11 серпня 2023 11:17

Андрій ВОРОБЕЙ: "Дніпро-1" не готовий грати на такому рівні, а у "Динамо" у матчі-відповіді з "Арісом" при активній грі все вийде"

Невдало, за грою та за результатом, завершилися перші матчі третього кваліфікаційного раунду Ліги Європи та Ліги конференцій для українських команд. Дніпро-1 у Празі був розгромлений місцевою Славією, а київське Динамо програло у Салоніках Арісу. Ці матчі проаналізував відомий у минулому футболіст Шахтаря, Дніпра та національної збірної України Андрій Воробей.


– Почнемо із матчу Славія – Дніпро-1. Дніпряни з великим рахунком поступилися в Празі, завдавши першого удару по воротах супротивника лише на 86-й хвилині зустрічі. Що це було?

– Вважаю, що Дніпро-1 не готовий виступати на такому рівні. Раніше у кваліфікації Ліги чемпіонів дніпряни лише другий матч в Афінах провели на пристойному рівні. А тут? Таке враження, що більшість футболістів лише вперше побачили один одного на футбольному полі. Командних взаємодій ми не побачили жодних, хоча досвід міжнародних матчів у Дніпра-1 є. Минулого сезону підопічні Олександра Кучера грали у груповому турнірі Ліги конференцій.


Що мені впало у вічі? Дуже багато помилок припускаються захисники дніпрян. Всі знають, що чеські команди вміло грають за стандартів, але ми не можемо впоратися з суперником, який забиває нам після розіграшу штрафного удару в меншості. Футболісти Славії грали з серцем, а наші гравці діяли безхарактерно, завдавши першого удару у ворота лише на 91(!) хвилині зустрічі. І цей удар завдав 18-річний нападник Даніель Ківінда.


– Відсутність Піхальонка та Довбика так сильно впливає на гру команди?

– Як бачимо, так. До лідерів команди я додав би ще Гуцуляка. Довбик перейшов до Жирони, Піхальонок захворів – і все зламалося у грі Дніпра-1. Без Довбика та Піхальонка зникла родзинка у діях. Але, повторюся, мене дуже бентежить гра захисту всіх гравців команди. Ось, наприклад, капітан команди Сваток. Навесні його викликали до збірної України, він відіграв на Вемблі проти збірної Англії і після цього став допускати масу помилок. З-під нього Славія забила перший м’яч у дебюті зустрічі.


– Ти часто стикався з таким: учора гравця заявили, а сьогодні він уже у стартовому складі. Мова про нападника Олександра Філіппова. Та й ще один новобранець Богдан Леднєв вийшов на поле на 11 хвилині матчу?

– Тут усе сталося дуже швидко. Довбик перейшов до іспанської Ла Ліги, а замінити його просто нікому. Звісно, треба було передбачити раніше. Усі розуміли, що трансфер Довбика можливий, тож і потрібно було керівникам Дніпра-1 раніше запрошувати нового форварда та награвати його. І ми точно не знаємо, яка зараз ситуація у дніпрян із фінансами. Чи можна брати лише вільних агентів, чи здійснювати перехід на відносно невеликі гроші. Якщо ти купуєш гравця основного складу – це одне, на нього можна розраховувати.


Ми знаємо, що Філіппов і Леднєв мало грали минулого сезону, з різних причин. Так, ми розуміємо, що ці новачки мають і міжнародний досвід, але потрібно перебувати в оптимальних кондиціях, аби гідно проявити себе у такому складному матчі. Вважаю, що зарано зараз розраховувати на Лєднєва та Філіппова.

– У своїй кар’єрі ти грав проти Славії. Яке враження залишила на тебе ця команда?

