11 липня 2023 09:43

Юрій ВЕРНИДУБ: "Син не працюватиме за моїми конспектами"

Головний тренер "Кривбасу" Юрій Вернидуб у бесіді з кореспондентом Footboom прокоментував завершення ігрової кар'єри сина Віталія та його входження до свого тренерського штабу.


- Усе нормально, усе природно, кожен футболіст рано чи пізно закінчує грати. Прийшов час і Віталію зробити свій вибір. Ми поговорили, я йому сказав: "Ти пройшов хороший шлях гравця, попрацював із дуже хорошими тренерами. І якщо є бажання присвятити подальше життя тренерській роботі, треба йти вчитися". Він свій вибір зробив, пішов вчитися. Зараз триває навчальний процес, а там життя покаже, зможе він стати тренером чи ні. Довести, показати свою тренерську роботу зможе тільки він сам.


- Чого більше було у Вас, як у батька і як тренера, коли син повідомив про своє рішення - тривоги чи ностальгії за тим моментом, коли особисто Вам довелося вішати бутси на цвях?


- Тривоги точно не було, скоріше жаль. Адже коли закінчуєш, завжди дуже боляче, ти розумієш, що закінчується дуже значущий етап у твоєму житті й доводиться поступатися дорогою молоді, яка за твоєю спиною. Це в якийсь момент доводиться робити, воно неминуче. І жодної тривоги тут бути не повинно, адже якщо ти любиш футбол, упевнений у собі, то потрібно сміливо приймати рішення і рухатися далі. Мені в мій час пощастило, я, повернувшись із "Зеніту", потрапив до запорізького "Металурга", де головним тренером був Мирон Маркевич. Я ще планував пограти, але на зборах отримав травму меніска з надривом зв'язок, у результаті довелося закінчувати. Але Мирон Богданович заспокоїв, мовляв, не переживай. У результаті почав працювати в тренерському штабі запоріжців.


- У повідомленні на офіційному сайті "Кривбасу" про входження Віталія до вашого штабу сказано, що він буде "певною буферною зоною між командою і наставниками". Що мається на увазі під цією фразою?


- Він з усіма хлопцями провів минулий чемпіонат, добре їх знає, має певний авторитет серед гравців, був у трійці капітанів. І це, навпаки, має допомогти. Де треба підкаже, підтримає. Це нормальне явище, я так само свого часу переходив.


- Валерій Лобановський колись казав: "Якщо хочеш стати хорошим тренером, забудь, яким ти був футболістом". Віталію вже вдалося "вбити" в собі футболіста чи процес тільки триває?


- Це дуже правильні слова, і Віталій найкраще це зараз розуміє. Я йому сам сказав: "Раз вирішив переходити на тренерську, забудь, що ти був футболістом, і - головне - яким ти був футболістом. Про це взагалі нікому не треба розповідати. Ти повинен підказувати футболістам, як їм поліпшити гру, а не розповідати, як ти свого часу грав і чого досягав".


- Він уже вам показував якийсь свій план роботи чи на цьому етапі все буде за конспектами Вернидуба-старшого?


- Ну цього точно не буде (сміється). За цей час у нього вже накопичилася певна кількість ідей. Він ще молодий, десь щось, безумовно, потрібно буде підказувати. Але найголовніше для нього - щоб він зараз правильно розвивався. У нього є можливість і завдання працювати з нашою обороною, і саме від нього багато в чому залежатиме, як гратимуть наші захисники, це його вектор напряму, його в недавньому минулому ігрове амплуа. І дуже сподіваємося, що він нашому тренерському штабу допоможе. Його думки, його бачення тих чи інших моментів ми разом дивимося, обговорюємо, після чого він буде все до гравців доносити. Власне, як і повинно бути, адже в будь-якій команді є головний тренер, є асистенти з того чи іншого напрямку. Але остаточне рішення ухвалює головний тренер, це не обговорюється. Інакше буде лебідь, рак і щука. У будь-якому разі, Віталій уже працює, єдине, що переживає з приводу всіх цих змін. Але це все тимчасово, думаю, він швидко перебудується і зрозуміє, що вже тренер.