22 січня 2024 14:08

Іван ГЕЦЬКО: "Голи Довбика покращують імідж українського футболу"

Оформивши хет-трик в останньому календарному матчу Ла Ліги з «Севільєю», український нападник «Жирони» Артем Довбик лідирує з 14 забитими м»ячами разом з гравцем «Реала» Джудом Беллінгемом в гонитві серед бомбардирів.


Колишній нападник національної збірної України Іван Гецко в розмові з кореспондентом Sport.ua поділився своїми враженнями про гру українського голеадора в Іспанії.


– Якщо відверто, то раніше я дещо недооцінював Артема Довбика. Так, відчувалося, що в нього неабиякий потенціал, але, складалося враження, що йому не цікаво в УПЛ, рівень якої він переріс. Mабуть, Артем, як кажуть, пересидів у «Дніпрі-1», проте слід визнати, що з переходом у «Жирону» було влучання в «яблучко».


– Що Ви маєте на увазі?
– Довбик потрапив у вмілі тренерські руки. Керманич «Жирони» Мічел з тих, хто експериментує, й не побоявся довірити місце в стартовому складі маловідомому в Іспанії нападнику. А українець віддячив забитими голами. Пощастило Артему й в тому, що за «Жирону» вже грав його співвітчизник Віктор Циганков, який був одним з лідерів команди, отож, у випадку потреби, було кому підставити плече.


– В яких саме компонентах додав Довбик?
– Артем був на видноті й в УПЛ, але міг забивати значно більше, враховуючи посередній рівень вітчизняного чемпіонату. Важливо, що в «Жироні» партнери швидко повірили в можливості Артема, звісно, й він спонукав їх результативністю. З'явилася впевненість, розкутість, відчувалося, що Довбик грає в своє задоволення, що було на користь «Жироні». Артем став більш різнобічним, тепер може ефективно атакувати з глибини поля й підігрувати одноклубникам на лінії штрафного майданчика. Та головне, все ж, його заточеність на взяття воріт.


– А за манерою гри він Вам кого нагадує?
– Ерлінга Холанда з «Mанчестер Сіті», який також дуже стрімко увірвався до бомбардирської когорти. В українця таке ж бажання діяти на високих швидкостях, грати на випередження біля воріт візаві. Але це моя точка зору.


– А в яких компонентах Довбику ще слід підтягнутися?
– Якщо брати до уваги антропометрію Артема, то він повинен краще грати на «другому поверсі». По-друге, більш вправно вибирати позицію, бути хитрішим, але все це приходить з досвідом. Зізнаюся, що мені дуже цікаво, як складатиметься подальша кар'єра Довбика в Іспанії. Його результативність неабияк впливає на покращення іміджу українського футболу. Як на мене, після Андрія Шевченка в нас вже давно не було такого грізного нападника. Залишається сподіватися, що голи Артема допоможуть йому бути на видноті не тільки в «Жироні», а й в національній збірній України, в якої попереду стикові матчі за потрапляння до фінальної частини чемпіонату Європи.


– Тоді наостанок: чи надовго Довбик затримається в «Жироні»?
– Складно дати точну відповідь. З одного боку, Артем знайшов свою команду, саме його голи допомагають «містянам» реально претендувати на місце в єврокубках. З іншого, переконаний, що в «Жироні» також вміють рахувати гроші і якщо по Довбику з'явиться заманлива пропозиція від більш заможного клубу, то, думаю, що «містяни» відразу ж скористаються нагодою добре заробити.


Фото - odessa-sport.info