13 серпня 2023 10:10

Москва на колінах. Рівно 15 років тому "Динамо" знищило "Спартак" у кваліфікації ЛЧ

У цей день, рівно 15 років тому, динамівці в черговий раз довели перевагу українського футболу над жалюгідними спробами сусідньої країни реалізувати свої спортивні амбіції.


У серпні 2008-го волею жеребу віце-чемпіони України 2007/2008 та росії 2007 року розігрували між собою путівку в груповий етап Ліги чемпіонів у третьому кваліфікаційному раунді.

Свій 250-й матч у єврокубках проводило київське «Динамо». Починаючи від 6:1 над «Колрейном», коли наш клуб першим із СРСР взяв на себе відповідальність стартувати в європейських клубних турнірах, «Динамо» з України лишалося першопрохідцем і рекордсменом за більшістю показниками як в СРСР, так і після здобуття Незалежності.


Втім, починався ювілей вкрай невдало. Коли Шовковський зіграв на виході після подачі з лівого флангу, з центру поля помчав на підбирання Їранек. Він відпасував на Баженова, який обійшов Несмачного і метрів десяти ударом на виконання запустив точно в ціль — 1:0. Цей обвідний удар Шовковському вже був не під силу. Важко сказати, як би було з ударом Бистрова — та тут уже Вукоєвич встиг з блокуванням буквально через три хвилини після першого голу матчу.

Проте команду визначає не те, як вона діє, коли йде гра, а як вона поводиться, коли треба відходити від першопочаткового плану. Динамівці вирівнялися, перевели основні дії до воріт суперника й відігралися ще до завершення першої третини матчу. Першим загострив Мілевський: приймаючи подачу Бетао, він підробив м’яч на груди й пробив з розвороту — йшло в ціль, і лише рикошет від Їранека виручив господарів. А через кілька хвилин стався курйоз, який перевернув хід подій. Бразильський півзахисник Моцарт віддав незручну передачу на Плетикосу, хорватський воротар панічно кинувся назустріч Бангура, махнув повз м’яча, Ісмаель же зрикошетив у сітку — 1:1.


Перед самою перервою Бангура з передачі Нінковича пробивав з розвороту, ексголкіпер «Шахтаря» парирував у сторону, проте саме там знаходився Мілевський. Ударом із гострого кута він проштовхнув м’яча в дальню «шістку» - 1:2. Одним з небагатьох, хто намагався відігратися в цій ситуації, був Павлюченко — проте його ударам з різних позицій не вистачало точності. Партнери підтримувати його не поспішали — до кінця матчу хіба що Бистров небезпечно пробивав метрів із 15-ти, проте м’яч і тут шугнув повз рамку воріт.

А от «Динамо» забило відразу після перерви. Алієв зіграв на перехопленні, а Каддурі тут же тонким за виконанням та задумом пасом вивів на Плетикосу все того ж Бангура. Ісмаель дав поміж ніг голкіперу — 1:3. Сам Бангура взяв участь і в четвертій результативній комбінації — обібравши Їранека, він вистелив м’яч точно під удар Мілевському — 1:4.


І тут треба додати, що будь сам Бангура влучнішим, більше пощасти Кравцеві, який поцілив у стійку, і рахунок був би ще більш принизливим. Хоча куди ж уже більше...

"Спартак" (Москва) – "Динамо" (Київ) – 1:4 (1:2)

Голи: 1:0 Баженов (4), 1:1 Бангура (28), 1:2 Мілевський (45) , 1:3 Бангура (47), 1:4 Мілевський (85)

"Динамо": Шовковський, Бетао, Михалик, Діакате, Несмачний, Вукоєвич, Нінкович, Алієв (Гіоане, 76), Каддурі, Мілевський (Морозюк, 90), Бангура (Кравець, 88)

Попередження: Ковач (68) - Несмачний (22), Нінкович (30), Бангура (71)