26 січня 2024 13:14

"Якби міг, я б віддав йому свої очі. Володар "Золотого м'яча" розповів про виховання незрячого сина

Колишній нападник Ліверпуля, Реала та Манчестер Юнайтед Майкл Оуен розповів про ситуацію, яка спіткала його сім'ю.


Син володаря "Золотого м'яча-2001" Джеймс Оуен страждає на синдром Штаргардта. Люди з цією хворобою стають "клінічно сліпими", лікування досі не знайдене. Оуен-молодший дізнався діагноз у 8 років, зараз йому 18. Разом із зірковим батьком вони побували в ефірі talkSPORT, аби привернути увагу громадськості до цього захворювання. Синдром Штаргардта насправді дуже поширений – статистично від нього страждає одна людина на кожні 10 тисяч населення.

"Якби я міг, я віддав би йому свої очі. Як будь-якому батькові, мені хотілося б мати можливість усунути всі проблеми. Спочатку я дивився в основному на негативні аспекти, тепер ми концентруємося на картах, які доля здала йому, щоб він міг використати їх якомога краще. Ми продовжуємо жити та отримувати масу задоволення. Мені є чим пишатися, тому що він став чудовим хлопчиком.

Коли мене запитують, чи він добре грає у футбол, я відповідаю, що він ненавидить м'яч. За ці роки я знайшов десятки виправдань, щоб не торкатися цієї теми, і це здається мені нудним. Щовечора ми лягаємо спати, молячись, щоб терапія буде відкрита, але я волію зосереджуватися на позитивних аспектах, наприклад, коли мені доводиться працювати для нього таксистом, і я радий цьому. Це тримає нас поряд", – зауважив Майкл Оуен.