12 квітня 2023 17:41

Відомі 10 стадіонів, які увійшли до заявки Великобританії та Ірландії на Євро-2028

"Кейсмент Парк" у Белфасті та "Брамлі-Мур Док" у Евертоні, два недобудовані стадіони, є частиною спільної заявки Великобританії та Республіки Ірландія на проведення Євро-2028.


До 10 стадіонів також входять "Хемпден Парк" у Глазго, "Принсіпаліті" в Кардіффі, а також англійські стадіони "Уемблі", "Сент-Джеймс Парк", "Вілла Парк", "Етіхад" і "Тоттенхем Хотспур Стейдіум".

Дублінський стадіон "Авіва" також потрапив до остаточного списку.

Іншим кандидатом на проведення чоловічого турніру в червні та липні є Туреччина.

Чотирнадцять стадіонів спочатку входили до короткого списку, поданого до УЄФА п'ятьма футбольними асоціаціями Великої Британії та Республіки Ірландія минулого року.


"Олд Траффорд", який має найбільшу місткість в Англії після "Уемблі", "Лайт", "Лондонський Стейдіум" і дублінський "Крок Парк" – це чотири, які будуть виключені зі списку.

"Велика місткість всесвітньо відомих футбольних стадіонів і найсучасніші нові арени забезпечать платформу для найбільших і найбільш комерційно успішних євро в історії, що зробить нас господарем з низьким ризиком і високою винагородою", - йдеться в заяві Футбольної асоціації. .

Заявку підтримали прем’єр-міністр Ріші Сунак, прем’єр-міністр Ірландії Лео Варадкар, перший міністр Шотландії Хумза Юсаф і перший міністр Уельсу Марк Дрейкфорд, який сказав, що це буде "найбільша спортивна подія, яку наші острови коли-небудь влаштовували спільно".

Велика Британія та Ірландія приймають стадіони Євро-2028
1. Вемблі (Лондон) — місткість 90 652;


2. Кардіфф Сіті Стадіум (Кардіфф) - місткість 73 952;


3. Стадіон Тоттенгем Хотспур (Лондон) - місткість 62 322;


4. Стадіон Етіхад (Манчестер) - місткість 61 000;


5. Евертон Стедіум (Ліверпуль) - місткість 52 679;


6. Сент-Джеймс Парк (Ньюкасл) - місткість 52 305;


7. Вілла Парк (Бірмінгем) - місткість 52 190;


8. Гемпден Парк (Глазго) - місткість 52 032;


9. Авіва (Дублін) - місткість 51 711;

10. Кейсмент-Парк (Белфаст) - місткість 34 500.

Дві недабудовані арени також у списку:

Новий стадіон Евертона "Бремлі-Мур Док" "на плані"
Роботи ще не розпочато на стадіоні місткістю 34 500 місць, запланованому на території Casement Park, який не використовується з 2013 року.

Стадіон в основному був місцем проведення Гельської атлетичної асоціації (GAA), і реконструкція була предметом судового оскарження.

"Віндзор Парк", де Північна Ірландія грає свої домашні матчі, не відповідає мінімальним вимогам до місткості.

"Бремлі-Мур Док" Евертона, який, як очікується, розмістить близько 53 000 глядачів, будується і планується побудувати до 2024 року.

Раніше цього року власник "Евертона" Фархад Мошірі повідомив, що витрати на новий стадіон клубу "Брамлі Мур Док" можуть скласти 760 мільйонів фунтів стерлінгів — це на 260 мільйонів фунтів стерлінгів більше, ніж цифри, наведені клубом минулого року.

Рішення про те, хто прийматиме фінальну частину Євро-2028, очікується, що виконавчий комітет УЄФА ухвалить у вересні, а робота над усіма потенційними приймаючими стадіонами розпочнеться щонайменше влітку 2024 року, за чотири роки до турніру.

Велика Британія та Республіка Ірландія заявляють, що у своїй заявці буде надано рекордні три мільйони квитків, тоді як "сталість і ефективна практика управління" є "головними пріоритетами".

Вони кажуть, що понад 80% власників квитків зможуть їздити на матчі громадським транспортом і стверджують, що це разом принесе 2,6 мільярда фунтів стерлінгів для економік націй.


Заявка Туреччини також подається на 2032 рік. Італія також подала заявку на проведення цього видання.