9 лютого 2024 20:05

На Путіна написали заяву до Слідчого комітету з вимогою притягнути його до відповідальності за статтею "Реабілітація нацизму"

Фото - ua.depositphotos.com


Політик Сергій Антонов, який очолює об'єднання "Комитет-2024" написав у Слідчій комітет РФ заяву із вимогою притягнути до відповідальності російського президента Володимира Путіна за статтею про "реабілітацію нацизму" після його слів про події Другої світової війни в інтерв'ю американському журналісту Такеру Карлсону.


Заява до Слідкому РФ опублікована у Telegram-каналі "Комитета-2024".


"8 лютого громадянин РФ Путін, виступаючи як президент Росії, дав інтерв'ю американському журналісту Карлсону, в якому поширив інформацію, спрямовану на реабілітацію нацизму. Зокрема громадянин Путін сказав: "... поляки загралися і змусили Гітлера розпочати Другу світову війну…", "... з Польщею..", — йдеться у заяві.


Антонов зазначив, що у словах Володимира Путіна містяться ознаки складу злочину, передбаченого пунктами: а), в) частини 2 статті 354.1 КК РФ, а саме — реабілітація нацизму, вчинена особою з використанням свого службового становища та з використанням ЗМІ.

"Прошу зареєструвати мою заяву про злочин відповідно до ст.ст. 141, 144 та 145 КПК РФ у Книзі обліку повідомлень про злочини, провести по ньому дослідчу перевірку у встановлені законом терміни, та притягнути громадянина Путіна до кримінальної відповідальності", — йдеться у заяві.

У коментарі Idel.Реалии (проєкт "Радіо Свобода") Антонов сказав, що Слідчий комітет РФ зареєстрував його заяву і надав їй номер.


Він вважає, що у словах президента РФ вбачається "заперечення фактів, встановлених вироком Міжнародного військового трибуналу для суду та покарання головних військових злочинців європейських країн осі, схвалення злочинів, встановлених зазначеним вироком".


Водночас Антонов визнає, що загалом стаття про "реабілітацію нацизму" використовується в Росії для "розправи над неугодними", проте, за його словами, заяви Путіна, зроблені в інтерв'ю з Такером Карлсоном, підпадають під її формулювання.