2 вересня 2023 11:03

Юрій ВІРТ: "Тільки чемпіонство може реабілітувати "Динамо" за провал у Європі"

Колишній головний тренер рівненського «Вереса» Юрій Вірт в розмові з кореспондентом Sport.ua поділився власними враженнями від виступу київського Динамо в плей-оф Ліги конференцій, де команда Мірчі Луческу за підсумками двох матчів поступилася турецькому «Бешикташу» і вперше за 18 років залишилася без єврокубкової осені.


– Юрію, на ваш погляд, гру «Динамо» в другому матчі з «Бешикташем» можна назвати провальною?
– Звичайно, по результату це була не краща гра киян. Один пропущений гол, атака взагалі провальна і гарна гра Бущана на останньому рубежі. Один удар Ваната в першому таймі, одна атака на початку другого тайму. Все, що можна згадати. Це команда, якій потрібно було забивати голи, а кияни завдали один удар – це дуже мало для здобуття результату. В грі «Динамо» не спостерігалося гостроти, були передачі назад, багато браку в обороні, нема було кому розбігтися. Караваєв випав з гри, тому фланги теж не працювали. Незрозуміло, чому Луческу не робив заміни раніше, а в кінці матчу.

– Чи відчувалась відсутність Ярмоленко в грі з турками?
– Відсутність такого гравця, як Андрій, звичайно, це втрата. Він не грав також в першому матчі, але команда в першій грі діяла краще: створювала моменти, атакувала. Видно було, що «Динамо» планувало зіграти в захисний футбол і на швидких контратаках використовувати моменти. Тому, я думаю, не в Ярмоленко справа. Справа в тому, що «Динамо» в двох матчах показало різну гру. Мені не зрозуміло, що «Динамо» хотіло показати в матчі на виїзді. Стояти весь матч в захисті і відбиватись, шукаючи моменти для однієї атаки – це мало. Футболісти психологічно не були готові до цього матчу. Був страх грати вперед, страх атакувати і можу відмітити великий відсоток браку під час виконання передач.

– Було відчуття, що «Динамо» перестало грати після пропущеного м’яча?
– Так і складалася гра. Програвали, треба було йти вперед, пресингувати, накривати, забивати, але ми нічого не побачили з цього: ні замін, ні швидкості, взагалі нічого не побачили. В першій грі в першому таймі команда грала так, як треба було грати в Туреччині.

– Як ви вважаєте, яким має бути майбутнє Луческу в клубі?
– Це питання не до мене. Є керівники клубу, все вирішує президент «Динамо». Все, що відбувається в середині клубу, має вирішувати безпосередньо керівництво «Динамо». Тому залишатись Містеру чи ні, вирішуватиме теж керівництво.

– Чого не вистачає «Динамо» для того, аби почати добиватися позитивного результату?
– Немає стабільності. Команда багато пропускає, результати різні. Не можуть футболісти такої команди одну гру вигравати, а іншу провалювати. Підбір футболістів хороший, тому, я думаю, стабільність має бути. Ось, наприклад, Буяльский. Першу гру відіграв на високому рівні, а в матчі-відповіді його не було видно. Так не має бути.

– «Динамо» гратиме в чемпіонаті без осінніх єврокубків. Буде більше часу, щоб зосередитися на боротьбі за чемпіонство?
– Я думаю, що кияни можуть реабілітувати себе перед вболівальникам за провал в єврокубках, тільки якщо стануть чемпіонами. Перед кожним сезоном у такої команди, як «Динамо», мета одна - чемпіонство. Тому, звичайно, в цьому сезоні кияни вже повинні боротися за золото. Тим паче, що гравці підібрані класні, але зі стабільністю поки що проблеми.