24 жовтня 2023 18:34
2

"70% того, що знаю про футбол, навчився у Папшуна": українець розповів про тренера, якого хочуть "Динамо" і "Шахтар"

Півзахисник Дніпра-1, який свого часу виступав за польський Ракув, Руслан Бабенко прокоментував чутки стосовно ймовірного інтересу до Динамо та Шахтаря до свого колишнього польського тренера Марека Папшуна.

«Папшун – великий трудоголік, у якого всі футболісти прогресують»


– Фізрук-чемпіон, у прямому сенсі, який усі команди змушує прогресувати. У чому секрет Марека?


– Насамперед, він великий трудоголік. Папшун дуже багато працює, він з кожного футболіста вичавлює максимум. І кожен гравець у нього обов'язково росте і розвивається. Якщо він бачить, що футболіст не прогресує, він одразу з ним прощається. Це те, що я зрозумів за рік роботи з ним.


- Якої тактики дотримується Папшун?

– У нього є своє бачення футболу. В основному, він грає 3-4-3. Це атакувальний стиль гри. У нього є своє бачення і, якщо хтось там щось неправильно робить, він дуже часто зупиняє тренування і водить за руку по полю, вказуючи на помилки тощо. Дуже багато теорії та аналізу гри в нього


- Наскільки тренування в нього важкі?


– Дуже важкі тренування. У нього реально хороша інтенсивність, маленькі паузи. Там багато помічників, тренерів, і вони завжди їздять на якісь стажування. Видно, що вони живуть футболом, і проводять на базі вісім-десять годин щодня точно.


«Хоча я працював з Хуанде Рамосом, 60-70% того, що знаю про футбол, навчився у Папшуна»


– Що цікавого Папшун дає в плані розуміння футболу?


– Я зрозумів, напевно, за два-три роки після того, як із ним попрацював, що те, що я знаю про футбол, напевно, відсотків 60-70, це я навчився в нього. Хоча я працював із Хуанде Рамосом і в Норвегії в мене був гарний тренер, і там гарний рівень футболу. Але в нього я навчився відсотків 60-70 того, що знаю у футболі. Що саме ви запитали? Ще раз я продовжу.


Він вимагав, щоб футболісти діяли відносно м'яча, і кожен футболіст повинен відповідати за свою ділянку поля.


І дуже багато дрібниць, які показані на теорії стосовно правильного розташування корпусу, і прийом м'яча має бути завжди в правильний бік, максимальна кількість тих самих трикутників на футбольному полі. Знаєте, коли я був у команді, дуже було важко з ним працювати, тому що там було багато вимог. Але через якийсь час я зрозумів, що це топ рівень.


– А як Папшун узагалі створив колектив, який виграв чемпіонат і зараз один із лідерів у Польщі? Адже він сам у футбол не грав і працював звичайним учителем фізкультури.


– Тут важливо, що ще й команда, клуб прогресують. Вони були в Першій лізі, потім вийшли у Вищу лігу, і постійно прогресували. І тренер, і президент збільшували і рівень футболістів, і зарплати, і багато чого. Серйозну роботу було проведено і з персоналом - приходили хлопці, які фізіотерапевтами працюють у національній збірній, і в Кракові.


Те, що він створив, це супер. Але була пророблена колосальна робота. Видно було, що ти приїжджаєш на базу о десятій ранку, а він із восьмої вже там, і завжди до пізнього вечора працював. Вони всі дуже багато працювали, щоб досягти такого результату.


«Папшун у повній бойовій готовності та чекає пропозицій»

– А чому Папшун пішов тоді з Ракува, якщо виконав таку роботу і досяг високих результатів?


– Я з ним іноді листуюся. Вітаємо один одного з різними святами й успіхами. Але чому пішов із команди, я не знаю. Буквально місяць тому з ним листувався. Я запитав, як у нього справи і чи на паузі тренерська кар'єра. Він сказав, що ні і він у повній бойовій готовності та чекає пропозицій.


Як я зрозумів, то він, напевно, чекав пропозиції від національної збірної Польщі. Але там обрали іншого тренера.

– Чи може бути правдою, що інтерес до Марека справді виявляють Динамо і Шахтар?


– Не знаю, але думаю, якби він прийшов, то «каші б не зіпсував» точно. Він дуже кваліфікований тренер.


– Що може спонукати його приїхати в Динамо чи в Шахтар, у країну, де йде війна?


– На цю тему з ним не листувався. У будь-якому разі Динамо і Шахтар - це дуже хороший рівень.

Суркіс жаліє коштів на гравця, принаймні рівня Макуана з Полісся, а тут він такого тренера буде запрошувати.... Його все влаштовує, це вболівальники чогось хочуть...
Сховати
Мохнатюк Олег, у Макуани тіж 3 по гол+пас що і в Волошина у більшій кількості ігор.
Був би там хоч якийсь "рівень" при який можна було жалкувати.