20 грудня 2023 20:02

Олександр БАБИЧ: "Динамо" та "Шахтар" все одно своє візьмуть – на довгій дистанції дасться взнаки клас і досвід"

Перша частина сезону 2023-2024 в УПЛ завершилась. Команди пішли у відпустку і планують відновити робочий процес вже на початку січня. Самий час підвести підсумки і зрозуміти, на що наші елітні клуби можуть розраховувати навесні, коли завершиться довга зимова пауза. Проаналізувати пройдений етап Footboom попросив відомого українського тренера Олександра Бабича. Це продовження розмови, в першій частині якої була загальна оцінка поточного сезону і нагадування про сюрпризи, свідками яких ми стали.


- Що відбувається з грандами УПЛ "Динамо" та "Шахтарем" - вони не втратили свій статус?

- Вони залишаються грандами, адже клас футболістів, які виступають за "Шахтар" і "Динамо" все рівно – найвищий в лізі. Чого не вистачало тому ж "Динамо"? Думаю, що елементарної розслабленості, в хорошому розумінні цього слова. З відходом Мірчі Луческу динамівці отримали більше свободи в усьому і, перш за все, почали більш різноманітно діяти в атаці, особливо це показово на прикладі пари Буяльський – Ванат, які здатні грати нестандартно. Футболісти "Динамо", очевидно, втомилися від авторитарних методів Мірчі Луческу. Не кожний тренер, який би прийшов замість Луческу, зміг би впоратися з цією ситуацією. Шовковський вирішив нічого не змінювати в робочому процесі, в кадрах, і просто дати свободу творчості. Зазначу, що "Динамо" перестало соромитися відверто оборонної тактики, яка дозволяє виходити в швидкі контратаки і забивати.

Що стосується "Шахтаря", то з літа там склався не найкращий мікроклімат. Патрік Ван Леувен не зміг знайти спільну мову, як кажуть, з роздягальнею… В "Зорі" у нього було по-іншому, але там футболісти зірок з неба не хапали, уважно прислуховувалися до тренера, і хотіли досягти успіху, незважаючи на важкий робочий процес, який пропонував Ван Леувен. Новий наставник "Шахтаря" - Маріно Пушич, як і Шовковський в "Динамо", дозволив футболістам більше імпровізувати в атаці. Але, знову ж таки, підкреслю – Шовковському більш легко і менш ризиковано це робити, бо він вже був всередині команди до призначення на головну посаду, а от Пушіч певною мірою ризикує.

Те, що працювало в УПЛ 5-10 років тому, наразі не працює – авторитарний тренерський стиль не дає потрібного ефекту в колективі, до матчу, в перерві, і після гри. Нині вже інша молодь… Тому, за правильного кадрового балансу, а він є і у "Шахтаря", і у "Динамо", коли у складі присутні 4-5 досвідчених виконавців, і за вірного підходу до футболістів, можна досягти потрібного результату.

- Але, важливо не зловживати своїм авторитетом і розуміти, що коли тобі, наприклад, 34 роки, можливо, треба поступитися місцем молоді. До Степаненка з Ракіцьким вже були претензії, до Сидорчука. Критики може дочекатися і Ярмоленко, який вибув через травму…

- Так, до гри цих виконавців є претензії, але існує також і така річ, як фітнес-аналіз. Це фактаж для тренера команди. Якщо то й же Степаненко десь недопрацьовує, то є цифри, щоб це підтвердити, або навпаки – спростувати. Цифри щодо бігової роботи, ТТД, браку. В цифрову епоху говорити тільки про вік – неправильно. Тренер має можливість зрозуміти: Степаненко з Ракицьким дають збій, чи хтось з їх партнерів по команді… В "Шахтарі" і "Динамо" є хороші аналітичні центри, які дозволяють чітко все визначити. У випадку з Сидорчуком, наприклад, настав момент, коли треба було дати дорогу молоді, не виключено, що й зі Степаненком таке невдовзі трапиться. Однак, я вважаю, що наші клуби поки що не можуть дозволити собі розкіш втрачати таких футболістів.

- До "Дніпра-1" вже можна ставитися як до гранда УПЛ, і чому керівництво дніпровського клубу визначило, що Олександр Кучер та Євген Красніков зробили шкоду команді?

- Якщо б у "Дніпро-1" не прийшли Кучер з Красніковим, то й багатьох хороших футболістів там би не було… На дніпровській команді в негативному плані дуже позначився виліт з Ліги Європи. Так, Кучеру не вистачило правильних слів, аби привести до тями роздягальню. Однак, після відходу Олександра Кучера, в "Дніпрі-1" залишилися ті ж самі гравці, з якими Юрій Максимов мав приголомшливий успіх: якщо я не помиляюся, - 10 перемог в 11 матчах. Знаючи підхід Максимова до колективу, можна стверджувати, що він просто не заважав своїм підлеглим творити, заохочував ініціативу.

Згадайте, як "Дніпро-1" перевернув з ніг на голову хід поєдинку з "Шахтарем", коли спочатку програвав, а потім все вирішили лідери дніпрян, за рахунок сильних індивідуальних якостей, Однак, треба пам’ятати, що цих футболістів в "Дніпрі-1" зібрали в тому числі й Кучер з Красніковим.

Зазначу, що нинішнє друге місце "Дніпра-1" в турнірній таблиці, і 34 бала в активі, - це дуже хороша перспектива на весну. З негатива можна згадати програш дніпрян в лобовій сутичці з прямим конкурентом – "Кривбасом" (0:3). Але, все ще попереду, і матч-відповідь з "Кривбасом" - також.

- Яку команду, окрім тих, що завершили цю частину турніру в першій п’ятірці, можна назвати відкриттям сезону?

- Це "Рух". І я б назвав цю команду, навіть, одним з лідерів УПЛ. "Рух" нині може відібрати бали у кого завгодно, йде шостим у турнірній таблиці, має хороший запас балів, аби весною вирватися вперед. Багато чого буде залежати від зимової паузи, від того, як то й же "Рух" зміцнить свій склад. Для "Дніпра-1" також дуже важливо буде зберегти Піхальонка.

Вважаю, що навіть за найкращих розкладів щодо зимового підсилення, "Кривбас", "Дніпро-1", "Полісся" і "Рух" будуть боротися за третє місце. "Динамо" та "Шахтар" все рівно своє візьмуть – на довгій дистанції дасться взнаки вищий клас і досвід киян та "гірників".