– Футбол змінюється, але чеські футболісти – не надто. Усі – фізично потужні, високорослі гравці. Вони завжди чудово грають за стандартних положень, їхній головний тренер Трпишовський вже 6 років очолює Славію. У мій час чеські гравці не покладалися на техніку. А зараз дивлюсь, і тут вони додали. Місяць тому лівий захисник Славії Давид Юрасек підписав контракт із Бенфікою. Як я чув, сума трансферу становила 14 мільйонів євро. За рахунок продажів своїх найкращих футболістів чеські команди й живуть. І це цілком нормально.

– За рахунок чого Аріс обіграв Динамо?

– Я уважно подивився на гру Аріса й скажу, що ця команда мене приємно здивувала. Я вважав, що п’ята команда чемпіонату Греції виглядатиме слабшою. Але при своїх відданих фанатах гравці господарів боролися за кожен м’яч. При кожній атаці Аріс намагався вичавити максимум. Не можу сказати, що динамівці діяли погано, але до атакуючих дій футболістів української команди є великі претензії.

– У всіх питання, чому не грав найкращий снайпер команди Ванат…

– Я і сам хотів би почути офіційну позицію клубу з цього питання. У Мірчі Луческу так було у Шахтарі: у чемпіонаті України грають переважно українці, а в єврокубках – легіонери. Ні на що не натякаю. За останні 5-7 років, на мою думку, Владислав Ванат найкращий форвард київського Динамо.


– Чи згоден з думкою, що лідери команди: Ярмоленко, Сидорчук, Шапаренко та Буяльський провалили цю гру?

– Так. Сидорчук та Шапаренко зовсім не загострювали – всі передачі йшли від них назад і впоперек. В атаці – Ярмоленко та Буяльський не змогли поставити перед обороною супротивника нерозв’язні завдання. Ніхто не вривався у вільну зону, мало ми бачили гру в один дотик. Гадаю, цього вечора не було лідера Динамо на футбольному полі.

Мені здається, до матчу гравці київського Динамо хотіли зіграти за рахунок свого багатого міжнародного досвіду. Не вийшло. Думаю, що треба частіше було задіяти фланги, діяти агресивно, не боятися помилитись. Креативу та родзинки не вистачало у футболістів нашої команди.

– До стартового свистка всі переживали через невдалі дії центральних захисників – Попова та Сироти. Як ці футболісти проявили себе у Салоніках?

– Таких явних, грубих помилок, у них не було. Але так, як грає в обороні Попов… Так не можна грати. Лише диво та Бущан врятували динамівців від другого пропущеного м’яча вже у компенсований час. Наші захисники не навчені чисто, без фолу відбирати м’ячі. Що я помітив – у Європі захисники щільно грають із нападниками противника, а наші захисники займають позицію по зонах і намагаються протистояти опоненту.

– Чому, на твій погляд, Мірча Луческу зробив перші заміни лише на 81-й хвилині зустрічі. Адже в таку спеку багато футболістів просто втомилися.

– Напевно, головний тренер киян боявся міняти авторитетних виконавців. Впевнений, Сидорчука та Ярмоленка можна було змінювати значно раніше, вони не потрапили до цієї гри.

– Які тепер шанси київського Динамо на прохід Аріса? Вже через тиждень зустріч у відповідь у Бухаресті.


– Шанси у Динамо пройти грецький Аріс досить добрі. Усі ми хочемо, що динамівці зіграли у плей-офф раунді з Бешикташем. Думаю, що наша команда в Бухаресті матиме чудову підтримку від місцевих фанатів та українських біженців. Усі знають, наскільки грецькі клуби сильні у рідних стінах, і як вони тушуються у гостях. Та й Мірча Луческу – легенда у Румунії, його також мають підтримати місцеві любителі футболу.

У зустрічі-відповіді кияни повинні грати дуже швидко. Не потрібний контроль м’яча заради контролю. Потрібна активна гра флангових хавбеків. Шапаренко, Буяльський та Ярмоленко мають багато загрожувати воротам супротивника. А не так, як у Салоніках, де лише три удари у ворота Аріса завдали наші хлопці. При активній грі у матчі-відповіді, все у Динамо вийде. Шанс потрібно шукати лише в атаці.