3 жовтня 2023 11:39

Олександр СОПКО: "Можливо, "Шахтар" провалить цей сезон"

Легендарний гравець «Шахтаря» Олександр Сопко поділився очікуваннями від сезону, який чекає на «гірників».


– Велика проблема в тому, що у ван Леувена нема групи лідерів, які мають певний досвід гри, на кого він міг би спертися в своїх поглядах. При всій повазі до Ракіцького, Чигринського та Степаненка, не вони мають задавати атмосферу, а нове покоління. А от його нема.


– Що ви маєте на увазі?
– Нема молодих, але вже досвідчених футболістів, які пройшли вже щонайменше сотню ігор на професійному рівні. Молодь хоч і отримала єврокубковий досвід, вона все одно ще не сформувалася, не подорослішала. І щойно команді стало важко, нема кому взяти на себе ініціативу на полі і показати, що робити. Ніхто не проявить характер, не покаже бійцівських якостей, не дасть емоцій, які поведуть за собою. Ніхто не хоче ризикувати і брати на себе відповідальність. Всі грають «хоч би не помилитися». Це призводить до невпевненості в своїх силах, розчарування і невіри у тренерську ідею. І все це накопичується наче сніжний ком.


– А як щодо впливу самого ван Леувена?
– На мій погляд, йому не вистачає досвіду, зокрема, роботи у такій ситуації – під великим тиском. Здається, він і сам трохи розгубився. В теорії він розуміє, що потрібно зробити. Але як це зробити – не знає. І тут відкривається ще одна проблема – наскільки його тренерський штаб кваліфікований і спроможний йому допомогти.


– Що чекатиме «Шахтар» у недалекому майбутньому?
– Можливо, команда провалить цей сезон. Після чого футболісти мають переоцінити себе. Можливо, їм здається, що вони вже сталі футболісти, які все вміють і їх продаватимуть якщо не за 100 мільйонів, то за 50 і їхнє футбольне життя буде вдале. Але це міф, який, скоріше, створюють агенти. Коли футболіст грає без емоцій та бажання у своєму чемпіонаті, в Європі на ньому ставлять хрест одразу. Тому нехай не думають, що з таким підходом на них чекають в Європі. Тоді, вони закінчать в орендах в командах УПЛ.


Фото: Офiцiйний сайт ТК "Футбол 1/Футбол 2/Футбол 3"