28 травня 2023 19:59
1

"Бійка Ракицького та Матарiтти - хуліганство, вчинене групою осіб": юрист розібрав, що загрожує гравцям "Шахтаря" та СК "Дніпро-1" за законом

Спортивний юрист Ілля Скоропашкін спеціально для сайту FanDay.net розібрав епізод із бійкою між футболістами донецького Шахтаря та Дніпра-1 наприкінці очного матчу.


У 29 турі української Прем'єр-ліги Шахтар на своєму полі приймав Дніпро-1 (3:0). Обидва колективи до старту поєдинку претендували на чемпіонський титул УПЛ, але впевнена перемога «гірників» принесла їм у скарбничку 14-й національний трофей.


Але багатьом уболівальникам цей матч запам'ятався не гарними голами чи достроковим чемпіонством Шахтаря, а масовою бійкою, що сталася на останніх хвилинах цієї зустрічі.

Все почалося з дуже банального епізоду – на 90+2 хвилині, за рахунку 3:0, Єгор Назаріна на половині поля Шахтаря у підкаті грубо збив Пеглоу, котрий не зовсім адекватно на це відреагував. Гравець Дніпра-1 наздогнав Назаріна і зі спини кинувся йому на шию.


Вже після цього на полі розпочалася масова бійка за участю запасних футболістів та технічного персоналу обох клубів. Цей епізод спеціально для FanDay.net прокоментував відомий спортивний юрист та адвокат Ілля Скоропашкін.


«Загалом, поведінка багатьох учасників таких бійок цілком підпадає за кваліфікуючими ознаками під хуліганство (тобто грубе порушення громадського порядку за мотивами явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю або винятковим цинізмом), вчинене групою осіб (ч. 2 ст. 296 кримінального кодексу)».


Варто зазначити, що кримінальну справу за фактом бійки між гравцями Шахтаря та Дніпра-1 ніхто не заводитиме, оскільки для цього потрібен як мінімум заявник (постраждала сторона). Як показує практика у подібних ситуаціях – ніхто до правоохоронних органів не звертається. Навіть якщо з'явиться якийсь заявник, то з великою ймовірністю ця справа до суду не дійде, а розпадеться.

Одним із самих пам'ятних моментів цієї бійки була ситуація за участю Ярослава Ракицького та Рональдом Маттарітою.

Якогось моменту гравець Шахтаря схопив Маттариту ззаду за голову, але у відповідь Ярослав отримав від костариканца потужний удар лівою рукою в голову. У результаті у Ракицького з'явилося розтин брови, яке кровоточило.


Незважаючи на те, що у діях футболістів є склад кримінального злочину, Ілля Скоропашкін упевнений, що у цьому епізоді учасники бійки, зокрема й Ракицький із Маттаритою, понесуть лише футбольні санкції.


«Зрозуміло, що тут будуть лише футбольні санкції. Ніхто не притягуватиме їх до кримінальної відповідальності, тому що ніхто не порушуватиме кримінальну справу», – сказав Скоропашкін в ексклюзивному коментарі для сайту FanDay.net.


Коли відбудеться найближче засідання Контрольно-дисциплінарного комітету Української асоціації футболу, де буде ухвалено рішення про покарання для учасників бійки між гравцями Шахтаря та Дніпра-1 – поки невідомо.

Да, умник, Вы диплом в каком магазине покупали? Для того чтобы открыть уголовное производство необязательна подача заявления. Факт отображен на видеозаписи, причем находится в свободном доступе. Орган досудебного расследования может самостоятельно, без заявления, открыть уголовное производство.