2 липня 2023 11:42

Андрій ПОЛУНІН: "Щоб пройти французів, збірній України треба стрибнути вище голови"

Колишній гравець національної збірної України, а нині тренер-селекціонер Дніпра-1 Андрій ПОЛУНІН в бесіді з кореспондентом КОMAНДИ1 поділився своїми враженнями від виступу підопічних Руслана Ротаня на континентальному форумі, а також оцінив шанси синьо-жовтих в суперництві з французами.


— Не буду оригіналом, коли скажу, що одержую насолоду від гри українських хлопців, — сказав Полунін. — Тішить, що не займає чужого місця півзахисник Дніпра-1 Олександр Назаренко, зрештою, й стопер Арсеній Батагов із Зорі тривалий час виступав за дніпрян, і в його прогресі є й наша заслуга.


— На ваш погляд, підопічні Руслана Ротаня заслужено пробилися до вісімки найкращих молодіжних збірних Європи?


— Так. Вважаю, що в діях нашої збірної є чіткий малюнок, хлопці навчені дорожити м`ячем, відчувається «режисерська» рука Ротаня. Згоден, не бракує помилок, як в дебюті останнього матчу групового раунду з іспанцями, але певною мірою це можна списати на вік виконавців. Емоції…


— Чимало експертів в сьогоднішньому протистоянні вважають фаворитом французів. А ви якої думки?


— Знаєте, я обережно ставився до таких прогнозів. Пригадується, перед стартом чемпіонату багато хто називав серед головних претендентів на призове місце німців, хорватів, італійців, а вони вже поїхали додому. Не хочу пробувати свої сили в ролі оракула, але я не вважаю французів фаворитами.


— Те, що в згаданому вже протистоянні з іспанцями Руслан Ротань кинув в бій не основний склад, виправдане рішення?


— Думаю, що так. Путівка до чвертьфіналу уже була здобута, і можна було дати перепочити тим гравцям, які винесли на собі весь тягар боротьби в поєдинках з хорватами та румунами. По-друге, дати шанс проявити себе тим хлопцям, котрі не мали достатньої ігрової практики. Вони ж поїхали до Румунії не на екскурсію. І дніпрянин Назаренко зарекомендував себе з найкращого боку, змусивши Ротаня серйозно задуматися кого ж випустити на поле з французами на фланзі півзахисту.


— А ось наш найбільш іменитий гравець — Михайло Мудрик з англійського Челсі не зіграв в фінальній частині Євро ще жодної хвилини. Чи відбудеться сьогодні його довгоочікуваний дебют?


— Важко дати точну відповідь. Адже Мудрик багато пропустив через пошкодження, очевидно, що він не в належному ігровому тонусі. Невідомо також, на якому тактичному варіанті зупиниться Ротань, і чи зуміє Mихайло вписатися до згуртованого ансамблю. Я все ж схиляюся до того, що він вийде на заміну.


— Кортить почути ваш коментар до слів головного тренера національної збірної України Сергія Реброва, котрий був присутній на матчі з іспанцями, що у всіх наших збірних повинна бути одна ігрова модель…


— Тут важливо знати, чи це була одна з вимог Реброва при підписанні контракту з УАФ, чи це його позиція після відвідин Румунії. Як на мене, базова модель має право на існування, тоді тим же гравцям молодіжки буде простіше проявити себе в національній збірній. Проте не все так просто, як на перший погляд. Адже є багато нюансів при підготовці до кожного матчу: авторитет візаві, стан твоїх підопічних, турнірні завдання. Ось хоча б найсвіжіший приклад, коли б та ж молодіжна збірна Грузії, котра на старті групового раунду багато часу проводила в наступі, діяла б в такому ж стилі й з мобільними нідерландцями в заключному поєдинку, то, переконаний, обов`язково прогавила кілька стрімких контрвипадів. Грузини десь зрадили собі, зосередилися на обороні, терпіли і таки досягли такої бажаної нічиєї, сенсаційно пробившись до чвертьфіналу з групи смерті. Як бачите, до кожної ігрової моделі слід ставитися виважено.


— Тоді наостанок скажіть, чи стане сьогоднішнє протистояння останнім для українців на Євро, чи не позначиться на їхніх діях відгомін розгрому від французів ще в кваліфікаційному раунді звітного чемпіонату — 0:5?


— Те, що з того провалу уже зроблені правильні висновки — переконаний. Думаю, що про ту поразку взагалі в нашій збірній ніхто й не згадуватиме. Життя триває зі злетами і падіннями, після яких стаєш тільки сильнішим. Я вірю в наших хлопців. Так, французька збірна відзначається збалансованістю, чудовим підбором виконавців. Але треба пам`ятати, що немає не замінимих гравців, як й непереможних збірних. Повірте, й у французів є вразливі місця, зокрема, сьогодні треба скористатися тим, що в їхніх лавах будуть відсутні травмовані ключові півзахисники Майкл Олісе та Ману Коне. Є шанс пройти далі, але для цього треба буде стрибнути вище голови.


Василь МИХАЙЛОВ


Фото - Footboom