18 жовтня 2022 00:11
4

Співробітник прес-служби "Шахтаря", зловживаючи службовим становищем, намагався зірвати висвітлення "Динамоманією" всеукраїнського дербі

Принциповому суперництву "Динамо" та "Шахтаря" вже понад двадцять років. Однак ніколи це протистояння не позначалося на представниках преси. Наш сайт завжди отримував акредитацію на виїзний матч "Шахтар" - "Динамо", і ставлення співробітників донецького клубу, відповідальних за цю сферу, завжди було коректним та шанобливим. Я особисто тринадцять разів відвідував виїзне всеукраїнське дербі, а сумарно наші журналісти щонайменше 20 разів їздили на матч "Шахтар" - "Динамо" у Донецьку, Львові, Харкові, Києві, Одесі.


Хочу ще наголосити, що незважаючи на те, що це були різні співробітники (у "Шахтаря" чомусь дуже велика ротація на цій позиції), щоразу наша заявка задовольнялася максимально зручно, у найкоротші терміни та у повному обсязі.


До вчорашнього дня. Що ж сталося? "Шахтар" переглянув свою політику відносин із ЗМІ? Ні, просто за акредитацію ЗМІ у клубі тепер відповідає пан Олег Барков.


Трохи передісторії. У далекому 2013 році я як головний редактор мав необережність найняти Баркова на сайт в якості редактора новин. Ми на "Динамоманії" завжди цінували насамперед людські якості та дружний колектив, бо навчити навичкам роботи з новинами можна, а бути людиною - навряд чи. Тож у нас люди працюють і по 5, і по 8, і по 11 років поспіль.


Олег Барков протримався у нас один (один!) місяць. З перших днів він показав себе непорядною людиною, готовою будь-якої миті підставити колегу. Крім того, він без жодної сором'язливості зливав на інші ресурси матеріали, які згідно зі службовими обов'язками мав робити для "Динамоманії", пояснюючи це бажанням заробити на гонорарах.


Немає нічого дивного, що за місяць він був звільнений. Після цього я багато років нічого не чув про Олега Баркова. Але потім пан Барков виник у ролі прес-аташе донецького ж "Олімпіка", який на той час виступав у Києві на стадіоні "Динамо".


Перший же матч "Олімпік" - "Динамо" з Барковим у ролі прес-аташе призвів до інциденту. Ми за всіма правилами відправили на клубну електронну пошту заявку про акредитацію, але не отримали ні відповіді, ні, власне, акредитації. На вході нам було сказано "у списках вас немає".


Добре, що стадіон "Динамо" - домашня арена клубу, про який ми пишемо, тому потрапити на матч загалом проблемою не стало, але факт залишається фактом. Коли Баркову було поставлене запитання, чому ми не були акредитовані, з'ясувався приголомшливий факт – Олег акредитовував лише тих, хто додавався до нього у друзі на Фейсбуці. А нашого листа він нібито не отримував.


Другий інцидент не змусив довго на себе чекати: на наступному матчі "Олімпіка" та "Динамо" Барков уже підтвердив нашу акредитацію, тільки на вході на стадіон наших перепусток знову не виявилося. Тим не менш, ми все ж таки потрапили на матч до більшого невдоволення горе-функціонера.


Були й інші інциденти, які не пов'язані з акредитацією. Так, коли ми, використовуючи нашу інсайдерську інформацію, повідомляли про майбутні трансфери "Олімпіка", Барков виходив у соцмережі та таврував нас за "фейки". Буквально наступного дня, на тій самій сторінці з'являлося фото Олега в обіймах із цим футболістом та побажаннями вдалого продовження кар'єри (йшлося про російський СКА Хабаровськ).


Невдовзі Барков залишив "Олімпік". Залишив зі скандалом, обливши керівництво клубу брудом у соцмережах. Донецький клуб у відповідь оприлюднив прес-реліз, у якому звинуватив свого колишнього прес-аташе у брехні.


