Герцеговиною півфінальний поєдинок кваліфікації чемпіонату Європи.


Колишній гравець національної збірної України Тарас Михалик в розмові з кореспондентом Sport.ua поділився своїми очікуваннями від протистояння в Зениці:


– Попереду в підопічних Сергія Реброва два суперфінали: 21 березня – з боснійцями і 26 березня – з переможцем пари Ізраїль – Ісландія. Вірю, що нашій збірній вдасться зняти, нарешті, прокляття стикових матчів, яке перешкоджало їй потрапляти на престижні футбольні форуми.


– Пригадується, свого часу й Вам доводилося брати участь в таких поєдинках.

– На жаль, є в мене такий невдалий досвід. Було це в 2009 році, коли сперечалися в додаткових матчах з греками за поїздку на чемпіонат світу 2010. Проте тоді серія була з двох поєдинків, а зараз, уточнюю, нас чекають два суперфінали.


– В чому складність таких протистоянь на виліт?

– Повинна бути максимальна концентрація. Одна помилка може звести нанівець увесь відбірний цикл. Всі мають бути готові продемонструвати свої найкращі якості. Цього, мабуть, нам не вдалося в повторному матчі з греками в Донецьку.


– А те, що матч відбудеться в Зениці, буде вагомим «козирем» боснійців?

– Не думаю. По-перше, там будуть й наші уболівальники. По-друге, через воєнний стан українська збірна змушена й домашні поєдинки проводити за кордоном.Тому вже адаптована до будь-яких обставин. А підтримка фанами суперника тільки буде служити додатковою мотивацією зіграти через не можу. Як на мене, в Зениці все залежатиме, передусім, від підопічних Сергія Реброва.


– Що ви маєте на увазі?

– В Зениці треба буде діяти з таким настроєм, як в останніх матчах з італійцями, англійцями. Наші хлопці продемонстрували, що й з топ-збірними можуть грати на рівних. При всій повазі до боснійської збірної, в складі якої є сильні футболісти, все ж, клас українців – вищий. Тим паче, що в них дуже кваліфікований і авторитетний керманич – Сергій Ребров.


– Тішить, що Боснія і Герцеговина – зручний для українців суперник, про що свідчить статистика. Але треба забивати голи, а з цим в нашого бомбардира Артема Довбика останнім часом серйозні проблеми.

– Я дивився всі телетрансляції календарних лютневих і березневих матчів за участю іспанської «Жирони», де Довбик не забивав. Звичайно, прикро. Та головне, що в кожному поєдинку в Артема були гольові моменти. В одному епізоді він схибив з близької відстані, в іншому, якоїсь дещиці забракло, аби замкнути флангову передачу, в третьому – на висоті виявився воротар візаві.


Але, переконаний, вітчизняні шанувальники футболу пробачать Довбику цю іспанську гольову засуху, якщо він в Зениці заб'є, а ще краще-оформить дубль. Я вірю в Довбика, вірю в те, що в нашої збірної все буде гаразд.


Ввечері 19 березня збірна України прибула до Боснії і Герцеговини на матч кваліфікації Євро-2024.