5 січня 2023 20:05

Віталій САМОЙЛОВ: "Белькевич першим в Україні пофарбувався у білий колір. Я зранку злякався, коли побачив"

Колишній футболіст Динамо Віталій Самойлов в інтерв’ю Tribuna.com розповів історію про Валентина Белькевича.


– Ви застали Валерія Лобановського в «Динамо». Які були очікування від його повернення в команду?


– Я грав тоді в оренді за «Ворсклу». Розмови про це ходили, але у мене і думки не було, що я в цей період повернусь у «Динамо». Думав, що дограю сезон у Полтаві. А потім після тренування сказали, що Лобановський терміново викликає мене у Київ. Завтра чи післязавтра треба бути в офісі «Динамо». Був трохи мандраж, трохи піднявся тиск.


У «Динамо» я вже багатьох знав: Шевченко, Шовковський, Федоров, Ващук. Ми грали на чемпіонат України ще в дитинстві. Тому мені не треба було багато часу, щоб познайомитись з командою. З перших зборів всі підтримували один одного. Іноземців не було. Ну як не було – Хацкевич і Белькевич були, але це напівіноземці. З ними я якраз близько дружив.


З Валіком Белькевичем я взагалі жив в одному номері. Ми були хорошими і дуже близькими друзями. Ще Шевченко був з нами. Розкажу історію, як одного разу я поїхав на виїзд. Тоді я грав за «Динамо-2», а Валік залишився в номері – наступного дня була гра першої команди. Після матчу у Харкові Лобановський каже мені: «Віталіку, ти їдеш на базу і готуєшся до завтрашнього матчу на заміну». А всіх інших він відпустив по домах.


Ввечері йду у свою кімнату. Знав, що Валік спить і не вмикав світло, щоб його не розбудити. Тихенько зайшов, роздягнувся, ліг. Зранку дивлюсь на Белькевича, а у нього ліжко було трохи нижче, і я бачу тільки маківку голови. Дивлюся, що замість Валіка лежить якась білявка. Думаю: «Що за підстава?» Голова почала крутитись, серце забилось. Може, хтось хоче мене спровокувати, щоб мене покарали.

Кажу: «Валік, це ти?» А він ковдру на голову натягнув і відповідає: «Так, я, я». Це він першим в Україні пофарбувався у білий колір. У нього білі бутси та біла голова. А я зранку злякався, коли побачив. Вже думав, що мені за дівчину підкинули, - сказав Самойлов.