12 жовтня 2023 14:17

Іван НАДЄЇН: "Хочемо, щоб рейтинги арбітрів стали доступними. Клуби готові доплачувати премії суддям, які отримають найкращі оцінки"

Президент «Вереса» Іван Надєїн розповів Tribuna.com про те, які кроки запропонували представники клубів УПЛ на зустрічі з комітетом арбітрів УАФ для підвищення якості суддівства.


- Ми запропонували ідею, щоб арбітри коментували після кожної гри так само, як тренери. Поки що ця ідея не сильно зайшла комітету, посилаючись на конвенцію. Але ми представили досвід Польщі, інших країн, де це є. Сподіваюся, що ми також досягнемо якогось прогресу.

Але перший прогрес – це те, що треба зробити публічний розбір епізодів туру з якісними коментарями, з відеоповторами. Щоб це було видно і всі могли дати певну оцінку.

Потім ми ще хочемо, щоб рейтинги арбітрів стали доступними для клубів, бо ми сьогодні не знаємо, які виставляються оцінки. Відповідно, нам хочеться, щоб ми також знали, які це оцінки, і далі вже формувати рейтинг арбітрів.

Можливо, розбивати їх на декілька груп, щоб було видно, хто на якому рівні працює. Відповідно, клуби готові доплачувати якісь премії арбітрам, які отримають найкращі оцінки. Це був би певний стимул.

- Як комітет відреагував на цю пропозицію?

- Комітет поки до всяких новаторських ідей ставиться з пересторогою.

- Чи піднімали на зустрічі тему детектора брехні для арбітрів?

- Піднімали. Насправді, тем детектора брехні – це вже тема як умовно розслідувати злочин, а ми ще поки що говоримо: «Давайте зрозуміємо взагалі, де цей злочин». Де він є, як формується, хоча б покажемо його і виведемо на публічну сторону.

Детектор брехні – це непроста ідея. Вона була озвучена, але її треба правильно допрацювати, - сказав Надєїн.


Фото: НК "Верес"