8 січня 2024 09:09

Сергій РЕБРОВ: "Коли я працював в "Динамо", там було дуже багато українських гравців, які прислухаються до тебе"

Головний тренер збірної України Сергій Ребров порівняв роботу в національній команді та клубі.

– Повернення в Україну після шести років роботи за кордоном можна назвати персональним хайлайтом 2023 року?


– Якби ви мене запитали, скільки часу мене не було в Україні, я б швидко не відповів:) Для мене дуже важливо, що я повернувся в Україну в цей дуже важкий період для нашої держави. Це дуже почесно – працювати тут та бути зі своїм народом. Для мене це дійсно головний хайлайт 2023 року.

– Працюючи за кордоном, ви старалися не втрачати зв'язок з Україною. Після повернення, за останні півроку, що вам найбільше впало в око?

– Коли почалася повномасштабна війна, я побачив, що українці згуртувалися перед серйозною небезпекою. Зараз ти можеш відчути на собі, як ми проживаємо цей досить складний період в історії.

Зараз ми більш поважно ставимося один до одного. Стали більше допомагати один одному. Я постійно на зв'язку з нашими легіонерами, які залюбки реагують на будь-який заклик про допомогу (Ребров разом з іншими українськими спортсменами опікується фондом для допомоги армії, – прим. sport-express.ua). Це дійсно дуже важливо для всіх нас. Впевнений, що немає жодного українця, який живе за кордоном і не допомагає нам.


– Ви багато зустрічаєтеся з військовими, родинами полеглих героїв. Можна говорити про те, що футбол для нас це про щось більше?

– Це найменше, що ми можемо зробити. Що я можу зробити. Повага і увага до цих людей зараз як ніколи потрібна. Коли я буваю в Києві, залюбки відгукуюсь на запит про такі зустрічі.

– Специфіка роботи клубного тренера сильно відрізняється від збірної України?

– Для мене це абсолютно новий досвід. Це зовсім інша робота, тому що ти тут нема роботи кожного дня з гравцями, розмови з ними. Працюючи в збірній, перерва на зустрічі та бесіди може зайняти місяць і більше. Зараз, наприклад, – аж чотири місяці, але і в цей період є багато роботи.

Це зовсім інша робота. Для мене непросто перелаштуватися на іншу роботу, але мені це подобається ділитися зі своїми гравцями досвідом, який я отримав за кордоном. Працюючи за межами України, ти не відчуваєш тієї атмосфери, як коли ти працюєш з українськими гравцями. Наприклад, коли я працював в Динамо, і там було дуже багато українських гравців, які прислухаються до тебе, і разом ми щось робили, досягали.