Від опису минулих пригод Олега Баркова плавно переходимо до подій минулого тижня. У четвер, тобто за три дні до матчу "Шахтар" - "Динамо" у Львові, я запросив у співробітника прес-служби "Динамо" Богдана Булиги інформацію про акредитацію на матч. Він зв'язався з колегами з "Шахтаря" і відповів мені з їхніх слів, що "питання акредитації треба вирішувати ОСОБИСТО з Олегом Барковим".


Хочу звернути увагу читачів, що зазвичай процедура отримання акредитації на матч має такий вигляд: ви надсилаєте заявку, отримуєте підтвердження (а в деяких клубах, зокрема, в "Динамо" навіть цього не потрібно), приходите на стадіон і забираєте свою перепустку. Ніде, в жодному клубі немає такого, що ти зобов'язаний вступати в якісь особисті стосунки зі співробітником, відповідальним за процес акредитації.


Однак у Баркова так було в "Олімпіку", так залишилося і в "Шахтарі". Людині ймовірно приносить задоволення, щоб у нього просили і були особисто йому зобов'язані як за послугу, яка насправді будь-яким клубом надається абсолютно безоплатно.


Пам'ятаючи про історію нашої акредитації в "Олімпіку", я зв'язався з прес-аташе "Шахтаря" Андрієм Бабешком, описав йому ситуацію і отримав наступну відповідь: "Надсилайте заявку на електронну адресу прес-служби ([email protected]), ми обов'язково відповімо ". Заявку було надіслано у п'ятницю, за 2 дні до матчу.


Чи треба писати про те, що коли два наші кореспонденти опинилися біля воріт "Арени Львів", вони почули так добре знайоме по "Олімпіку" "У списках вас немає"?


Коли наш співробітник показав копію заявки, на яку було обіцяно дати відповідь, Олег Барков заявив: "У нас 30 місць, заявок подано 40, тому ви не потрапили". Також було сказано, що вони не всі заявки обробляють через пошту (а навіщо тоді писати на сайті, що заявки приймаються саме на пошту?).


Як Ви вважаєте, чи входить спеціалізований сайт про "Динамо" з 20-річною історією та 200-тисячною аудиторією (на місяць) у топ30 видань, які мають висвітлювати матч "Шахтар" - "Динамо"?


Спробував зв'язатися телефоном з Андрієм Бабешком - він просто не зняв слухавку. На повідомлення також не відповів.


На матч один наш співробітник все ж таки потрапив. Прес-служба "Динамо" віддала нам одну свою акредитацію, за що їй щире дякую. Щоправда, Барков ще 30 хвилин маринував бідолаху перед входом. Другий співробітник поїхав додому. Роботу не було виконано в повному обсязі. Наш читач не одержав усіх матеріалів, які ми планували. Натомість Олег Барков сповна задовольнив своє его за рахунок імені та репутації футбольного клубу "Шахтар".


Зараз Україна воює за свою свободу, невід'ємною частиною якої є свобода слова, на яку Барков, підкоряючись своїм низьким інстинктам, вчора начхав.


Висловлюю щиру надію, що ФК "Шахтар" зробить висновки із цієї ситуації та подбає про те, щоб Олег Барков більше не розтоптував репутацію клубу. Тому що вихід вчора на поле героя Михайла Діанова у футболці "Шахтаря" дуже контрастує з поведінкою Баркова.


Євген Сідаш
"Динамоманія"
Головний редактор

Какой шахтёр, такие и сотрудники.
ЗЫ Можно и наоборот))
Є Закон України про інформацію, є факт перешкоджання діяльності журналістів. Чому б сайту Динамоманія в кооперації з юридичною службою Динамо не подати на Баркова в суд? Водночас це стане гучною антирекламою менеджменту Шахтаря, де тримають отаких самодурів.
Жесть. Я думав всі мармазо-рафоїлоподібні персонажі у нашому футболі залишились позаду.
Що тут дивуватись-це ж Лугандонець і, певно, колабриціоніст. Гнать його треба старим деркачем з футболу, а може і з держави!