9 жовтня 2023 15:01
1

Франческо Баранка про телепул: "Український футбол – хороший продукт. Італійці кажуть, що вони були б раді побачити матч із України"

Голова Комітету етики та чесної гри УАФ Франческо Баранка розповів Tribuna.com про своє ставлення до ситуації з тепепулом в УПЛ.


– Я думаю, що особливо зараз український футбол – це хороший продукт, бо війна дає хорошу видимість. Я слухаю людей, італійців, з інших країн, що вони говорять про український футбол, що вони були б раді побачити футбольний матч з України, «Шахтаря», «Динамо» чи іншого клубу.


Я наведу найчіткіший приклад зі свого життя. 10 років тому я почав працювати з Ла Лігою. Я працював над доброчесністю у Ла Лізі. Уперше, коли я приїхав зустрітися з [Хавʼєром] Тебасом, Ла Ліга не мала офісу. Вона була у ситуації, яку ви собі не уявляєте. Вони мали якийсь старий офіс у якійсь старій будівлі. Нагорі була якась квартира, а знизу вони мали офіс. І вони не мали пулу телевізійних прав. І можете уявити, як змінилася Ла Ліга після того, як в них зʼявився телепул і їм стало не начхати?

Звісно, це інше, ми говоримо про різні продукти. Але поки не буде угоди щодо телевізійних прав, українському футболу буде неможливо рости. Це необхідна умова, щоб мати хороший продукт. Однаковий продукт для всіх, а не один на ютубі, один на одному сайті, один – ще на іншому. Тому що це буде великим поштовхом для росту українського футболу.

Зараз угоди не досягають, бо мають зовсім різні інтереси. І через те, що ви не думаєте про майбутнє, ви думаєте лиш про сьогодні. Вони думають про завтрашній матч. Треба думати про майбутнє.

– Насправді я був трохи здивований, коли ви сказали, що є попит за кордоном на перегляд українського футболу. Бо для мене, якщо читати закордонні медіа, український футбол – це більше жаліслива історія. Але я особисто сумніваюся, що багато людей зацікавлені дивитися, скажімо, «Верес» – «Кривбас».

– Я поясню вам, як це зараз працює, що у футболі дивляться чи не дивляться. Це ставки. Тож якщо є щось, на що я можу поставити – це підвищить вартість беттінгових прав, таким чином підвищивши дохід для клубу. Це найбільш цінна річ, яка тут є.


І в людей й до війни, але зараз особливо через війну, є такий настрій – ставити на команду з України, на український чемпіонат. У цьому цінність.

Дві речі мають іти поруч: трансляції для беттінгових потреб і телеправа. І продукти ростуть разом. Тому що для людей, які ставлять в Італії, в Іспанії, «Минай» та «Оболонь», якщо грають увечері в пʼятницю – це те ж саме, що «Реал» – «Барселона». Нічого не змінюється, повірте мені, - сказав Баранка.


Фото - УАФ

Ізвращуги ті італійці)))