10 лютого 2023 14:05

Іван ГЕЦКО: "Дніпро-1" довів свою перевагу над "Шахтарем" і "Динамо"

Наразі команди вітчизняної Прем'єр-ліги готуються до весняної частини сезону, який, незважаючи на все, що відбуваються в Україні, виходить доволі цікавим. Тому на цю тему сайт zbirna.com вирішив поговорити з авторитетними вітчизняними фахівцями, поставивши їм кілька запитань. Відповів на наші запитання колишній нападник Чорноморця, Карпат та збірної України Іван ГЕЦКО.


— Ваша думка щодо першої частини сезону в УПЛ?


— Головне, що чемпіонат взагалі проводиться й за це слід віддати належне воїнам ЗСУ, які дають відсіч російському агресору і організаторам турніру. Звісно, беручи до уваги, форсмажорні обставини, не обходилося без накладок, проте, як на мене, було б значно гірше, коли б змагання взяли паузу. Повірте, тоді б на подолання цього регресу, довелося б потратити багато зусиль і часу. Не обійшлося без несподіванок, хто, зокрема, очікував такого злету від Дніпра-1? Сподобалась мені також Олександрія і, якщо відверто, то мене здивувало рішення клубного керівництва змінити перед зимовими канікулами весь тренерський штаб. Утім, можливо, на це були вагомі причини в середині колективу, про які пересічні вболівальники не знали.


А ось хто розчарував, так це Динамо. Киян вважали головними претендентами на завоювання золота, але вони за рівнем своєї підготовки та класом виконавців, не заслуговують цього. Не кажучи вже про невдалий виступ на міжнародній арені.


— Наскільки сильно війна вплинула на змагання?


— Передусім, через те, що через вторгнення росії лави команд-учасниць, залишила більшість легіонерів, то знизився рівень турніру. По-друге, оскільки багатьом командам доводилося проводити домашні поєдинки на нейтральному полі, то чимало часу витрачалося на вирішення логістичних питань, що позначається негативно на тренувальному процесі. Також слід врахувати, що були випадки,коли календарні протистояння переривалися через повітряну тривогу, що неабияк вибивало з колії. Бо вже було не до футболу, йшлося про своє життя,безпеку рідних, друзів… Нарешті, не сприяло популяризації футболу, зміцненню фінансових тилів клубів й те, що поєдинки проходили без уболівальників.


— Осінню частину чемпіонату на першому місці закінчив Дніпро-1. Це сенсація?


— Безумовно, адже дніпряни не могли похвалитися зірковим складом, у них недосвідчений керманич. І все ж, коли б не коротка лава запасних, то вони могли піти на перерву з ще комфортнішою перевагою. Тим паче, що Дніпро-1 в очних баталіях довів свою перевагу над фаворитами — Шахтарем і Динамо.


— Хто виграє золоті медалі?


— Я не приховую, що вболіваю за Дніпро-1 і дуже хочу, аби підопічним Олександра Кучера підкорилася вершина. До речі, півсправи уже зроблено, адже дніпряни зуміли зберегти своїх лідерів, тепер багато залежатиме від того, наскільки якісним буде поповнення. Як на мене, дніпрянам складе серйозну конкуренцію хіба що Шахтар, хоча після втрати креативного і мобільного Mихайла Mудрика, атакувальний потенціал гірників помітно знизився.


— Ситуація в країні вплине на кадровий потенціал збірної України?


— Знаєте, аби втриматися на плаву вітчизняні клуби змушені були продавати своїх провідних виконавців за кордон, де в них будуть кращі умови для прогресу. Ось чому я переконаний, що кістяк головної команди країни складатимуть саме гравці, що захищатимуть кольори закордонних клубів й з їхнім рівнем підготовки жодних проблем не буде.


Mене більше непокоїть те, аби не затягнулася історія з призначенням нового головного тренера збірної України. Адже часу на розкачку практично не залишилося. Тим паче, що через війну наша збірна поки не може розраховувати на підтримку рідних стін.


Василь МИХАЙЛОВ


Фото - odessa-sport.info