14 січня 2023 23:54

Forbes: "На початку вторгнення Ахметов дав зрозуміти Палкіну, що йому зараз не до футболу"

Фото - ua.depositphotos.com


Журналісти фінансово-економічного видання Forbes розповіли про вплив повномасштабного вторгнення рашистів на ступінь залученості президента «Шахтаря» Ріната Ахметова в клубні справи.


«На початку вторгнення Ахметов дав зрозуміти гендиректору «Шахтаря» Сергію Палкіну, що йому зараз не до футболу, а менеджмент має самостійно розв’язувати проблеми. Зокрема й фінансові. За останні два десятиліття збитки клубу склали $901 млн, порахували у Центрі економічної стратегії. Тепер клуб мав стати самоокупним.


Протягом кількох місяців Ахметов узагалі не цікавився клубом. «Усі звикли, що день акціонера умовно ділиться так: 50% часу він займається футболом, а бізнесом - 10%», - каже співрозмовник у керівництві SCM. Війна все змінила.


Відлучення досить дорого коштувало Ахметову. Палкін оцінює недоотриманий дохід від продажу легіонерів мінімум у €50 млн. У червні ФІФА дозволила іноземним тренерам та гравцям на рік зупинити свої контракти з українськими клубами.


Ізраїльтянин Манор Соломон, бразильці Тете, Вінісіус і Марлон пішли грати в європейські клуби на правах оренди. «Навесні французький «Ліон» готовий був заплатити за трансфер Тете близько €20 млн, але після циркуляру ФІФА відмовився», - каже топменеджер SCM.


На його думку, у недоотриманих прибутках є і прорахунок керівництва «Шахтаря». «Менеджмент звик погоджувати трансфери з акціонером, та не встиг швидко зорієнтуватися, щоб продати всіх легіонерів до активізації циркуляра ФІФА», - каже він.


Окрім трансферів триматися на плаву «Шахтарю» дозволяє успішний виступ у єврокубках. Переважно з українцями у складі клуб заробив €42 млн і навесні 2023‑го продовжить виступ у другому за рангом євротурнірі - Лізі Європи», - йдеться в матеріалі Forbes.