30 серпня 2023 11:26

Андрій КРАВЧУК: "Коли повернувся Ракицький, "Шахтар" його підтримав, а керівництво "Ворскли" підтримало вболівальників"

Колишній півзахисник «Ворскли» Андрій Кравчук розказав про конфлікт з ультрас полтавського клубу, які вимагали розірвання з ним контракту через виступи у Росії.

– Уболівальники були проти, коли я переходив до «Ворскли». Мені допоміг Володимир Чеснаков, який поговорив із фанатами, і ситуація затихла, не було жодних питань.


Я довго не грав і взимку запитав Скрипника: що мені робити? Він сказав, що треба пройти збори, і я повернуся до складу. Я йому довірився.


Але навесні «Ворскла» підписала воротаря Івана Пономаренка, який грав в окупованому Криму, та знову піднялася хвиля хейту вболівальників, під яку потрапив і я. Ультрас стали в позу, сказавши: «Якщо вони гратимуть, то ми будемо приїжджати і зривати матчі».

Зрозуміло, що я грав у Росії, але коли розпочалася повномасштабна війна, я покинув «Торпедо» і прямо заявив, що підтримую Україну. До того ж у ЗСУ воює мій двоюрідний брат.

– Як повело себе керівництво «Ворскли» у цій ситуації?

– Воно повело себе дуже дивно, навіть слова в ЗМІ не сказали на мою підтримку. Ось «Шахтар» повів себе правильно. Коли повернувся Ракицький, клуб його підтримав, а керівництво «Ворскли» підтримало вболівальників. Це їхній вибір.


– Як було ухвалено рішення розірвати з вами контракт?


– У березні Черняк (президент «Ворскли» - прим.), Фундерат (спортивний директор – прим.) та Лисак (віцепрезидент – прим.) мені кажуть: «Може, ти в оренду підеш?». Я відповів: «Яка оренда? Трансферне вікно вже зачинено» – «Ну, в Казахстан якийсь поїдеш». Але я не був налаштований їхати до Казахстану, хотів довести свою профпридатність тут.

Спочатку «Ворскла» не хотіла розривати зі мною контракт. Фундерат сказав, що спробує домовитись з уболівальниками. Минає місяць, але змін немає, я не граю. Найприкріше те, що клуб мені з Пономаренком навіть не дозволяв тренуватися з командою. Ми займалися самостійно. Керівництво боялося, що вболівальники зриватимуть тренування через нас.

Як я зрозумів, керівництво «Ворскли» не змогло домовитися з фанатами і вирішило розірвати зі мною контракт. Я погодився, бо сенсу перебувати у клубі вже не було.


– А зі Скрипником говорили на цю тему?


– Коли вболівальники почали протестувати, він мене викликав до кабінету та сказав: «Андрію, я – за тебе. Ти мені потрібен, я в тебе вірю і буду бодатися за тебе до останнього». Але в результаті нічого не змінилося. Думаю, він не зміг вплинути на процес. Для мене взагалі вся ситуація дивна.


– Вам не прикро, що Ракицький, Каплієнко та інші українці, які грали в Росії, продовжують виступати в Україні, а проти вас уболівальники розгорнули таку кампанію?


– Я радий за хлопців, що у них все гаразд і вони грають у сильних клубах. У цій ситуації я маю більше запитань до керівництва «Ворскли». Я згоден, що вболівальники мають свою думку, але клуб знав, де я грав, перед тим як підписувати зі мною контракт. Думаю, можна було вирішити ситуацію, але «Ворскла» окреслила свою позицію, розірвавши зі мною угоду. Напевно, вони не захотіли вступати у конфлікт з уболівальниками.


– Чому ви не спробували поговорити з ультрас «Ворскли»?


– Я хотів, але вони були категорично проти і не захотіли зустрічатися. Уболівальники навіть гравцям «Ворскли» сказали: «Як ви можете з Кравчуком та Пономаренком грати в одній команді, якщо вони були в Росії?». Але треба віддати належне хлопцям, вони нас завжди підтримували і розуміли всю ситуацію. Мене добре прийняли в команді, тому пацанам бажаю лише успіхів та перемог, - сказав Кравчук.