23 червня 2023 18:19

"Це ти вкрав мій "Золотий м’яч". Бєланов згадав про зустріч з легендою "Реала", якого він обійшов у голосуванні

Володар «Золотого м’яча» 1986 року Ігор Бєланов поділився спогадами про зустріч з колишнім нападником мадридського Реалу Еміліо Бутрагеньйо, який програв українцю гонку за престижну нагороду.


30 грудня 1986 року форвард київського Динамо Ігор Бєланов став володарем «Золотого м’яча». В голосуванні українець, зокрема, випередив легенду мадридського Реалу Еміліо Бутрагеньйо. Бєланов поділився спогадами про першу зустріч з видатним іспанцем:

«У 2010 році мій великий друг і почесний посол України в Іспанії, бізнесмен з Аліканте Хесус Сола особисто познайомив мене з Бутрагеньйо на стадіоні «Сантьяго Бернабеу». Це була чудова зустріч. Еміліо, який є кумедним персонажем, сказав мені: «Це ти вкрав у мене «Золотий м'яч!».

Бєланов також зазначає, що Бутрагеньйо є великим другом України:

«Ми також зустрічалися ще двічі в Києві, коли Еміліо відкривав мадридську школу для дітей-сиріт в Україні. Зараз я можу сказати, що Еміліо - великий друг України, джентльмен з великим серцем і приклад історії успіху. Сподіваюся, що доля подарує мені шанс побачити моїх іспанських друзів дуже скоро».


Українець розповів про те, яким футболістом був легендарний іспанець:

«Для мене Бутрагеньйо був персонажем з великим талантом і повагою. Він був дуже креативним футболістом, його футбол був мистецтвом».

Наостанок Бєланов у коментарі виданню As зізнався, за рахунок чого йому вдалося виграти «Золотий м’яч»:

«Для мене було великою честю змагатися за «Золотий м'яч» у 1986 році з двома футбольними геніями, Гарі Лінекером та Бутрагеньйо. На мою думку, вони обидва були дуже гідними володарями «Золотого м'яча» того року. Тільки моє «одеське везіння» дозволило мені тоді виграти відзнаку».

У опитуванні France Football щодо володаря «Золотого м'яча» 1986 року Бєланов посів перше місце. Другим став англієць Гарі Лінекер, а Бутрагеньйо замкнув трійку лідерів.


Окрім Бєланова, до рейтингу найкращих потрапило ще два українських півзахисники: Олександр Заваров, який розділив шосте місце з валлійцем Іаном Рашем, а також Павло Яковенко, який посів 21 сходинку в опитуванні.


Бутрагеньйо з 1984 по 1995 роки провів за Реал 451 матч, в яких забив 167 голів та віддав 25 результативних передач.