18 грудня 2023 08:48

В Сенаті США не очікують схвалення $60 млрд Україні у 2023-му році

Фото - ua.depositphotos.com


Сенатор Ліндсі Грем заявив, що Сенат Конгресу США наразі ще далекий від угоди щодо посилення міграційного законодавства в обмін на виділення допомоги Україні.


Про це пише NBC News, інформує Цензор.НЕТ із посиланням на РБК-Україна.


Спікер Палати представників від Республіканської партії Майк Джонсон, а також республіканці в Сенаті неодноразово заявляли, що голосуватимуть за виділення допомоги лише в тому випадку, якщо вона поєднуватиметься з посиленим контролем на кордоні США та Мексики.


Однак сенатор Ліндсі Грем заявив, що Сенат Конгресу США наразі ще далекий від угоди щодо посилення міграційного законодавства в обмін на виділення допомоги Україні раніше 2024 року.


"Ми не перебуваємо десь поруч з угодою", - сказав він.

Водночас він зауважив, що погодження пакета допомоги, ймовірно, перейде на наступний рік.


Завдяки допомозі США та інших партнерів цієї зими Україна змогла краще підготуватись і захистити свою інфраструктуру.


Про це в інтерв'ю телеканалу CBS розповіла український посол у Вашингтоні Оксана Маркарова, інформує Цензор.НЕТ із посиланням на "Голос Америки".


"Ми підготувалися завдяки великій підтримці з боку США, і ви вже бачите всі ці напади на Київ, на інші місця в Україні. Вони дуже схожі на тогорічні, але цього року вони поки не змогли спричинити відключення електроенергії на тривалий час, і це все тому, що ми разом так багато працюємо, і тому, що американці допомогли нам підготуватися до цього. І набагато дешевше запобігти цьому, ніж ремонтувати", - заявила посол.


Однак, розповіла Маркарова, зараз в американському бюджеті вже не залишилось коштів на гуманітарну, фінансову, енергетичну підтримку України. А Києву потрібні усі програми допомоги.


"США купували (озброєння) в американських виробників тут, у США, як-от безпілотники, ракети та перехоплювачі для протиповітряної оборони, і я можу продовжувати, і ви не можете взяти це з програми PDA. Вам потрібно звертатись до промисловості, щоб вони виробляли це. Тож так, існує ця програма президентських повноважень, і ми намагаємося разом із вашими військовими знайти все, що ще існує для використання, і не опускатися нижче вашої критичної готовності, але це важко", - зазначила Маркарова.


Глава української дипмісії у США також заявила, що "зараз усі очі прикуті до Конгресу", і що Київ сподівається, що законодавці "зможуть знайти рішення".


"Я розумію важливість місцевих пріоритетів і розумію, наскільки важливі дискусії про кордон. Ми можемо лише молитися і сподіватися, що там буде рішення, і що угода, якої вони зможуть досягти, дозволить швидко прийняти рішення також щодо підтримки України", - сказала Маркарова.