27 листопада 2023 23:08

В'ячеслав ШЕВЧУК: "Кварцяний – це бог футболу у Волинській області"

Колишній віцепрезидент «Вереса» В'ячеслав Шевчук розповів про своє ставлення до екстренера «Волині» Віталія Кварцяного та про те, чому він не підтримав його на виборах президента Асоціації футболу Волині.


- Я поважаю Віталія Володимира Кварцяного. Якщо ми говоримо «Волинь», «Луцьк», то ти розумієш, що це «Кварцяний».


Кварцяний, скажу так, це - бог футболу у Волинській області. Всі знають Кварцяного, що він зробив для «Волині». В 1989-му році він став чемпіоном СРСР в Другій лізі - я повністю той склад памʼятаю. Коли в Луцьку зустрічаюся з ексгравцями, я з деякими навіть дружу - вони для мене були легенди.


Я досі памʼятаю, як вони розминалися. Той же Андрій Федецький, батько Артема Федецького. Памʼятаю, як він виходив з автобуса. Дикий, Філонюк, Слука, Антонюк - багато там. Я всіх гравців памʼятаю і всіх знаю, як вони навіть поводили себе.


Я вам сказав, що Кварцяний зробив раніше, так? На цю мить я не знаю, що відбувається. Можливо, я знаю і бачу, що відбувається, що потрібні якісь зміни.


Ви знаєте, що я не підтримував Кварцяного зараз, коли вибори відбувалися у Волинській області. Я зовсім ніякого голосу не мав, але я його не підтримував. Тому що, дивіться: на ці вибори, що мій хороший друг Віктор Мацюк, який йшов від Ковельської громади, який балотувався туди, його навіть не допустили до виборів.


Як все відбувалося: коли ці вибори півтора місяця назад відбувалися, подзвонив мені Мацюк і питається: «Слав, як ти думаєш, якщо я піду балотуватися на президента асоціації Волинської області?». «Ну, чудово, класно. Ти вже маєш чудовий досвід, працював у «Волині», ти - ексгравець «Волині», «Шахтаря». Ти заслуговуєш».


Він працював у «Волині-2», зараз в «Ковелі» працює, там хороша академія розвивається. В Луцьку зараз практично тяжко з дитячо-юнацьким футболом.


Його підтримали громади, його підтримали волинські молоді гравці, ексфутболісти збірної України - Михалик, Федецький, в тому числі і я підтримав, тому що людина в футболі живе.

Але я кажу: «Але ти перед цим повинен зустрітися з Кварцяним і переговорити, і сказати».

І ця зустріч відбулася. Я якраз був у Луцьку і Вітя попросив мене: «Ти можеш, Слава, також бути на зустрічі?». Кварцяний, коли почув, що я на зустрічі - ми зустрілися, переговорили.


І я почав свій короткий спіч: я сказав свою думку, що «я вас поважаю» - те, що я вам сказав. У мене є повага. «Ось, Віктор Мацюк хоче також податися, свою кандидатуру, щоб стати на цю посаду. Можливо, ви будете почесними президентом, як ви думаєте цю ситуацію?».


- І що він сказав?


- Ну, далі я не буду розказувати, ви можете це Віталія Володимировича запитати. В мене крапка. У Волині - заслон. В кожній області в Україні - заслон. Наприклад, також: десять днів тому, два тижні назад також розмовляв з президентом асоціації Запорізької області. Межейко Віктор Іванович.


Я відверто запитав: «Вікторе Івановичу, ви не хочете передати пост вже пост для молодих людей, а ви, як почесна людина?». А він сказав: «Буде мій помічник». Можливо, в других областях так само відбувається. Повірте мені, - сказав Шевчук.

Віталій Кварцяний очолює Асоціацію футболу Волині з 2013-го року.