27 червня 2023 21:26

Грузія з Цитаiшвілі зупинила Нідерланди і вийшла до 1/4 фіналу Євро-2023

Нідерланди та Грузія розійшлися миром (1:1) у 3 турі молодіжного Чемпіонату Європи U-21.


Вибуховий початок від "помаранчевих". Кенет Тейлор спочатку віддав під удар Гравенберху, а потім двічі влучив у праву стійку після ідеальних подач від Бургера та Ван Евейка. Позиції для ударів хавбек Аякса отримував ідеальні – в самому серці штрафного, без натяку на опіку. Еккеленкамп відпасував на Броббі, під удар якого стелилися відразу 2 захисники. "Ораньє" ліниво повимагали пенальті за нібито влучання в руку. Песик перервав зустріч, надавши грузинам такий потрібний перепочинок від постійних атак іменитого суперника. Вимушена заміна. Зіркзеє замість травмованого Броббі вже на 13 хвилині.


Гіо Цітаішвілі, який вигравав з Україною молодіжний Чемпіонат світу, є чи не єдиним джерелом загрози у Грузії. Подав стандарт з глибини, Сазонов завдав першого удару. Нідерланди продовжують дуже легко входити у штрафний одних із господарів Євро-2023, але останній удар підводить. Саммервіль двічі, Еккеленкамп, Гравенберх пробують із середньої та дальньої відстані, однак з 9 ударів лише 2 змусили попрацювати голкіпера грузинів. Захисник Шахтаря Гочолейшвілі невдало поставив ногу в одному з численних ривків за Саммервілем. Виглядало на моторошну травму, але обійшлося.


Чергова класна подача ван Евейка на дальню стійку. Гочолейшвілі випустив Тейлора, в якого снаряд зірвався з ноги. І тут Грузія з нічого відкрила рахунок. Вінгер Бордо Давіташвілі, який разом з Данилом Ігнатенком виступав у другому дивізіоні чемпіонату Франції, пройшов 5 суперників і прошив голкіпера першим же влучним ударом. Еккеленкамп після скидання Зіркзеє скинув головою у ворота, але офсайд скасував взяття воріт. На 5 же компенсованій до першого тайму хвилині Нідерланди таки забили свій лише другий гол на турнірі. Після заблокованого Цітаішвілі удару Еккеленкампа динамівець не встиг накрити ще й добивання Тейлора.


Друга половина стартувала з чергової серії ударів "помаранчевих". Цілих 7 спроб і жодної у площину воріт. А ось грузини пробили тільки раз і могли знову вийти вперед. Гочолейшвілі після заміни Цітаішвілі перебрався вище в атаку. Універсал Шахтаря пройшов правим краєм, кинув на хід партнеру, який прострілив на ліву стійку, де Давіташвілі поцілив у голкіпера. Гочолейшвілі знову на газоні тримається за ногу, але після допомоги медиків повертається.


Гравець Шахтаря з останніх сил лізе у дриблінг і заробляє такий потрібний стандарт на чужій половині. Давіташвілі після ауту біля своїх воріт втікає до штрафного Нідерландів, але на прицільний удар вже не вистачає. Голкіпер Нідерландів пішов на стандарт на 90+4. Гочолейшвілі підібрав м'яч і майже влучив зі своєї половини, змусивши хапатися за голову партнерів. Однак Грузія і так набирає 5 очок і виграє свою групу A. Історичний успіх команда Сванадзе може розвинути у чвертьфіналі, де на неї попередньо чекає Чехія. У паралельній зустрічі Португалія дотиснула Бельгію, тож вирвала 2 місце і зіграє в 1/4 з Англією.