29 червня 2023 22:31

Сергій КОВАЛЕЦЬ: "У матчі з Францією наша молодіжка матиме подвійну мотивацію"

Сергій Ковалець в інтерв'ю FootBoom підбив підсумок виступу "синьо-жовтих" на груповій стадії молодіжного ЧЄ, а також поділився думкою стосовно майбутнього чвертьфіналу, в якому українцям буде протистояти старий знайомий - збірна Франції.


- Вважаю, що рішення провести ротацію в матчі з Іспанією було слушним. Тренери дали можливість проявити себе футболістам, які до цього отримували менші навантаження, або не грали зовсім, що сприяє здоровому мікроклімату в команді. Поєдинок з Іспанією засвідчив, що у нас є глибокий резерв, гравці високого рівня, які можуть підсилити команду у чвертьфіналі.


Було багато хороших моментів - це і контроль м'яча, і швидкісні атаки. Можливо, трішечки не дотерпіли в кінцівки. Але вболівальники, маю переконання, вчергове побачили, що у нас дійсно є команда, а не набір талановитих футболістів. У національної збірної є майбутнє.


Водночас Руслан Петрович дав змогу відпочити гравцям, які на максимумі провели два попередні матчі.


- Підопічні Руслана Ротаня двічі вели у рахунку, але перемогу втримати не змогли. Чого не вистачило?


- Завжди неприємно упускати перемогу в самій кінцівці матчу, але нічийний підсумковий результат вважаю закономірним, по грі. Іспанці також створювали хороші моменти, був вихід один в один, коли виручив Нещерет. Треба прийняти результат і готуватись до чвертьфіналу.


- Якщо аналізувати груповий етап із трьох матчів, які висновки можна зробити?


- Перед ЧЄ футболісти говорили, що ставлять за мету вибороти путівку на Олімпіаду. Своєю грою та результатами вони доводять, що це були не пусті слова. Хлопці грають самовіддано, з душею та наближають мрію - Україна вперше може зіграти на Олімпіаді.


Але зараз починається стадія плей-офф, де ціна кожної помилки може стати вирішальною. В таких матчах на виліт велике значення має психологія.


- Після поєдинку з Іспанією Руслан Ротань сказав, що два роки тому було багато критиків, й ніхто не міг повірити, що Україна зможе на рівних грати з Іспанією...


- Важливо, щоб тренер відчував підтримку. Пам'ятаю, свого часу координатором збірних був досвідчений Мирон Маркевич, який тоді підтримав кандидатуру Руслана Петровича, повірив та побачив його потенціал. Як показує час, керівники не помилилися у своїй оцінці. Так, не все відразу виходило, проте будь-якому тренеру потрібен час. Важливо, щоб роботу тренера оцінювали спеціалісти, а не дилетанти.


Напередодні прочитав інтерв'ю Сергія Реброва, який був присутнім на матчі з Іспанією, підтримував молодіжку та спостерігав за кандидатами в першу команду. Сергій Станіславович підкреслив важливість того, щоб всі наші збірні команди готувались за однаковими принципами, ігрова модель повинна бути однотипною. Тоді перехід та адаптація з однієї збірної в іншу проходить швидше. Свого часу таку модель в "Динамо" вибудував Валерій Лобановський. Як результат - три володарі "Золотого м'яча", виграні єврокубки.


- Наш майбутній суперник, збірна Франції, виграла свою групу з максимальним результатом - три перемоги в трьох матчах...


- А ще саме французи були нашими суперниками під час відбору. На виїзді ми поступились з рахунком 0:5, а вдома зіграли результативну нічию - 3:3. Вважаю, що це може стати додатковою мотивацією для наших хлопців. Вони знають чого чекати від суперника, а також захочуть довести випадковість тієї поразки.


- Владислав Ванат через дискваліфікацію пропустить чвертьфінал. Наскільки це відчутна втрата?


- Ванат - форвард, який може додати агресії в атаці, добре відкривається та відчуває позицію, володіє поставленим ударом. Як сказав Ротань, червона картка стане для нього хорошим уроком, але у чвертьфіналі все буде в руках партнерів Ваната.