11 листопада 2022 16:12

"Довірили судити недосвідченому рефері": Ступар прокоментував арбітраж у матчі "Динамо" – "Олександрія"

Колишній арбітр ФІФА Мирослав Ступар ексклюзивно для FanDay.net прокоментував дії рефері Дмитра Панчишина у вчорашньому матчі 12-го туру УПЛ між Динамо та Олександрією.


У другому таймі вчорашнього матчу 12-го туру української Прем'єр-ліги між Динамо та Олександрією у штрафному майданчику гостей трапилися два неоднозначні епізоди.


На 70-й хвилині хавбек киян Віктор Циганков упав після того, як захисник Олександрії Владислав Бабогло відверто схопив його за футболку. Арбітр матчу Дмитро Панчишин несподівано показав Циганкову жовту картку за симуляцію замість призначити пенальті.


За кілька хвилин динамівець Владислав Ванат міг отримати «гірчичник», коли симулював фол із боку захисника Олександрії Андрія Цурікова у штрафному майданчику гостей. Панчишин вибачив Ваната, для якого попередження могло стати другим у матчі.


Журналіст FanDay.net Андрій Каплун попросив колишнього арбітра ФІФА Мирослава Ступара прокоментувати спірні рішення Панчишина ексклюзивно FanDay.net.


– Мирославе Івановичу, прокоментуйте будь ласка епізод на 70-й хвилині матчу, коли динамівець Віктор Циганков впав у штрафному майданчику Олександрії та отримав попередження за симуляцію.


– Звісно, це пенальті, це зрозуміло. Але цього моменту арбітр не тільки мав призначити 11-метровий, а й показати жовту картку захиснику Олександрії Владиславу Бабогло, який відверто схопив Циганкова за футболку.


Арбітр матчу Дмитро Панчишин вирішив, що була симуляція з боку Циганкова. Але симуляція буває, коли футболісти падають уперед, «пірнають». А тут було явне порушення. Суддя перебував у комфортній позиції і мав усе бачити. Чому він ухвалив таке рішення – це треба в нього спитати.


– За кілька хвилин у штрафному майданчику Олександрії стався ще один спірний момент, цього разу за участю Владислава Ваната. Що скажете щодо цього епізоду?

– Ванат отримав жовту картку на 71-й хвилині, а вже за чотири хвилини у боротьбі з Цуриковим симулював. Саме в цьому епізоді гравець «пірнав». Ванату треба було показати другу жовту картку та видалити з поля. Дві брутальні помилки в одному матчі.


Поєдинок був важливим, суперники виборювали потрапляння в трійку. Але довірили судити недосвідченому арбітру. Так, Панчишин високий, стрункий, але це не допомагає судити важливі матчі. Нехай Лучано Луччі відповідає за такі речі.


– У чому причина помилок арбітра Дмитра Панчишина у матчі Динамо – Олександрія?


- Звичайно, далася взнаки брак досвіду. Але в чому причина таких рішень мені важко сказати. Я не сказав би, що арбітр був перекритий іншими гравцями в цих епізодах. Позицію Панчишин вибрав правильно. Під час матчу він добре рухався, що говорить про його фізичну підготовку. Але правильно оцінити ситуацію йому поки що не вдається.