16 лютого 2024 08:44

Сапуга, який входив у сферу інтересів "Динамо", переніс операцію і пропустить 8-9 місяців

Півзахиснику "Руху" Марку Сапузі у Варшаві провели операцію на передній хрестоподібній зв’язці, повідомляє клубна пресслужба.


Капітан "жовто-чорних" успішно переніс хірургічне втручання та продовжує відновлюватись від травми. Вже у найближчі дні його випишуть із лікарні. Далі після консультацій у лікарів Марко працюватиме з фізіотерапевтами для якісного та швидкого відновлення.


"Операція пройшла успішно й тривала приблизно 3 години. Попередньо вона мала тривати більше, але спільно з хірургом було прийнято рішення пройти передопераційну реабілітацію, яка дала свій результат, зокрема – зменшився прояв дефіциту підколінного м'яза і його не потрібно було додатково стабілізувати. Відтак операційний процес скоротився на годину.


Марко зараз почуває себе добре, його стан – повністю задовільний. Завтра лікарі даватимуть прогноз під час виписки, але попередні терміни – 8-9 місяців без футболу. Важливим є ранній післяопераційний догляд (прийом ліків для розрідження крові, дотримання режиму реабілітаційних вправ та відпочинку, охолодження суглоба та формування еластичного післяопераційного рубця). Для цього процесу на базі академії футболу є медичний центр "Руху" та "Emily medical center", які оснащені сучасним обладнанням саме для таких процесів.


Також важливо, що Марко відновив об’єм певних рухів до операції і це зробило втручання більш доступним для ушиття менісків та пришвидшить час до початку ранньої реабілітації. Так, хірург робив контрольний тест перед цим і повідомив про те, що процес буде простішим, ніж планувалося. Тому вдалося зшити навіть найдрібніші тріщини меніска і відновити природний стан колінного суглоба.


Нашому капітанові лише 20 років і у нього попереду ще довга і велика кар’єра, тож важливо повністю відновити структуру менісків у коліні. Також хірург забрав трансплантат з сухожилля чотирьохголового м’язу, аби не обмежувати зони росту кістки.


Алгоритм реабілітації буде ухвалюватись спільно з хірургом Робертом Шмігельським. У нас вже є напрацьований план роботи на ранній післяопераційний період та на всі подальші етапи відновлення гравця. Йдеться про МРТ-контроль на 3, 6 та 9 місяцях після травми, а також УЗД-контроль, який відбуватиметься кожні 6 тижнів.


Вся "жовто-чорна" родина без зупинки на зв’язку з Марком та бажає йому якнайшвидшого одужання: і засновник клубу, і керівництво, і тренерський штаб на чолі з Віталієм Пономарьовим, і партнери по команді. Вони та сім’я Марка завжди поруч з ним та підтримують його й це допоможе гравцю швидше відновитись та повернутись на поле", – сказав керівник медичної служби ФК "Рух" Юрій Полігас.


Фото: ФК "Рух"