18 січня 2024 21:01

УПЛ-ТБ буде? Нацрада зареєструвала лінійне медіа ТОВ "Прем'єр-ліга"

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення зареєструвала лінійне медіа ТОВ «Прем’єр-ліга». Таке рішення регулятор ухвалив на засіданні 18 січня.


Компанія планує запустити канал «УПЛ-ТV», який мовитиме за технологіями ОТТ та IPTV. Представники компанії розповіли, що Українська прем’єр-ліга хоче об’єднати всі футбольні клуби, які входять до її складу, створити єдиний пул і на новостворюваному каналі транслювати футбольні матчі Чемпіонату України з футболу.


Заступник голови Нацради Олег Черниш поцікавився: «Невже всі клуби дійшли до згоди?». Однак представники УПЛ розказали, що ще ні, але вони сподіваються мати цю згоду до запуску каналу.


«УПЛ-ТV» мовитиме на платформах і дистрибутуватиметься кабельним провайдерам.


Нагадаємо, 31 серпня 2023 року Національна рада зареєструвала кілька лінійних медіа Megogo, серед них «УПЛ ТБ». 14 вересня Нацрада зареєструвала лінійне медіа ТОВ «УПЛ ТБ» з міста Винники Львівської області, яке також планує мовити за технологіями ОТТ/IPTV і виходитиме під логотипом UPL TV. Представник медіа розказав, що канал має намір транслювати матчі клубів зі Львова та Ужгорода, веде перемовини з іншими клубами. Однак 16 листопада Megogo скасував реєстрацію свого каналу «УПЛ ТБ» в Нацраді.


Як уже писав «Детектор медіа», представники 12 клубів Української прем’єр-ліги вирішили, що готові співпрацювати з ОТТ-сервісами щодо трансляцій матчів Чемпіонату України сезону 2023/24. Серед них: Megogo, «Київстар ТБ», Sweet TV, Vodafone TV, Setanta Sports тощо. Матчі на «початковому етапі» показуватимуть безкоштовно. Права на матчі решти чотирьох клубів УПЛ: «Динамо», «Дніпра-1», «Зорі» та «Руху», — залишились у них, і вони реалізуватимуть їх самостійно. У минулому сезоні матчі цих клубів виходили на каналах групи «1+1».


Кілька останніх років клуби не можуть створити єдиний пул та продавати всі матчі Чемпіонату України з футболу єдиному ретранслятору.

У квітні 2023 року Setanta Sports оголосив про дострокове припинення контракту з Українською прем'єр-лігою. Угоду компанії підписали в середині серпня 2022 року. Тоді УПЛ оголосила про створення єдиного телепулу і обрала офіційним транслятором Setanta Sports. Контракт розраховано на три сезони. В офіційному повідомленні УПЛ назвала суму трирічного контракту із Setanta — 16,2 млн доларів. Експерти, з якими говорив «Детектор медіа», кажуть, що за перший рік канал був готовий дати лише 3,2 млн. З них 1,6 млн — гроші клубам і стільки ж — на продакшн.


Низка клубів висловила незгоду з цим рішенням. Клуби заявили, що мають право самостійно продавати права на свої матчі, і уклали угоду з «1+1 медіа». Клуби, які не передали УПЛ права, — це «Динамо», «Дніпро-1», «Рух», «Зоря» і «Металіст».

Верховна Рада прийняла закон «Про фізичну культуру і спорт», який забороняє національним асоціаціям та лігам розпоряджатися медіаправами на трансляцію спортивних матчів.