15 листопада 2023 18:41

"Челсі" можуть покарати штрафом та зняттям очок в АПЛ через можливі порушення ФФП. Клуб робив виплати агентам Азара, Конте, Керимову через офшори Абрамовича

"Челсі" міг порушувати правила фінансового фейр-плей за часів Романа Абрамовича.


Як повідомляє The Guardian, під час міжнародного розслідування Cyprus Confidential було виявлено приховані платежі на кілька десятків мільйонів фунтів, які проходили через офшори Абрамовича.

Транзакції проводилися на користь «Челсі», що викликає сумніви, чи були вони задекларовані в документах, які надаються керівним органам.


Ці платежі можуть призвести до того, що лондонський клуб може бути покараний штрафом та зняттям очок у АПЛ.


Серед бенефіціарів були агент Еден Азара, агент, близький до Антоніо Конте Федеріко Пасторелло та офіційні особи «Челсі». Інші платежі були пов'язані з покупкою Вілліана та Самуеля Ето'О у «Анжі».

Згідно з документами, отриманими під час розслідування, 18 липня 2017-го компанія Conibair Holdings, що належить Абрамовичу та розташована на Британських Віргінських островах, підписала угоду з Федеріко Пасторелло, футбольним агентом, близьким до тренера Антоніо Конте.


Conibair погодилася заплатити Пасторелло 10 мільйонів фунтів за 75% акцій Excellence Investment Fund (EIF), компанії, розташованої в американському штаті Делавер.


Того ж дня "Челсі" оголосив, що Конте підписав новий контракт із клубом на 9,6 мільйона фунтів на рік.


Другий платіж пов'язаний із переходом Едена Азара до «Челсі» у 2012 році після напружених переговорів з агентом гравця Джоном Біно-Пенаке, який хотів отримати комісію у розмірі 6 мільйонів фунтів.


29 березня 2013 року компанія Leiston Holdings, що базується на Британських Віргінських островах і належить Абрамовичу, погодилася заплатити 7 мільйонів євро дубайській компанії Gulf Value FZE за «консультаційні послуги, пов'язані зі спортивними дослідженнями та консалтингом». Договір від імені компанії підписав Біно-Пенаке.

Також компанія Leiston заплатила 1 мільйон фунтів колишньому клубу Бертрана Траоре – АСФБ. Контракт підписав брат Траоре через 2 місяці після переходу Бертрана до «Челсі».


У документах також виявлено платежі щонайменше на 7 мільйонів євро, які були здійснені у період між 2005 та 2017 роками компаніям, пов'язаним із Зораном та Владицею Лемич. Останній був ключовим радником Абрамовича з переходів Ар'єна Роббена, Браніслава Івановича, Немані Матіча та Карло Анчелотті.


Компанія, що належить Абрамовичу, також здійснила виплати за перехід Вілліана та Самуеля Ето'О з «Анжі». За два місяці до переходів компанія Leiston Holdings заплатила двом компаніям, пов'язаним із власником дагестанського клубу Сулейманом Керімовим.


Згідно з документами від 10 червня 2013 року Tobeo Services Inc та Fernington Invest Corp мали отримати по 12 мільйонів євро кожна.


Футбольна асоціація Англії підтвердила, що вже розслідує можливі порушення з боку "Челсі".


Нагадаємо, Абрамович володів «Челсі» з 2003 року, а продав клуб на початку 2022-го Тодду Боелі.