3 серпня 2023 11:38
3

Скандальний матч "Верес" - "Шахтар": екс-арбітр ФІФА розкритикував головного суддю за гол Матвієнка

Микола Матвієнко забив скандальний гол у поєдинку другого туру УПЛ, у якому його Шахтар зіграв на виїзді внічию з Вересом (1:1).


У компенсований час першого тайму при рахунку 0:0 «гірники» отримали право на пробиття штрафного удару, а арбітр Олександр Шандор став перед гравцями донецької команди і підняв руку зі свистком, що рівняни розцінили як виконання стандарту за сигналом рефері.


Однак Матвієнко не чекав свистка, а швидко відправив м'яч у ворота голкіпера Вереса Євгена Паста, який не чекав удару.


Колишній арбітр ФІФА Мирослав Ступар прокоментував цей момент в інтерв'ю сайту "Український футбол".


«Шандор неправильно зайняв позицію на момент виконання цього штрафного удару. Він не мав ставати перед м'ячем, спиною до воріт, не контролюючи, що там у штрафному майданчику відбувається.


Його піднята вгору рука зі свистком з боку наштовхує на висновок, що в цьому епізоді має бути удар по свистку. Але Матвієнко пробив без нього».

Мирослав Іванович заявив, що Шандор порушив методичні поради.

«Методично він вчинив неправильно, порушив рекомендації. Бо є жести, які не треба коментувати. Цей жест – рука вгору, отже, має бути удар по свистку. Це негласні правила, бо у правилах футболу так не написано. Фактично, це методичні рекомендації».

Ступар вважає, що гравці Вереса також неуважно поставилися до ситуації.

«Верес не намагався поставити стіну. Фактично удар по свистку застосовується для того, щоб відвести гравців оборони на дев'ять метрів від м'яча, щоб атакуюча команда завдала удару.

Тренер завжди на установці називає футболіста, який має стояти перед м'ячем і не дати противнику швидко розіграти штрафний, а там суддя тебе вже відсуне за ситуації. А тут я не бачив такого кроку з боку гравців Вереса, їхня поведінка була пасивною», – заявив екс-арбітр ФІФА.


Мирослав Іванович вважає, що Матвієнко мав право пробити по воротах без свистка Шандора.


«Я не побачив, що по ситуації тут має бути удар по свистку. Стінки ж не було, Паст вийшов із воріт незрозуміло куди, гравця Вереса перед м'ячем теж не було, і Матвієнко це зрозумів і скористався.

Арбітр не повинен запитувати у гравців, чи будуть вони бити по свистку чи ні. Він вирішує залежно від ситуації», – сказав Ступар.

"Цей жест – рука вгору, отже, має бути удар по свистку. Це негласні правила, бо у правилах футболу так не написано."

Интересно, т.е. получается, что такого понятия как "удар по свистку" в правилах не существует. Но почему в таких случаях, арбитр не только останавливает матч, и требует перебить штрафной, но и наказывает карточкой за подобное поведение? Примеров масса.
Сховати
Шахрукх Кхан, є одне залізне правило. Якщо була показана картка, то в такому випадку гра поновлюється лише по свистку.
И где он его раскритиковал?
"Мирослав Іванович вважає, що Матвієнко мав право пробити по воротах без свистка Шандора."