16 жовтня 2022 22:22
3

Ігор ЙОВИЧЕВИЧ: "Не можна натиснути кнопку та сказати: "Йдемо перемагати "Динамо". Це неможливо"

Прес-конференція наставника "Шахтаря" Ігора Йовічевіча після матчу з "Динамо".


- Я гордий за команду. Вона не зупиняється та голодна до перемог. Ми готові до будь-якого виклику. Потрібно віддати належне гравцям. Футбол належить їм. Вони ухвалюють рішення на полі. Яке до цього може і мати відношення тренер? Футболісти надають мені натхнення і далі працювати з ними.


Для мене це перше класико. Я завжди мріяв обіграти грандів, коли тренував СК "Дніпро-1" та "Карпати". Тепер ми їм протистоїмо і можемо обігрувати. Це має надавати нам впевненості.

– Наскільки вам важлива перша особиста перемога над Луческу? Думали про це перед матчем?


- Вибачте, можливо, моя відповідь не влаштовуватиме вас повністю. Бо грав не я проти Луческу, а "Шахтар" проти "Динамо". Команда віддала всі сили на полі. Це робить мене щасливим та гордим, що треную таку характерну команду. Бо в перші 20 хвилин відчувалася скутість команд. Це відповідальний матч, немає права на помилку. Ми повинні отримати той відгук, щоб і надалі заробляти очки.

Луческу – топ-тренер. Мені як молодому тренеру хочеться досягти таких же результатів, як він. Тому що це титульний тренер, він виграв багато трофеїв. Його треба шанувати. Ти вивчаєш, як команда грає, щоби була успішною. У багатьох тренерів береш ідеї та робиш свій комплекс, модель гри, яку бачили сьогодні на полі.


Можна сказати, що Луческу допоміг мені реалізувати себе та вдосконалитись як тренеру.


- Видно, що з початку чемпіонату "Шахтар" набирає форму. Нині команда на піку?

- Я не знаю, чи вийшли ми на пік форми, чи ні. Потрібно фокусуватися на сьогоднішньому дні та давати максимум. Не можна залишати завтра те, що хочеш зробити сьогодні. У нас було дуже багато роботи та тренувань перед класико, які ніхто не бачив. Не можна натиснути кнопку і сказати: "Йдемо перемагати "Динамо". Це неможливо. Це все плоди нашої роботи. Наша мотивація множиться на талант. У нас є багато простору для прогресу. Я сам зіграв лише 4 матчі в Лізі чемпіонів. Ми всі - єдине ціле і відчуваємо підтримку вболівальників.Хочемо висловити їм подяку і особливо тому фанату, який зробив перший дотик м'яча. Хорвати, моя сім'я бачили його по телебаченню і знаємо про нього. Він справді боєць, яким Україна має пишатися. У мене були мурашки, коли я його побачив. Треба, щоб такі люди пишалися тим, як ми граємо на полі.

- Оцініть гру Мудрика. Як вам вдалося переламати перебіг поєдинку?

- Є багато чинників, які потрібні для перемоги команди. Один із них - обличчя команди. Потрібно показати, з чого зроблено гравці, щоб переламати хід гри на нашу користь. У матчі з "Лейпцигом" ми перші пропустили, але відігралися після першої атаки. Пропустили у матчі із "Селтіком". І так само зрівняли. Сьогодні було те саме. Це той запас, про який я говорю. Це психологія переможця. Звісно, будуть і поразки. Зараз ми впіймали момент і не хочемо його відпускати. Ми заради цього працюємо щодня та живемо. Не треба боятися успіху. Сьогодні ми вважалися фаворитом, але в класико немає фаворита. Однак сьогодні ми показали, що наша команда краща за "Динамо".

– Раніше "Шахтар" робив ставку на контроль м'яча. Але сьогодні володіння "Динамо" було більшим. Це такий новий стиль?


- Я не хочу бути рабом контролю м'яча та рабом однієї схеми. Наш стиль – це команда, яка б'ється за результат. У нас немає однієї зірки, у нас зірка – це команда. Мені як тренеру хотілося б контролювати гру у всіх чотирьох фазах: коли ти з м'ячем, коли ти без нього, коли виходиш у контратаку та як реагуєш на його втрату. Є моменти, коли команда суперника чудово грає, перебудовується, грає між лініями, і ти маєш терпіти, показувати характер. Організація гри – це контроль гри, навіть якщо ти без м'яча.

У грі проти "Селтіка" ми мали 39 відсотків володіння м'ячем, проте настільки ефективно скористалися цими 39 відсотками, що виглядало, ніби ми контролюємо гру. У поєдинку з "Реалом" було так само – у них відсоток володіння м'ячем був понад 60, але виглядало все так, що ми домінуємо, виходимо з оборони в атаку, граємо між лініями, є моменти, хоча відсоток володіння м'ячем був на 20 відсотків меншим , ніж у "Реала" Контроль м'яча не означає, що ти граєш краще.


– Чому було ухвалено рішення провести матч у Львові, а не у Кракові чи Лондоні?
– У мене немає відповіді на це запитання.

- Ви дали відпочити Мудрику, Степаненко та Судакову, адже попереду у команди матчі з "Колосом" та "Минаєм"? Чи плануєте використовувати ротацію і в наступних поєдинках?
– Кожен наступний матч – найважливіший. Поки що гра проти "Колоса" для нас ключова, і втрачати очки ми не маємо права. Повторюся: "Дніпро-1" зносить усіх на своєму шляху, і ми маємо бути на висоті. Завтра буде відновлене тренування, хоча у нормальному мікроциклі цей день має бути вихідним, але нам уже треба діяти, адже на носі гра з "Колосом".


Ми подивимося на фізичний та психологічний стан хлопців, оскільки класико та матчі з "Реалом" забирають багато емоцій. Ми вирішили зіграти тим же складом, щоб подивитися, як виглядатимемо кілька ігор поспіль, – це чемпіонський підхід. Великі клуби – ПСЖ, "Баварія", "Барселона", "Реал" – грають та виграють за три дні. Ми хочемо і мріємо зробити таким же клубом "Шахтар" і слідуватимемо цим шляхом, набуваючи досвіду. Я хочу, щоб хлопці зазнали стресу, адже тільки через стрес ти можеш рости і давати креатив. Якщо ти в зоні комфорту – не зробиш нічого, і це не лише у футболі, а й у житті. Хай буде стрес, який провокує паніку, страх, і цього не треба боятися. Без страху немає куражу. Гра з "Колосом" дуже важлива, потім думатимемо про "Мінай" та "Селтик".

Мысли хорошие
Сховати
Yurii, мысли правильные, но Смоловой с ним не согласиться.
Сховати
Игорь, а шо Смоливий вже істина в останній інстанції?