18 серпня 2023 17:56

Йожеф САБО: "Боженька допоміг "Динамо" пройти "Аріс"

Колишній головний тренер київського Динамо та збірної України Йожеф Сабо в ексклюзивному інтерв'ю Sport.ua прокоментував загальну перемогу киян над грецьким Арісом у третьому кваліфікаційному раунді Ліги конференцій, оцінив шанси киян у наступному протистоянні з Бешикташем висловив думку про повернення в Динамо Андрія Ярмоленка і назвав найперспективнішого підопічного Мірчі Луческу.


- Йожефе Йожефовичу, Динамо по-праву подолало бар'єр в особі грецького Аріса?


- На тлі невдалого виступу в єврокубках Дніпра-1 та Ворскли, хотілося, щоб Динамо пройшло Аріс, і я вболівав за киян. Коли почалася серія пенальті, звичайно були великі нерви. Треба віддати належне «Динамо» за волю до перемоги. Все-таки після того, як Аріс відкрив рахунок у матчі, загальна перевага у греків вже була в два м'ячі, тому психологічний тиск на киян був пристойним. Проте хлопці згуртувалися і вирівняли гру, зрівнявши рахунок. Після другого голу Динамо вже було помітно, що обидві команди головну ставку роблять на оборону та хочуть дотягнути до серії пенальті, хоч її могло й не бути. Моменти були в обох команд.


Я вважаю, що боженька допоміг Динамо пройти Аріс, тому що в першій грі в Греції суддя призначив у ворота Динамо "лівий" пенальті, тому тепер у грі-відповіді справедливість перемогла. У мене була впевненість, що Динамо має пройти далі, бо рахунок першого матчу дозволяв із оптимізмом дивитися другий матч.


- Динамо тепер грає домашні матчі у єврокубках у Румунії. Чинник рідних стін Мірчі Луческу спрацював?


- Це виявилося гарним рішенням. Було видно, що трибуни підтримують "Динамо". Хоча, за грою, звісно, дії Динамо високого рівня назвати не можна, тим більше на тлі такої команди, як Аріс. Але найголовніше, що минули далі, виграли.


- Наступний суперник Динамо у єврокубках – турецький Бешикташ. Що чекає на киян?


- На жаль, треба бути об'єктивним та чесним. Якщо з Арісом ми маємо право сподіватися на загальний успіх, то у протистоянні з Бешикташем шансів у Динамо буде мало. Думаю, турецька команда пройде далі. Динамо на внутрішній арені проблем не має, а в європейських матчах не вистачає майстерності, досвіду. Не хочу нікого критикувати, але зараз у Динамо слабка команда, молода та недосвідчена. Багато авансів видають Ванату. Але поки що він не виправдовує авансів, що видаються. Помітні проблеми у грі центральних захисників.


- Роль Андрія Ярмоленка. Чи привніс він досвід команді Мірчі Луческу?


– Я знаю всю кар'єру Андрія. Він прийшов до Динамо, коли я працював у клубі. Щодо його повернення, то поки що він не виправдовує надій. Не знаю, із чим це пов'язано. Можливо, ще не набрав форми. Луческу його змінює, отже є проблеми. Коли йому важко, він не тягне. Є брак на полі, слабка гра у відборі. Але я думаю, що Мірча Луческу все це теж бачить, але на нього розраховує. Можливо, Андрій набере форму і ще буде корисним Динамо по ходу сезону.


- У пресі активно мусується тема, що якщо Динамо не пройде Бешикташ, Мірча Луческу поступиться посадою головного тренера киян Олександру Шовковському.


- Це безглуздо. Але я не проти Шовковського. На мою думку, Олександру ще не вистачає тренерського досвіду для такої посади. Та й я не ставлюсь серйозно до таких чуток. Мені здається, що Луческу допрацює свій контракт до кінця. Тільки проблеми зі здоров'ям можуть внести корективи до цього питання. Та й сам Олександр, коли Луческу був на лікарняному, казав, що йому ще потрібно набратися досвіду, працюючи поряд із маститими тренерами. Хоча я вважаю Олександра розумним хлопцем. Коли я тренував Динамо, було помітно, що він має потенціал для тренерської роботи. Але нехай поки що буде так, як є, і він у майбутньому отримає свій шанс. Я вважаю, що закордонні тренери, як Лалатович, українському футболу не потрібні. Наші хлопці, молоді тренери не менш талановиті.


- Хто з гравців Динамо, на вашу думку, здатний незабаром проявити себе, щоб виїхати в закордонний клуб?


- Не лукавитиму, перспективних хлопців такого рівня, як Шевченко та Ребров, у нинішньому Динамо немає. Виділити поки що особливо нема кого. Є футболісти, які вже досягли своєї стелі та не прогресують. Єдиний, кого я виокремлю, це Володимир Бражко. Мені здається, цей футболіст прогресує та зростає в майстерності. За ним полюють європейські клуби. І його зрештою куплять. Але я згоден з президентом Динамо Ігорем Суркісом, який не хоче продавати футболістів за низькою ціною. Бо продати за копійки можна, але потім що робити?