10 лютого 2024 16:12

"Підтримую сині картки". Маркевич розповів, чому чекає на нововведення у футболі

Сучасний футбол оновлюється і прогресує. Керівники прагнуть до нововведень і тому шукають різні способи, щоби покращити найпопулярніший вид спорту.


The Telegraph повідомило, що Міжнародна рада футболу (IFAB), яка і займається питанням футбольних правил, ухвалила рішення про запуск у футболі синіх карток. Проте, у FIFA відреагували на цю новину і назвали такий меседж від ЗМІ дещо передчасним:

«FIFA хоче прояснити, що повідомлення про так звану синю картку на елітному рівні футболу є помилковими та передчасними. Будь-які такі пропозиції, якщо вони будуть реалізовані, повинні обмежуватися тестуванням у відповідальний спосіб на нижчих рівнях, і FIFA має намір повторити цю позицію під час обговорення цього пункту порядку денного на загальних зборах IFAB 2 березня».

Проте, дана процедура вже запущена і тестується. Наприклад, у любительському англійському футболі з 2019 року є таке поняття, як «штрафна лавка», куди відправляються гравці з поля, які через надмірні емоції у бік судді отримали синю картку. Вони відбувають покарання у вигляді 10-хвилинного вилучення. Дослідження показує, що за допомогою нововведення «нападів» на арбітрів зменшилося на 38%.


Чи потрібне таке ноу-хау у більш статусних турнірах? Тут поки важко щось точно сказати. Але тестувати сині картки мають почати з нижчих ліг. А от випробовувати третю картку в елітних чемпіонатах можуть розпочати не раніше нового сезону. Сподіватися на сині картки не варто і на Євро-2024 у Німеччині чи навіть у Лізі чемпіонів 2024/2025.

Дві сині картки — це червона. Жовта і синя — теж червона. Застосування синьої картки буде обмежено випадками зриву перспективної атаки та незгодою з рішеннями посадових осіб матчу.

А чому синій, а не помаранчевий, як хотіли раніше? Такий колір вибрали для того, щоб нова картка чітко відрізнялася від жовтої та червоної.

Журналіст NV Назарій Шмігіль ексклюзивно поспілкувався із легендарним українським тренером Мироном Маркевичем. Наставник львівських Карпат пояснив, чому вважає дану ідею цікавою та не проти таких змін.

— У ЗМІ активно обговорюється нововведення у футболі. Хочуть додати синю картку. Як вам такі новини?


— Попробувати можна і почати з нижчих рівнів. А там подивимося, що воно дає і чи доцільне нововведення для великих турнірів.

— Є певні правила, за що буде показана дана картка. Це і надмірні емоції до суддів чи систематичні фоли. Це може впливати на результати поєдинків?

— Ну так і потрібно. Мають бути правила, щоби впливати на подібні речі. Так не можна. Багато симуляцій зараз від футболістів, до суддів кидаються і це не прикрашає футбол. Щось треба з цим робити. Я думаю, що зміни такі потрібні.

— Так само для всіх система VAR була чимось незрозумілим і новим, так і може бути тепер.


— Та зараз без VAR скільки помиляються судді. І не тому, що вони спеціально це роблять, а просто арбітри не встигають за темпом футболу, все швидко відбувається.

— Що сині картки дадуть?

— Ну я не знаю. Треба випробувати, подивитися на ефект, який буде від цього. В принципі, я підтримую таку ідею.

Якщо таки буде рішення ввести синю картку в усьому футболі, то це буде перша нова картка з 1970-го року після появи жовтих і червоних.


Фото - ФК «Карпати»