29 квітня 2022 10:35

Іван ГЕЦЬКО: "Приємно бути одним із тих, хто починав писати історію збірної України"

Сьогодні виповнюється 30 років із дня першого в історії матчу збірної України. 29 квітня 1992 року відбувся поєдинок проти команди Угорщини (1:3). Про перипетії тієї зустрічі та про нинішню збірну України сайт zbirna.com поговорив із екс-нападником синьох-жовтих Іваном ГЕЦЬКОМ.


— Іване Михайловичу, пам'ятаєте, як усе починалося?

— Це забути неможливо, оскільки останніми роками часто згадують той поєдинок. Мені дуже приємно і почесно бути одним із тих футболістів, які у 1992 році почали писати цю історію. Звичайно, всі тонкощі гри в Ужгороді важко прокрутити у голові, але деякі моменти, безумовно, запам'яталися.

— Ви стали автором першого голу збірної України. 24-річний Іван Гецько відчув себе тоді зіркою?

— Ні в якому разі. Ніхто тоді дуже не надавав значення тому, що це перша гра збірної України в історії. Всю важливість тієї зустрічі я усвідомив через десять років.

— Зрозуміло, що за 30 років збірна провела багато матчів, але, може, якийсь із них найбільше запам'ятався?

— Звичайно, можна згадати багато захоплюючих поєдинків збірної України, але для мене саме той матч, який саме запам'ятовується, проти команди Угорщини. Гра пройшла у рідному для мене Ужгороді, в якому я розпочинав свій шлях у великому футболі, виступаючи за Закарпаття. Для мене та зустріч була дуже важливою.

— З першого матчу збірної і до того, як вона вперше пробилася на великий форум, минуло 14 років. Наразі наша головна команда країни претендує на потрапляння на ЧС-2022. У синьо-жовтих багато шансів порадувати свою країну з огляду на сьогоднішню ситуацію?

— Головне, вірити у збірну України, для якої, знову ж таки, у нинішній непростий час, дуже важливо бути серед учасників чемпіонату світу. Маючи таких сильних за європейськими мірками виконавців ми цілком можемо розраховувати на успіх.

— Динамівці та гірники проводять товариські матчі. Це є плюс для головного тренера Олександра Петракова?

— Безперечно. Нехай це і спаринги, але хлопці в тонусі, і фізична готовність кандидатів до збірної на рівні. До того ж, у складі синьо-жовтих, як я вже сказав, багато футболістів, які виступають за кордоном. А футбол, як відомо, гра колективна. Думаю, головний тренер розбереться, на кого робити ставку.

— У розпорядженні наставника буде майже місяць, щоби привести команду до спільного знаменника. Часу більше, ніж достатньо?

— Зрозуміло, що чим частіше тренуєшся, тим більше шансів довести дії до автоматизму. Але я впевнений, що у футболістів збірної України, окрім тактичних схем та різних варіантів ведення гри, на найвищому рівні буде й емоційна складова. У нас у країні йде війна, російський агресор обстрілює наші міста, вбиває мирних людей, тому наша збірна зробить усе, щоб дати хоч якісь позитивні емоції українському народові.

Сергій ДЕМ'ЯНЧУК


Фото - odessa-sport.info